Karoline Lund Hagen og Erik Neergaard vurderer klatretau. Foto: Dag Hagen
Lesetid: 8 minutter
Dersom du skal klatre inne eller ute så trenger du et klatretau. Det finnes mange ulike tau om du skal drive med sportsklatring, fjellklatring, tinderangling osv. Vi hjelper deg litt på veien for å vise hvilke typer tau som finnes, og hvilke typer tau vi anbefaler til ulike grener innen klatring.
Skal du klatre inne eller på klipper ute trenger du et klatretau. De aller fleste har kun ett, og kvalitetene som trengs til klatring ute, blir automatisk trukket inn på klatresenteret, ganske enkelt fordi alle tau som kan brukes ute, kan brukes inne. Men ikke alt som brukes inne kan brukes ute.
Det finnes mange ulike klatreformer. De klatreformene vi kommer til å nevne i denne teksten er avgjørende for hvilket tau som vil passe til ditt bruk.
Sportsklatring: Ruter typisk av en taulengde, gjerne med fokus på vanskelighetsgrad. Man bruker et enkelt tau, som er sertifisert som «enkelttau». De tynneste enkeltauene nå er rundt 8,5 mm, men bruk av slike er for eksperter. Vanlig diameter på enkelttau er 9,5-10 mm
Fjellklatring: Man klatrer flere taulengder, og bruker vanligvis to tau. Dette for å kunne rappellere (snu) lengre for hver gang. Med to tau kommer man dobbelt så langt som med ett tau. Typisk diameter er mellom 7,5 og 8,5 mm.
Isklatring: En eller flere taulengder på is, som for sportsklatring og fjellklatring, bare med impregnerte tau.
Alpinklatring: Flere taulengder vinterstid i fjellet, med kortere eller lengre tau, avhengig av rutas karakter. Impregnert tau.
Buldring: Klatring uten tau, noen meter opp, gjerne på steiner. Man faller ned på matter som kalles crashpads.
Frisoloering: Klatring på høye klipper og fjell uten tau. Fall medfører døden.
Det finnes også flere ulike typer klatretau til disse ulike type klatreformene. I tillegg er det viktig å sette seg inn i hva impregnering, UIAA-fall. veving og CE er før vi begynner å gå i dybden om ulike typer klatretau.
Terminologi
Enkelttau: Også kalt heltau. Brukes alene. Det vanligste ved sportsklatring og innendørsklatring
Dobbeltau: Også kalt halvtau. Brukes alltid i par, men kan kobles vekselvis inn på mellomforankringene. Knytes sammen ved rappell, slik at det gir dobbel lengde i forhold til enkelttau.
Tvillingtau: Skal alltid brukes i par, og alltid kobles sammen inn i mellomforankringene som om de var ett. Gir mulighet for lengre rappell og er mer sikkert mot kutt enn ett enkelttau.
Impregnering: For å unngå at tauet trekker vann og smuss. Tauet impregneres enten etter at det er ferdiglaget, eller hver del for seg før tauet veves. Se etter merket «UIAA Water repellant». Da får du garantert god impregneringskvalitet.
Antall UIAA-fall: Her står det gjerne et tall, typisk mellom 5 og 10. UIAA-fallet er standardisert og en enorm belastning på tauet. Vanlige klatrere vil bare ved helt spesielle tilfeller oppleve et slikt fall. Så man kan trygt ta langt flere vanlige førstemannsfall enn det tallet som oppgis her.
Veving: Det vanligste er å legge to «tråder», eller kordeller som man også kan si, sammen og veve tauet. Mange tau veves også med enkeltkordeller, og man får da en gjevnere overflate på tauet, noe som gjør tauet mer behagelig å håndtere.
CE: CE-symbolet forsikrer brukeren om at produktet er i henhold til gjeldene regler og normer.
UIAA: Det internasjonale klatre- og alpinistforbundet. Produkter merket med UIAA-logoen møter forbundets krav til utstyr, som ofte er enda mer krevende enn kravene stilt i CE-standarden.
Sportsklatring
Hvorfor kan ikke et innetau nødvendigvis brukes ute? Det skyldes lengden på tauet. Klatreruter på klippe ute er vanligvis 15-30 meter lange, i noen tilfeller kortere og lengre. Inneveggene er typisk mellom 8 og 15 meter høye. For å være på den sikre siden er et inneklatretau 40-50 meter langt.
Norges høyeste innendørs klatrevegg er på Norsk Tindesenter i Romsdalen, med 21 meter. Denne høyden er veldig uvanlig – de store sentrene i Oslo for eksempel har vegghøyde rundt 15 meter – på Oslo Klatresenter er den høyeste veggen 17,5 meter.
Om du skal drive med sportsklatring ute på klippe, og du er usikker på hvor mye du vil klatre vil vi anbefale et tau med lengde 60 meter. Det er ikke for voldsomt å kveile opp og ikke for tungt, samt at det funker til de fleste ruter ute.
Om du er helt sikker på at du vil forbli en aktiv uteklatrer bør du ha taulengde 70 meter, og kanskje til og med vurdere 80 meter. Tenker du på dra mye utenlands er nå mange ruter mer enn 35 meter, slik at 70 meter blir for kort.
Fjellklatring
Dersom du skal begynne å klatre i fjellet, må du ha to halvtau. Årsaken til at man har to tau i fjellet er først og fremst at man unngår mye taudrag fordi man klatrer ofte mer frem og tilbake, og at du får full lengde på rappell.
Om du har to 60 meters tau og skjøter de sammen så får du ca 60 meter med rappell. Har du kun ett tau så vil du kun få 30 meters rappell, og du vil få mer taudrag.
For øvrig er det slik at hvis du klatrer flere taulengder i en ganske rett linje, så kan du godt klatre med ett heltau f.eks. Om du skal rappellere bør du da ha med et ekstra tau i sekken, men det kan være et tvillingtau som du skjøter sammen med heltauet. Det er viktig å poengtere at du kan ikke klatre alene på halvtau på led, men du kan eksempelvis topptaue på et halvtau.
Dersom du driver med tinderangling og du trenger kanskje å sikre over en hammer her og der, så kan det være lurt med et 30 meters heltau eller et trippelsertifisert tau i ønsket lengde. Et slikt tau er sertifisert både som heltau, halvtau og tvillingtau.
Du trenger et tau som er sertifisert for å bruke alene, så eksempelvis å bruke et tvillingtau til dette formålet er ikke tilstrekkelig dersom du risikerer fall i vertikalt lende.
Tykkelsen på tau
Hvilken tykkelse man skal velge avhenger av flere faktorer – blant annet klatrerens vekt. Om du sikrer en relativt tung klatrer, dvs over 80-85 kg, vil du oppleve at tau under ca 9,5 mm er vonde å håndtere. Ved nedfiring må man ofte holde hardt på tauet og tynne tau er vonde i hånda.
Men er du og din klatrepartner under ca 60 kg, så kan så tynne tau være ok. Spesielt i ledesituasjonen vil tynne tau gi mye mindre taudrag, og det kan jo være hensiktsmessig om du er en lett klatrer. Dessuten er de lettere å kveile opp.
For «vanlige» klatrere mellom 70 og 80 kg vil vi anbefale tau med diameter mellom 9,5 og 10,0 mm. Der er det mye bra å velge imellom – med relativt store prisforskjeller.
Impregnering eller ikke?
Så hva er da forskjellen på et dyrt tau og et billig tau, når lengde og tykkelse er ca det samme? Impregnering er gjerne en fordyrende faktor. Tauet kan impregneres på utsiden, som er en slags lett impregnering, og det kan impregneres både i kjerne og i strømpen. Impregnering er myntet på fjell- og alpinklatring, og ikke i så stor grad klippeklatring.
Noen mener at impregnering gjør tauet mer slitesterkt, og det kan jo være tilfellet all den tid smuss og sand i mindre grad setter seg i tauet. Men dobbeltimpregnerte tau koster en hel del mer enn uimpregnerte tau, så det er en vurderingssak.
Skal du til Thailand og klatre på eksotiske Ton Sai, så kan det være greit, da tauet gjerne kommer i kontakt med sand og saltvann. Men tau kan også vaskes i maskin. Pass da på å kveile tauet slik at det ikke går opp – ellers kan du nok få deg tidenes taufloke.
UIAA har en sertifisering som garanterer skikkelig impregnering; «UIAA Water repellant». En del produsenter skilter med at tauet er fullimpregnert, der tauet allikevel ikke fyller UIAAs teststandard, så her gjelder det å være litt på vakt.
Unicore og elastikk på klatretau
En annen kostnadsøkende egenskap er å feste strømpen til kjernen. «Unicore» kaller for eksempel Beal og Edelweiss denne egenskapen. Klatresentre nyter veldig godt av Unicore, fordi topptauing på det samme punktet på et tau medfører det man kaller «strømpeslipp», dvs at strømpa beveger seg på kjernen, med det symptom at man gjerne får en hel masse strømpe utenfor kjernen i endene av tauet.
Med Unicore skjer ikke dette. Problemet er mye mindre ved vanlig bruk ute, men ved mye støting og falling på samme sted på tauet, kan man oppleve strømpeslipp også ute.
Et siste aspekt ved valg av tau er elastikken. Noen tau er nesten som strikk, andre er mer tighte. Her er det smak og behag. På korte ruter er det bra med litt mer elastikk, på lange mindre.
Om man topptauer 30 meter oppe og ønsker å henge i tauet, vil et elastisk tau ikke ta med en gang, men man vil sige ned, gjerne en meter eller to, noe som kan være irriterende om man for eksempel jobber med bevegelser på en rute man ønsker å klatre i ett. Når det er sagt vil en nybegynner ikke merke så mye til den problematikken.
Så til vårt kjøpsråd for sportsklatring: Er du fersk i gamet, så holder det i massevis med et 60-meters uimpregnert, rimelig tau. Da slipper du unna med rundt en og en halv tusenlapp. Vet du at du kun skal klatre inne, så gå for et tau fra 40-50 meter.
Det kan også brukes ute, men vær da veldig på vakt mhp rutas lengde. Knyt knute i enden av tauet, slik at du ikke slipper din klatrepartner i bakken. Gjør det også til en vane innendørs. Skal du klatre mye ute vil vi anbefale et tau på 70 eller 80 meter, og gjerne helimpregnert.
Vårt kjøpsråd til fjellklatring: to halvtau 8,5 mm helimpregnert for da varer det lengre.
Vårt kjøpsråd til tinderangling: et trippelsertifisert helimpregnert tau på 30-60 meter.
Spesifikasjoner: F max (8,1 kN) er (forenklet) maks belastning på klatrereren ved første gangs faktor 2 fall (eller 1,77-fall), 6 UIAA-fall, max 35% elastikk ved et faktor 1,77-fall, 8,7% elastikk ved heng og vekt 61 gram per meter. Foto: Dag Hagen
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.