Hva er et utetau?
Det som skiller et tradisjonelt uteklatretau fra et inneklatretau er at det gjerne er lengre, er helimpregnert og er kanskje hakket tynnere. Årsaken til at man muligens har noe tynnere tau til uteklatring er vekt og smidighet.
Når du klatrer utendørs burde du sikte deg inn mot et 70 meters tau, da det er mange ruter som kan være opp til 35 meter lange. Enkelte plasser bør du til og med ha et 80 meters tau, men i denne testen tester vi 70 meter for det er det mest allsidige.
Hvis du skal ha et solid uteklatretau så bør du kjøpe et helimpregnert tau. Et helimpregnert tau er behandlet på den måten at skitt og smuss ikke påvirker egenskapene til tauet. Selv om tauet også blir vått, så vil det ikke trekke til seg like mye fuktighet som et ordinært uimpregnert tau. For innendørs klatring er det tilstrekkelig med et uimpregnert tau.
I denne testen har vi testet fire ulike tau mellom 9,5-9,8 mm. Denne tjukkelsen er egna for både erfarne og mindre erfarne klatrere. Jo tykkere tau du kjøper jo tryggere er det å manøvrere tauet i taubremsen. Samtidig er tau mellom 9,5-9,8 mm tau som vil passe de fleste klatrere uansett nivå.
Hvordan har vi testet tauene?
Vi har ledet på tauene. Vi har sikret en gang med Petzl Reverso, en gang med Mammut Smart og en gang med Grigri første gangen vi har klatret med tauene. Det vil si at vi har klatret til sammen seks ganger på hvert tau første gangen vi testet tauene.
Vi har utelatt å teste spesifikt hvordan det er å falle på tauet, fordi vi mener det er mer avgjørende at man har en sikrer som evner å sikre dynamisk. Det er vanskelig å vurdere fallkomforten og den dynamiske forlengelsen på tauet bare ved å falle på tauene.
Det er vanskelig å teste slitestyrken på tauet med mindre man klatrer med tauet lenge. Vi har brukt mer tid på å se på spesifikasjonene som antall UIAA-fall og fangrykk for å prøve å sammenligne de ulike tauene basert på slitestyrke.
Vi har veid tauene selv, og oppgitt vekt per meter under hvert enkelt tau.
Hva tester vi?
Hvordan tauet er å rulles ut av innpakningen.
Mengden tvinn som potensielt oppstår.
Hvordan det er å sikre med Petzl Reverso, Mammut Smart og Grigri.
Følelsen av tyngden og smidigheten av tauet ved å lede med det.
Tekniske spesifikasjoner.
Pris
Kort om tau
Hva er et heltau?
Et heltau er et tau som er sertifisert for å brukes alene. Det er markert med et 1-tall på tauet. Les mer om tau til klatring.
Hvor lenge varer et tau?
Man sier at et tau varer i omlag fem år ved vanlig bruk. Noen sliter ut et tau bare på et år, og det er viktig at du følger med på slitasje på strømpe og kjerne fortløpende. Ofte må man kappe tauendene for det er der tauet blir mest slitt.
Hvordan oppbevarer du tauet?
Det er viktig at du oppbevarer tauet ditt tørt og gjerne i en taubag. Les mer om hvordan du tar vare på klatretauet ditt.
Hva betyr de ulike spesifikasjonene?
Fallfaktor er forholdet mellom antall meter en klatrer faller og mengden tau som er ute før tauet strammer i taubremsen. Vanligvis har en klatrer aldri mer en fallfaktor 1, men du kan oppnå opp mot faktor 2-fall dersom du klatrer langt ut fra en standplass uten å sette mellomforankringer og faller rett i standplass.
UIAA fall: UIAA har lagd en godkjenningsordning for tau og hvor mye fall de tåler. Dette er ikke faktiske fall du gjør som klatrer. Et UIAA-fall er på faktor 1,77 med 80 kilos belastning.
Alle tau som selges på klatremarkedet gjennom UIAA sine sikkerhetsstandarder, og antall UIAA-fall vil indikere hvor mye tauet ditt tåler grovt sett.
Fangrykk er den kraften som oppstår når de tar det første UIAA-fallet (altså faktor 1,77) på tauet med 80 kg belastning. Dette må være mindre enn 12kN på heltau.
Forlengelse etter første fall: hvor mye tauet strekker seg når de tar det første UIAA-fallet på tauet. Denne prosentsatsen må være mindre enn 40 %.
Statisk forlengelse: hvor mye tauet forlenger seg ved 80 kilos belastning. Dette skal ikke være mer enn 10 % på dynamiske tau.
Sertifisering av klatretau: de fleste klatretau som selges på klatremarkedet har en CE-sertifisering, og da må tauet testes etter EN 892-standarden. CE og UIAA er organisasjonene bak disse sertifiseringene.
Teknologi og behandlinger er beskrevet under hvert tau.