Det er egentlig et paradoks at så få klatrere bruker sikringshansker. Mye av klatresporten handler jo om å stoppe fall, og det er store krefter ute og går når 80 kilo kommer susende ned veggen. Hvis man gjør alt riktig, vil sikringsbremsen alltid stoppe fallet, men hvis noe går galt må man ty til ren gripestyrke. Det har skjedd med mange, og som aktiv klatrer er det ikke usannsynlig at du vil oppleve det du heller. Men hva bør man velge? Vi fikk oss en skikkelig overraskelse da vi kjørte rene, fysiske falltester.
Hele poenget med sikringshansker er å stoppe fall når tauet ruser ukontrollert ut. Det er klart at hanskene også brukes av rent komfortmessige grunner; for å beskytte hendene mot harde tau, samt når man sikrer en person som er mye tyngre enn en selv. Men disse grunnene er underordnet. Det er når tauet ruser ut at hanskene trengs.
Derfor simulerte vi dette ved å henge en tung vekt i tauet, la denne falle mot bakken, og prøve å stoppe tauet med hendene. Det er store krefter som virker, og hanskene fikk virkelig kjørt seg. I mange tilfeller ble vi løftet av gulvet. Man blir også rimelig varm i grepet, og hadde vi kjørt testen uten hansker hadde vi blitt skadet. Nettopp det var vi bekymret for, og vi tenkte i starten av hansken burde ha god isolasjon, slik at man ikke fikk brannsår gjennom hansken. Slik var det ikke. Selv de tynnere hanskene isolerte godt nok, og vi opplevde det som viktigere med komfort, pusteevnte og presisjon. De mer polstrede hanskene ble for tjukke og ubehagelige.
Vi tenkte vel også at hansker uten fingertupper ville være bra. Da får man i pose og sekk; karabinere og annet kunne behandles på en god og presis måte, samtidig som man beskytter hendene. Slik er det ikke. Å holde i tauet handler mye om fingrene. Da vi kjørte falltester med disse hanskene greide vi ikke å stoppe tauet, rett og slett fordi vi ville fått brannsår. Hansker uten hele fingre er rett og slett i mindre grad egnet som sikringshansker. De fungerer dog bra som beskyttelse ved teknisk klatring.
Et siste moment som også forbausende få produsenter har tatt i betraktning er friksjon. Taubehandling krever at man får tak i tauet. Et par av hanskene var så glatte at det var vanskelig å dra inn tau. Kun én produsent hadde bevisst lagt inn friksjonsbelegg i grepet.
Testen er gjennomført ved at vi tok kontakt med importør og spurte om de hadde hansker til sikring, og om vi kunne få noen til test. Vi vurderte så følsomhet, bevegelighet og soliditet. Det viktigste var dog falltesten der vi lot en vekt på 25 kg falle fritt i fem meter, før vi stoppet fallet med hendene, uten taubrems.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.