Test av Helly Hansen Odin 9 World Infinity Shell Jacket
Helly Hansen er et av Norges største klesmerker og er kanskje mest kjent for sine seilerjakker. Deres Odin 9 World Infinity Shell Jacket er glimrende til både topptur og isklatring.
Til fjells: Helly Hansen Odin 9 World Infinity Shell Jacket vel plassert i Jotunheimen. Foto: Karoline Lund Hagen
Helly Hansen Odin 9 World Infinity Shell Jacket
Stoff og membran: LIFA Infinity Pro (100% polypropylen, LIFA INFINITY-membran)
Lommer: Tre ytterlommer, den ene med todelt rom.
Glidelås: Enveis
Hette: To stramminger bak og to i front
Lufting: Under armene
Størrelse: En person som er medium/large må opp i large i denne
Vekt: 496 gram
Pris kr: 5499,-
Det finnes ikke mange norske klesmerker som er eldre enn Helly Hansen. Det hele startet i 1877 da kaptein Helly Juell Hansen og hans kone Margrethe begynte produksjon av oilskin-klær av grovt sengetøy impregnert med linfrøolje.
Klærne var myntet på hardt vær, og gjorde suksess spesielt på havet. Resten er historie – en meget vellykket historie, og Helly Hansen er nå et av norskes største klesmerker.
Helly Hansen-klær brukes over hele verden og er bejublet spesielt i seilermiljøet, der krevende forhold med vind, kulde og fuktighet kjøler ned en stakkar på kort tid. Produsenten er sponsor av den populære realityserien 71 grader nord, så der kan en del av bekledningen sees i bruk.
Vi har testet jakka med det tøffe navnet Odin 9 World Infinity Shell Jacket, og var litt spente, siden Helly Hansen ikke akkurat satser hardt på jakker til isklatring. Den er en anelse tyngre enn de fleste jakkene i testen, men det er neglisjerbart.
Helly Hansen har sin egen membran; Helly Tech, som de har hatt i mange år og utviklet like lenge. Vi brukte litt tid på å rydde opp i begrepene her, men det vi har landet på er følgende:
I 1970 oppfant Helly Hansen LIFA, som er et fiber og en stoffkonstruksjon som transporterer fukt ut og når fukten fordamper er stoffet tørrere enn om du for eksempel brukte bomull, der fukten setter seg i stoffet. Superundertøy altså.
LIFA Infinity Pro er bygd opp på LIFA-teknoloigien med LIFA Infinity-membran og LIFA ytterstoff. Jakkas stoff, fra innerst til ytterst heter altså LIFA Infinity Pro. Helly Hansen betegner på sine hjemmesider stoffet også som Helly Tech.
Uansett hevder de at denne kombinasjonen gjør Odin 9 Worlds Infinity Shell Jacket fullstendig vanntett og pustende.
Helly Tech var litt vel tett i da den ble introdusert på 90-tallet, i alle fall til klatring og topptur, men denne jakka virker både temmelig vanntett og godt pustende. Vi opplevde ingen lekkasjer i dusjen, iallefall, og vi opplevde den heller ikke som klam under klatring.
Alle slike membraner lekker bare man legger nok trykk på. Så spørsmålet er egentlig om jakka er vanntett nok, og det er den.
Ellers er Odin 9 World Infinity Shell Jacket en veldig pen jakke med mange fine finesser. Men som for alle jakkene i denne testen, har den også egenskaper som kanskje ikke er fullt så bra.
Nå er det bare et negativt moment vi skal henge oss opp i her og det er manglende toveis glidelås i front. Det gjør den dårlig egnet til sikring med klatresele om selen er under jakka. Dette fordi sikringsbremsen gjerne ender opp på magen under nedfiring, og da må jakka trekkes høyt opp eller være helt åpen for å funke.
Med toveis glidelås trekker man den litt opp, så gir det plass til sikringsbremsen. Da bør det også være knapp nederst som lukker jakka, slik at du holder bedre på varmen.
Toveis glidelås er også bra på topptur og funker som luftemekanisme når det blåser litt mer enn at du vil ta av deg jakka.
Utover dette er Odin 9 preget av gode løsninger, og kan for eksempel by på Recco skredsøkingssystem, der en liten dings er plassert i jakka, som gjør at du er søkbar om du skulle være så uheldig å bli tatt av ras. Meget smart – men det erstatter ikke skredsøker, slik at du kan redde andre.
Den har videre toveis glidelåslufting under armene, god borrelåsstramming rundt håndleddene, en brystlomme, toveis glidelås til lommer som kan brukes til å varme henda (inngang fra armsiden) og en bra avstivet hette med gode og funksjonelle justeringsmuligheter.
Den øverste justeringen bak hetta er litt vanskelig å slakke på grunn av hard fjær og liten knapp, men dette er et problem mange av jakkene har.
Til slutt kan vi nevnte at det ikke er brukt noen kjemikalier som er skadelige for miljøet, og det er ikke nødvendig å impregnere jakka. Den skal forbli like vanntett selv etter slitasje, grunnet ytterstoffets LIFA-konstruksjon.
Alt i alt et kjempegodt valg for by, ski og skog i all slags vær.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.