God sak: Rab Muztag GTX Ascent Jacket har det meste av det du ønsker av en skalljakke. Foto: Karoline Lund Hagen
Rab Muztag GTX Ascent Jacket
Stoff og membran: Gore-Tex Pro 30D og 40D
Lommer: To ytterlommer og én innerlomme
Glidelås: Toveis
Hette: Stramming bak og i hals
Lufting: Under armene
Størrelse: Normal
Vekt: 487 gram
Pris kr: 5499,-
Rab har sitt navn etter gründeren Rab Carrington som på en ekspedisjon til Patagonia på 70-tallet ble stuck i Argentina uten utstyr på grunn av flystreik.
For å få tiden til å gå – i seks måneder – lærte han seg å sy. Tilbake i England startet han produksjon av håndsydde soveposer i 1980 og på grunn av stor etterspørsel måtte han ganske kjapt utvide produksjonen.
I 1981 ble RAB startet, og det ble begynnelsen på et aldri så lite eventyr innen sportsdesign.
Carrington solgte seg ut i 2007, men er fremdeles ambassadør for selskapet.
Rab Muztag GTX Ascent Jacket er relativt lik både Arc'Teryx Alpha SV Gore Tex, Mammut Nordwand Advanced HS Hooded Jacket og Norrøna Trollveggen. Den er litt lettere enn Arc'Teryx og litt tyngre enn Norrøna og Mammut.
Jakkene har samme glidelås i front, bortsett fra Arc'Teryx som uforståelig nok har énveis-utgaven. Hva har de tenkt? Her må det ha skjedd en glitch i Arc'Teryx-universet.
Ellers har de relativt lik plassering av lommer i front, lufting under armene og en liten innerlomme til nøkler, mobil osv (noe Norrøna ikke har). Rab og Arc'Teryx har i tillegg en slags mesh-lomme uten glidelås, der du kan stappe inn saker som brukes litt oftere, som hansker, lue osv.
Rab, Norrøna og Mammut-jakkene er alle imponerende lette. Alle har litt fleecestoff på den innvendige folden på haka. Her går Norrøna av med seieren, siden de har lagt på nok til at det faktisk monner.
Rab har brukt ulike Gore-Tex-typer på ulike steder på jakka, Gore-Tex Pro 30D og 40D, slik at den får større grad av vanntetthet på utsatte steder og større grad av pusteegenskaper der vanntrykket erfaringsmessig er mindre.
Til info hentyder tallene 30D og 40D på tykkelsen på ytterstoffet. Jo tykkere ytterstoff, jo mindre vanntrykk mot membranen er teorien. Altså er for eksempel Gore-Tex Pro 80D mer vanntett enn 40D, og mer slitesterkt, men også tyngre.
Jakka slapp ikke inn noe vann, så her har Rab valgt sitt D-nummer på en god måte.
Hetta har gode justeringsmuligheter med to punkter i bakkant og et på hver side foran. Stramming nede på jakka er av samme slaget og funker veldig bra. Knapp nede under den toveis glidelåsen gjør sikring for klatring til en lek.
Arc'Teryx Alpha SV Gore Tex og Rab Muztag GTX Ascent Jacket fremstår som nesten helt like, både i passform og med tekniske løsninger. Eneste forskjell er at innerlommen er på motsatt side, men selv de har lik utforming. Og som nevnt at Rab har toveis glidelås i front. Hvorfor prisforskjellen er 2500 kroner er mer enn vi kan forstå.
Med en såpass moderat pris og så mange finesser er Rab Muztag GTX Ascent Jacket et meget godt kjøp.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.