Om du er lei av kalkballer inne, sliter med svette fingre på den harde krukssekvensen ute eller bare har lyst til å prøve noe nytt; svaret er flytende kalk. Vi har testet flytende friksjon fra 10 ulike produsenter.
RENNER: Flytende kalk tørker raskt på fingrene og gir et lag med kalk som sitter godt i huden. Foto: Dag Hagen
Lesetid: 8 minutter
Ute kan det kjennes godt å stikke hele armen ned i kalkposen, kalke godt opp til albuene og til slutt blåse overskuddet bort i en fin, hvit støvsky.
Innendørs er ikke dette like populært, verken for medklatreres lunger eller renholdspersonalet, og de fleste innendørssentre har nå forbud mot løskalk. Hvis du da synes kalkball blir mer ball enn kalk, er løsningen å gå over til flytende kalk.
Den flytende kalken er med få unntak det samme magnesiumkarbonatet du finner i tørrkalk, men løst opp i en base som gjerne består av alkohol. Når du smører det utover fingrene og hendene, fordamper alkoholen, og kalken sitter igjen som et tynt sjikt. Alkoholen gir en tilleggseffekt ved å tørke ut huden ekstra, og du som er plaget med mye fingersvette kan oppleve å holde deg tørr en god del lenger enn før. Imidlertid er det åpenbart ikke mulig å påføre ny flytende kalk midt oppi veggen. Det er derfor mange som bruker den flytende kalken som en slags base, eller grunning, før man går på, og så kalker som vanlig oppover. Tørrkalken vil da gjerne oppleves å sitte bedre og lenger enn uten «grunning».
Fordelene med flytende kalk er flere. Siden flytende kalk har bedre varighet, vil du klare deg bedre på lange, vedvarende og harde sekvenser, der du ikke har margin til å stoppe opp for å kalke. Og som nevnt er det et bra alternativ innendørs. Den flytende kalken er i tillegg lettere å påføre jevnt og mer kontrollert, og kan for mange sikkert være både pengebesparende og drøyere. En bonus mange ikke vet om, er at flytende kalk sitter bedre enn løskalk på solkremglatte fingre. Greit å vite om du skal klatre i sommersola.
Ulemper finnes selvsagt også. Som nevnt inneholder de fleste typene en del alkohol, som kan tørke ut huden og gi sprekker dersom du ikke tilfører fuktighet etter økten. Med på kjøpet får du også en lukt som nok vil oppleves som mer tiltalende for gatas sniffere enn noen andre.
De fleste utstyrsprodusentene har etter hvert kommet med en flytende versjon av kalken sin, og vi har testet ni av de vanligste merkene. Testen har foregått både ute og inne, og vi har snakket med tunge (mis)brukere av stoffet. Et generelt inntrykk etter testingen er at det er overraskende liten forskjell mellom de ulike typene. De var strengt tatt ikke til å skille fra hverandre på friksjon, og en test der hver av fingrene fikk hvert sitt merke påført avslørte at det heller ikke var noen merkbare utslag på hvor lenge hver påføring varer. Etter tre-fire buldre, framsto fingrene som like mye eller lite kalkede. I testresultatene har vi derfor konsentrert oss om egenskapene som skiller merkene fra hverandre, først og fremst pris, drøyhet og konsistens. Testvinneren blir derfor slik vi ser det, den som gir mest flytende kalk for penga.
Utsalgsprisen har etter all sannsynlighet blitt oppdatert siden artikkelen ble skrevet.
Singing Rock Magnum Liquid Tjekkiske Singing Rock har de siste årene etablert seg som en rimelig, men solid produsent av klatreutstyr, noe de også viser med sin versjon av flytende kalk. Prisen er nest lavest av testdeltakerne, bare slått av Beal. Konsistensen er veldig myk, uten å være helt rennende, og gjør kalken lett å påføre. Imidlertid er den ikke den drøyeste/lengstvarende i testen. Pluss for å inkludere et hudbevarende stoff blant ingrediensene. 150 ml i tuben. Pris kr 99,- (66,- pr 100 ml)
+ Lav pris, relativt hudsnill
- Ikke så drøy
Mammut Chalk Med sin 200 ml tube, har Mammut en av de største forpakningene i testen. Samtidig er prisen blant de laveste, og konsistensen den fasteste, så her får du en kalk som drøyer lenge og gir mye for pengene. Friksjonen er det ikke noe bestemt å utsette på, men noen testere har gitt tilbakemeldinger om at Mammut-kalkens konsistens kan oppleves som litt glatt, så her må du prøve om den er noe for deg. Det hjelper å børste av overskytende kalk, etter at den er litt tørr. Pris kr 139,- (69,50 pr 100 ml)
+ Drøy, rimelig pris
- Kan kjennes litt glatt
Petzl Power Liquid Petzl er forholdsvis ny på markedet med sin flytende kalk, som har samme tubestørrelse som Mammut. Konsistensen minner også om denne, men er noe mykere og våtere ut av tuben. Prisen er i midtsjiktet, og kalken skal være økologisk produsert, så her har du samvittigheten i orden. Den litt faste, men våte konsistensen gjør kalken lettpåført og jevn, og friksjonen virker å være god, uten å utmerke seg på noen bestemt måte. Pris kr 159,- (79,50 pr 100 ml)
+ Drøy, økologisk
- Ingen bestemte
Edelrid Liquid Chalk Edelrid er ikke det vanligste utstyrsmerket i Norge, men den flytende kalken deres er å se hos enkelte klatrere her hjemme. Tuben på 100 ml er nest minst i testen, og tredje dyrest per volumenhet. Konsistensen er midt på treet, mellom ganske fast og helt flytende, noe som gjør den lett å påføre, men ikke spesielt drøy. Med såpass liten og udrøy tube, vil den nok passe best som base ved siden av annen kalk, og ikke som hoved-kalkkilde. Pris kr 99,- (99,- pr 100 ml)
+ Lett å påføre
- Forholdsvis dyr
Camp Liquid Chalk Denne flytende kalken utmerker seg fra alle de andre merkene ved å være vannbasert og uten alkohol. Det betyr at den er snillere mot huden, og dessuten lukter en hel del mindre. Derimot tørker den en del senere. I motsetning til resten av testproduktene inneholder den noe overraskende heller ikke magnesium, men har silisiumoksid som virkestoff. Camp-kalken tilbyr likevel god tørrhet og helt kurant friksjon til fingrene i veggen. 125 ml i flasken. Pris kr 149,- (119,- pr 100 ml)
+ Snill mot huden, lite lukt
- Forholdsvis dyr, tørker sakte
Black Diamond Liquid White Gold Black Diamonds flytende utgave av det hvite gullet har den mest rennende og tyntflytende konsistensen blant testens deltakere sammen med Beal. Det betyr at den er ekstremt lett å påføre, men samtidig tilsvarende lettere å søle med og grise til sekker og annet klatreutstyr. Selve kalkeffekten er verken bedre eller dårligere enn konkurrentene – den sitter godt på fingrene, holder seg tørr lenge og fungerer bra som base for løskalk. 150 ml i flasken. Pris kr 149,- (79,50 pr 100 ml)
+ Lett å påføre
- Kan bli sølete
Ocún Liquid Chalk Med samme store tube som Petzl og Mammut, og tilsvarende, dog noe mykere konsistens, oppleves Ocún som et av merkene med lengtst varighet på tuben. Om det er tsjekkernes forkjærlighet til alkohol som slår inn, eller andre årsaker, vites ikke, men kalken lukter et hakk kraftigere av løsemiddel enn de andre. Ellers er det lite som utmerker seg i verken positiv eller negativ retning, kalken har god friksjon og holder deg tørr lenge. Pris kr 149,- (74,50 pr 100 ml)
+ Drøy, holder lenge
- Ganske skarp lukt
Beal Pure Grip Testens største flaske/tube, på hele 250 ml, gir også testens laveste pris, bare litt over 50 kr per 100 ml. Kalken er nesten like tyntflytende som Black Diamond sin, og er svært lett å påføre, men oppleves likevel som drøy. Vi fikk tilbakemeldinger om både veldig bra og under middels friksjon på denne, så her kan det være greit å gjøre seg opp sin egen mening. Et pluss med kalken fra Beal er at den har en mindre påtrengende lukt enn sin gjengse konkurrent, og kan vi spore et hint av recin der? Korklokket kan etterhvert brekke og gi søl i veska. Pris kr 150,- (60,- pr 100 ml)
+ Rimelig og drøy
- Stor pakning kan på sikt gi søl i veska
Edelweiss Liquid Chalk Denne er angivelig helt identisk med Beal sin Pure Grip. Den lages på samme fabrikk og har helt lik innpakning. En liten prisforskjell på kun 9 kroner legitimerer ikke at Beal skal være enevinner av denne testen. Prisen blir 64 kroner per 100 ml, noe som fremdeles er langt billigere enn de fleste konkurrentene. Som for Beal så har vi sett at lokket kan brekke om man ikke passer på. Skrulokk er mer omstendelig, men mer holdbart for slike store tuber. Men passer du på så har du en helmax flytende kalk som varer kjempelenge. Pris kr 159,- (64,- pr 100 ml)
+ Rimelig og drøy
- Stor pakning kan på sikt gi søl i veska
FrictionLabs Secret Stuff For ikke lenge siden lanserte FrictionLabs en flytende versjon av sin testvinnende løskalk. Eller – flytende og flytende – konsistensen skiller seg ut og minner mer om tykk hudlotion enn flytende krem. Den amerikanske produsenten baserer seg på å være dyrest, men best, og den lille 75 ml tuben med Secret Stuff er i alle fall dyrere enn de andre med god margin. Egenskapene er da også upåklagelige, men neppe så mye bedre at det rettferdiggjør prisen. Pris kr 150,- (200,- pr 100 ml)
+ Behagelig konsistens
- Svært dyr
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.