Les også: Slik begynner du med isklatring
For selv om kvaliteten er høy, er bruksområdene ulike. Man kommer ikke langt i bratta med en breøks. Og dreier det seg om bratt miksklatring, det vil si klatring vekselvis på fjell og is, bør øksa ha et relativt godt bøyd skaft for å komme inn bak isknoller og utspring som hindrer bladet å komme i god posisjon. Bøyen på øksa sørger for å gi plass.
Bladene varierer også. Noen er myntet på fjell, andre på is. Generelt bør underdelen av tuppen peke nedover, slik at den sitter i isen. På fjell hjelper det også øksa å hooke på små formasjoner. På is kan man med fordel file bladet som en opp-ned båtform, slik at det enkelt entrer isen. På fjell spiller akkurat det mindre rolle. Bladet sløves raskt av miksklatring.
I Klatring 118 (2013/14) ble en del av disse øksene testet. Testresultatene skiller seg i liten grad fra konklusjonene da, rett og slett fordi øksene er så å si like. På testvinner Petzl Nomic er det gjort små endringer, som vi vil belyse. Nykommere i denne testen (fra 2016) er Grivel-øksene og Black Diamond Fuel.
Les også: Test av sekker for alpinklatring
Begreper
Miksklatring: Klatring med økser på is og fjell, vekselvis på samme rute
Griprest: En støtte nederst på håndtaket
Trigrest: En støtte høyere opp på håndtaket, med pekefingertak (Petzl-økser)
Drytooling: Klatring på fjell med isøkser og stegjern
Leashes: Bånd fra øksa til selen, som skal fange opp øksa om man mister den
Leashhull: Festepunktet for leashen på øksa