Denne testen ble først publisert i Klatring nr 127. Flere av disse fingerbrettene har ikke endret seg noe nevneverdig de siste årene.
Men her stopper det opp for mange som har gått til anskaffelse av en slik: I praksis viser det seg nemlig at treningsbjelker er fryktelig kjedelige og umotiverende å henge på. Med mindre du har beinhard disiplin eller er en treningsmasochist på linje med Patxi Usobiaga, ender det gjerne opp med at du er ivrig kun de første ukene. Så dabber det av, helt til treningsbjelka får henge i fred og bare samle støv der over døra.
Det å designe en motiverende bjelke, er altså ikke lett. En slik en som faktisk får deg til å stoppe opp i døråpningen og gir deg lyst til å henge litt. Du har kanskje kjent på følelsen når du står under en helt vanlig dørlist. Er du sterk nok til å henge? Du tester – og ja, nesten. Det er denne lekenheten, som i klatringen, som en treningsbjelke trenger å ha for at man faktisk skal ta den i bruk og få motivasjon til å starte en økt.
Da kan den ikke være gørra kjedelig, slik noen bjelker er. Den må ha noe ved seg. Slik som So Ills Iron Palms store bolleformede slopere. Eller Beastmasters nydelige former av mykpusset treverk, som rett og slett er innbydende å ta på. Siste skudd på listen over nykomlinger er Zlagboard. En treningsbjelke i tre som sammen med en app og gyroen i mobilen din senser hva du gjør; hvor mange pullups, hvor mange deadhangs osv, og loggfører økter og eventuell progresjon. Man kan også følge ulike klatreres treningsprogrammer på månedsbasis, detaljert helt ned til antall heng og lengde på hengene.
Testpanelet slet dog en hel del med å få installert appen, som på Android fremdeles er vel buggy. Det gled litt lettere på iPhone, men da vi måtte betale ekstra for å aktivisere sensoren gikk luften litt ut av ballongen. Riktignok følger aktiviseringskode med når du kjøper bjelken, men kort fortalt brukte vi nesten en hel kveld på å prøve å få appen til å fungere tilfredsstillende. Panelets konklusjon ble likevel at konseptet for mange kan være det som skal til for å få kjørt et regelmessig treningsregime på bjelke. Zlagboard er med andre ord et morsomt tilskudd i floraen av treningsbjelker.
Testpanelet besto foruten undertegnede av Lars Terjesen, Geir Evensen og Leif Håvar Kvande.
Montering
Bruk en fin treplanke, evt en kryssfinerplate om man ikke har estetiske krav. Planke fås kjøpt på ulike nettbutikker til ca kr 400, eksempelvis Metolius Backboard. Eller dra på Maxbo og kjøp en hobbyplate. Platen bør være like stor eller større enn bjelken, slik at avstanden mellom skruene (spesielt vertikalt) blir så stor som mulig. Monter så bjelken på der. Gipsvegger kan være litt knotete å montere på, men om man bruker seks gipsskruer, skal det holde.
Momenter ved valg av bjelke
(i tilfeldig rekkefølge)
Variasjonsmuligheter
Ergonomisk gode tak
Digg å henge på (overflate, taktilitet, fingerslitasje, behag)
Visuelt tiltalende
Intuitiv i bruk
Motiverende (glede, klatrefølelse, lekenhet, lavterskel)
Progresjonsmuligheter (små lister, hull, negative tak)
Bør ha noe ekstra som motiverer – et veldig dårlig tak som du kanskje greier å henge på etter en stund
Grei å henge opp