1. Du har ikke kontroll på overflatesmitte (smitte på tak), og dermed kan du risikere å bli smitta.
HelseNorge skriver at de vet ikke hvor lenge smitten lever på ulike overflater. Dette påvirkes av sol, temperatur, type overflate osv. Så lenge man ikke vet, så burde man være konservativ nok til å droppe klatringa nå. Man deler også klatreutstyr, og da tar man på det samme utstyret.
Les mer om er det greit å klatre utendørs nå?
2. Dersom det er mange på cragget så står man tett og dermed så kan det være vanskelig å overholde retningslinjene om avstand.
Er du på et poppis crag som Hauktjern eller Nedre Sydstup i Oslo, så kan det være vanskelig å overholde avstand. Kanskje den ruta du vil gå på er rett ved det andre taulaget, du må passere folk for å komme til ruter osv. Samme er det med kameratsjekk. Klatre flere taulengder er no-go med tanke på nærheten på standplass. Vanskelig å ha 2 meters avstand da fåsds.
Les mer om en dag på Nedre Sydstup i korona-krisen.
3. Du kan holde formen vedlike hjemme ved fingerbrettrening, core-trening.
Det er fullt mulig å holde fingerstyrken og kjernemuskulaturen vedlike selv om man ikke drar ut og klatrer.
Les Tinas tips om hvordan holde fingrene vedlike.
4. Risiko for å belaste helse – og redningstjenesten
Helse – og redningstjenesten er allerede belasta nok nå med å håndtere koronakrisa. Dersom du blir henta ut med helikopter, så kunne det helikopteret og det personellet bli anvendt til andre mer vesentlige sykdomsscenarioer som koronapasienter. I tillegg må helse- og redningstjenesten overholde korona-tiltak under redningsaksjoner, og det vil gjøre at redningsaksjoner er mer tidkrevende fordi man kan ikke sitte tett i tett i helikopter osv.
Les mer om at det er ikke tiden for å sende ambisiøse prosjekter nå.
5. Du kan bli en sikrere klatrer ved å lese deg opp klatrelitteratur om sikkerhet, eller lese bøker der du blir inspirert til nye turer seinere.
Det finnes mange gode bøker, og mer tid til å nerde på saker og ting nå. Du kan også bruke tida på å planlegge nye turer, gå gjennom klatreutstyret osv.
Les bokanmeldelsen av Sikker Klatring.
6. Det er umoralsk.
Man skal akseptere at vi er i en krisesituasjon nå, og det er ikke tida for å drive med selvrealisering. Kanskje det er bra at man er mer hjemme og reflekterer.
7. Du har lite tid.
Du har ikke tid til å klatre og drive med unødvendige fritidsreiser. Det kan være at du jobber for å redde en bedrift fra konkursens rand, du driver med hjemmeskole, fått masse ekstraoppgaver, jobber i helsevesenet osv.
8. Du vil bli ansett som ensporet person som kun er opptatt av deg selv og klatringen.
Alt til sin tid. Å bruke hele helga på å tviholde i stein er ganske enkelt ikke kompatibelt med å se deg selv i speilet som en ansvarlig samfunnsborger under en slik krise.
9. Solidarisk å holde seg hjemme fordi andre klatrere i andre land må det.
Det er mange andre større klatredestinasjoner som har portforbud, som for eksempel Spania, Frankrike og Italia. For å være solidariske så burde man «staythefuckhome» og ikke dra på cragget.
Les mer om reisebrev fra en klatrer i nord-Italia.
10. Norges Klatreforbund har frarådet all klatring ute og inne.
Når det nasjonale klatreforbundet går ut med en fraråding så bør man akseptere det.
Les mer om frarådingen til Norges Klatreforbund.
Ikke nok med det, vi har laga en liste med 10 grunner for å klatre nå også.
10 grunner for å klatre i korona-krisen
1. Det skal mye til for at koronaen er akkurat på den ruta og på det cragget; folk som er syke burde ta nok ansvar og holde seg hjemme og ikke dra på cragget.
Hva er sannsynligheten for at det er koronasmitte på nøyaktig den ruta du går på, og det cragget? Av drøye 5 millioner mennesker i Norge så er rundt 7300 smitta. Det er ikke mange.
2. Du kan oppsøke andre klatrefelt der det er lite folk, og dermed utforske nye områder.
Kanskje det er tida nå for å dra på det cragget du har alltid tenkt å dra på. Kanskje du bor i grisgrendte strøk der det ikke er mange folk på cragget uansett. Da burde det ikke være noe problem å dra og klatre.
3. Du holder deg i klatreform.
Det er viktig at ikke koronakroppen gjør sitt inntog, og all klatretreninga inne skal bare gå i dass nå som koronaen er blant oss. Og det er lettere å få opp pumpen når du klatrer ute på lengre ruter enn på beastmakeren hjemme over dørkarmen. Spesielt når vi ikke kan trene inne på innendørsveggene.
Les mer om veien til god pump.
4. Myndighetene oppfordrer at man skal være ute.
Det er en generell oppfordring fra myndighetene å være ute, og hvorfor kan man ikke da bruke tid på å gjøre noe man synes er kult? Hvis du også ikke går på de mest seriøse prosjektene, så skal det jo mye til for å måtte bli redda ut? Planlegg tur etter evne.
5. Heller dra ut og klatre enn å lese inne.
Nå som man er oppfordra til å ikke dra på unødige fritidsreiser, man er kanskje permittert, så har man mer tid til å bygge opp formen til sommersesongen lokalt enn å lese seg opp på saker og ting. Det kan man gjøre i november.
6. Vedlikeholder den psykiske helsen ved å komme deg ut og gjøre noe du synes er gøy.
Ved å sitte hjemme og sture så kan dette ha langsiktige negative konsekvenser. Spesielt om du er en sjel som elsker å være ute, og får kun glede av det. Det er ikke det samme å sove på liggeunderlaget på balkongen fåsds.
Les mer om at klatring er den sunneste sporten.
7. Du har mye tid.
Siden du er permittert, eller veit ikke helt hva du skal ta deg til, så er det bedre å komme seg ut og være aktiv enn å sitte hjemme og tvinne tommeltotter.
8. Du vil bli ansett som en dedikert person som kun er opptatt av deg selv og klatringen.
Ved å fokusere fullt ut på klatringen nå, viser du for deg selv og andre at du prioriterer de viktige tingene i livet.
9. Hvis du har lov til å klatre ute, så gjør det.
Vi har faktisk ikke et forbud om å klatre ute, som mange andre land har. Andre klatrere i andre land ville kanskje heiet på oss for at vi faktisk drar ut og klatrer og viser hvor bra denne sporten er.
Les mer om hvilket ansvar vi har som klatrere.
10. Norges Klatreforbund har kun gått ut med en fraråding, og ikke et forbud.
Det er viktig å presisere at det er ikke et forbud som NKF har gått ut med, men en fraråding. Bruk hodet, og velg crag/tur etter evne.
Les mer om frarådingen til Norges Klatreforbund.