Førstkommende lørdag, den 5. februar, blir det arrangert drytool-dag i Heggedal i Asker. Det er første gang en slik festival blir arrangert offentlig, og håpet er å samle likesinnede og introdusere nye til sporten.
KONKURRANSE: For de som har prøvd DT før blir det konkurranse. Alle deltakerne får en topo av veggen og de får bare ett forsøk på hver rute. Foto: Lars Petter Jonassen
Lesetid: 4 minutter
– Det er egentlig ikke en festival, sier arrangør og initiativtaker Tomasz Kujawski. – Jeg kaller det heller en slags kompis-konkurranse.
Kujawski er en del av det stadig voksende polske klatremiljøet i hovedstaden. Han er en aktiv både sommer- og vinterklatrer, og sier at det er nettopp det som er noe av det beste med å bo her i landet: muligheter for klatring hele året.
Nå ønsker han å arrangere en dag til ære for den litt mindre kjente aktiviteten drytooling, og for å vise fram aktiviteten som har vært på klippen i Heggedal.
– Det er et par gamle prosjekter som har blitt gått, og flere nye ruter som har blitt etablert. Vi ønsker å lansere klippen og presentere de nye rutene, forteller han.
Alle rutene som blir klatret på under konkurransen har bolter på, og med slynger hengt opp på forhånd. Og konkurransen er for de som har holdt i en isøks fra før.
– Drytool-dagen er først og fremst for de som liker å klatre med isøkser på stein. Vi ønsker å invitere folk som er litt kjent med vinterklatring og som kan drytoole (DT). De som ikke har erfaring eller er usikre på sine ferdigheter, men har utstyr og vilje, kan komme og klatre noe på topptau. For de som har prøvd DT før blir det konkurranse. Alle deltakerne får en topo av veggen og de får bare ett forsøk på hver rute.
Man får altså poeng basert på hvor høyt man kommer, og de beste går videre til en finale. Både tid og høydemetre avgjør vinneren. Det kommer ikke til å være ekstra sikrere til stede, så han oppfordrer til å ha med en egen sikrer, eller finne noen der.
Hvorfor arrangeres dagen i Heggedal? Er det det beste stedet for å bedrive drytooling i nærheten av Oslo?
– Personlig er dette stedet mitt førstevalg når gjelder DT trening på klippe i nærheten av Oslo. Det finnes faktisk ikke så mange klipper som byr på denne typen klatring rundt her. Vi håper at dette skal endre seg etter hvert. De siste ukene har det i tillegg blitt gjort litt arbeid på Mullaveggen i Heggedal. Et par eksisterende ruter fikk toppanker, to gamle prosjekter fikk bolter og ble gått og fire nye ruter ble etablert. Til sammen finnes det nå ni ruter som kan klatres på led og to til om isforholdene er gode nok. Alt av drytooling der ute foregår på bolter, og isklatringen på egne sikringer (isskruer).
De er en gjeng som arrangerer dette sammen. Pawel Kaczmarczyk med kontakter og nettverk, Aleksandra Misztur som lager plakat og grafikk, Barbara Koprowska på sosiale medier og Piotr Rajski som er en svært aktiv klatrer og som også har erfaring fra rutesetting.
– Det hadde vært veldig vanskelig å arrangere dette selv. Vi får også hjelp og støtte fra våre flotte partnere som Kolsås Klatreklubb, Drammen Klatreklubb og Norsk Tindeklub. I tillegg stiller Varri med premie til konkurransen og tau til å henge på klippen.
Kujawski oppfordrer til å ta turen selv om du ikke har tenkt til å klatre.
– Det blir en fin plass for å møtes, ha det litt sosialt, og klatre og konkurrere med andre. Dette er en kompis-konkurranse hvor det viktigste er å treffes - hilse på folk og ha det gøy, men vi forventer også å tildele premier til de beste. Og hvis du går med en aspirerende alpinist i magen:
– Ikke glem at drytooling er en av de beste treningsmetodene for vinterklatring.
INFO:
Utstyr:
Du må selv stille med: isøkser, klatrestøvler og kompatible stegjern, sele, hjelm (!!!), brems, tau. Det er fint å ha tynne, mer presise hansker og gode klær for å holde kroppen varm mens man venter på sin tur.
Påmelding:
Det er bare å møte opp 05. Februar. Fra kl. 9.30 – 10.00 tar vi registering til konkurransen som skal holdes mellom 10-15.
Planen for dagen:
09.30 - 10.00 registering i konkurranse 10.00 - 15.00 start av arrangementet og konkurranse 15.00 – 16.00 eventuelt finalerunde 16.00 - slutt
Adkomst:
Med bil fra Oslo via E18 mot Drammen, deretter ta RV 167 mot Heggedal, kjør til høyre ved Coop x-tra i Heggedal, ta til venstre i den andre rundkjøring og til høyre rett etter. Parkering er ved Nasjonalt utdanningssenter for samfunnssikkerhet og beredskap, fra der er det 5 min til klippen.
Med tog – sjekk på Vy.no, det er 200m fra tog stasjon til klippen.
Ta med egen mat og drikke. Nærmeste toalettet er ved Heggedal togstasjon. Ta med alt avfall og ikke forlatt rot på stedet. Krav om brattkort for å være med på konkurransen. Drytooling kan være livsfarlig, ved å delta aksepterer du risikoen forbundet med det.
Drytooling
Drytooling (DT) er en teknikk innenfor klatring, hvor man bruker isøkser og stegjern på stein. Enten for å rekke en issøyle eller for å klatre en egen taulengde på stein/klippe på en større vinterrute. Denne teknikken kommer opprinnelig fra vinterklatring i fjell. Akkurat som med sommerklatring har sporten utviklet seg til å handle om hardere enkelt-flytt (det var jo derfor vi begynte med sportsklatring og buldring). Det samme skjedde med vinterklatring, og disiplinen drytooling ble skapt som en egen gren.
Det finnes et DT graderings system: D – der det bare er stein og M – gjeler ruter hvor det er både is og stein.
Det siste tiåret har det vært observert en stor vekst i denne grenen, både amatører og profesjonelle.
De to soste tiårene har det blitt egne konkurranser, både internasjnalt (World Ice Cup, European Ice Cup) og flere nasjonale. Drytooling har en sjanse til å bli en av vinter-OL-disiplinene, noe UIAA jobber for.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.