Klatreparadiset Bohuslän i Sverige er smekkfullt av fantastiske ruter. Men hvilke er best og hvorfor? Gudmund Grønhaug lister opp sine favoritter i det svenske klatreparadiset.
PEILING: Gudmund Grønhaug er godt kjent i Bohuslän. Her klatrer han i Granitgrottan. Foto: Privat
Lesetid: 7 minutter
Noen ruter er, av en eller annen grunn, mer populære enn andre.
Det kan være en estetisk linje, beliggenheten, at ruta er kjent for å være lett for graden, eller at en kjendisklatrer har lagt ut en video eller bilder fra ruta.
At en Bohuslän-rute ikke er med på denne lista betyr ikke at den dermed er en kjip drittrute. Det er rett og slett ikke plass til alle fine ruter på en slik liste som dette. Eller at det er en ny rute som ikke har rukket å bli superpopulær enda.
Det er en haug med sportsruter i Bohuslän jeg ikke har rukket å klatre. Derfor er lista satt sammen ved å blande personlige preferanser pluss en sjekk av hvilke ruter som er mest populære i andre lister på nett.
Granitgrottan
Luddes bultade led (7-)
Fin svaklatring.
Brøderna Lejonhjerta (7)
God test av fotarbeid og balanse.
Spektakel (6)
Her er det litt av alt. Intrikat diederklatring, veggklatring og en, for graden, uvanlig bratt avslutning!
Langley (7+/8-)
Starter med et teknisk vrient overhengende dieder som går inn i et lite takoverheng. Avslutter opp en overhengende plate på bøttetak, men sørgelig lite å stå på.
Yatzy (8+)
Spektakulær klatring fra første flytt! Her får man virkelig godt betalt for å ha klatra mye innendørs. Store flytt på stort sett ganske gode tak i overheng. Kan eventuelt avsluttes mer direkte (Yatzy Analyse 9-), men den er mindre spektakulær og har en unødvendig kjedelig topp.
Nicke Nyfiken (8/8+)
Delikat rissklatring. Vanskeligere enn den ser ut til å være!
Farmors nya töflor (7+)
Har du godt fotarbeid og balanse er denne ruta billig for graden. For de som klatrer mest innendørs og er uvant med å klatre på dårlige fottak ute av balanse vil den kjennes hard for graden.
Ingalsöd (7)
På tross av at det er lunch-hylle på midten av ruta er den fantastisk fin!
Reykjavik (6-)
En av de fineste i hele granitgrottan! Er delt av en hylle, men likevel utrolig fin og anbefales på det varmeste. Når man først er i gang her kan man like gjerne også gå naboruta til høyre (Uffe, 6). Det er svært liten forskjell på vanskelighetsgraden på disse to rutene og begge er supre!
Träleberget
Trellebystrand (4-)
Fin intro til å klatre på led utendørs.
Sjönöd (5-)
Nok en fin intro til utendørsklatring. De gode grepene er akkurat så langt fra hverandre at man må ta i litt for å komme opp.
Campingveggen (2+ til 6)
Her er det så tett mellom rutene og så mange å velge i (34 ruter fra 2+ - 6 pluss en tåpelig 8-) at det er vrient å plukke ut noen som finere enn de andre. Hele feltet er ypperlig som intro til utendørs klatring. Boltene er ganske tett og det er lett å komme til på toppen så mange steder at det er ikke noe problem å sette opp topptau her om man skulle ønske det.
Slaven (7+/8-)
En av de fineste for graden noe sted.
Trälen (7)
Muligens litt hard for graden, spesielt når det er varmt. Uansett grad så er klatringen usedvanlig delikat og flott.
Kunta kinte (8)
Lett overhengende listeklatring på sitt beste. Cruxet har mange løsninger som alle er omtrent like vanskelige så det er mulig å finne sin egen vei her!
Sträckbenken (8-)
Annerledes klatring i bratt overheng.
Ludus Maximus (8+)
Jevn tung klatring i det øvre partiet. Det er ikke over før det er over! Mulig den er 9-, prøv selv og finn ut av det...
Dumle (6)
Denne gir en slags fjellfølelse. Intrikat klatring mellom gode hviler.
Vindön
Spinnakeren (8-)
Bratt pumpende klatring hele veien.
Rodrigues (6)
Bratt og fin klatring på gode grep, i alle fall helt til slutten... Litt hard for graden
Falla (7-)
Super! Veldig overhengende og pumpende.
Focken/ Genua (6/6+)
Egentlig to ruter, men det er så lite som skiller dem at de kan regnes som en og samme rute. Forskjellen er at du på Focken må ha is i magen og på Genua må du ha litt mer saft i armene heller enn is i magen. Veldig overhengende for graden begge to!
Layline (8)
Lang tung travers på ganske gode grep, men tilsvarende dårlige fottak gjør det slitsomt å fullføre. Renses lettest ved å gå den på topptau, eller reversere ruta.
Land i sikte (6)
Litt tricky gjennom det lille overhenget. Får du foten på rett plass løser mye seg...
Styv kuling (7+/8-)
Lang og pumpende rute.
Svanvik
Barbie i rymden (7+)
Her må du hoppe og balansere om hverandre. Overraskende hard.
Magnum (7+)
Kort og hard, men pumpende likevel.
Vargtass (8/8+)
Jevnt pumpende klatring uten harde flytt eller gode hviler.
Natural born killers (8+)
Majestetisk linje med ganske gode grep. Problemet er å komme seg mellom dem...
John Vein (8/8+)
Kan man ha med en rute hvor flere av grepene er laget med drill??? Hvis man ser bort fra at flere grep er laget så klatrer ruta bra. Blir jo unektelig litt som å klatre inne når takene er drilla. Lang og pumpende, fort gjort å tryne med ankeret i sikte!
Tjörnbroklippan
Farmor anka (6)
Variert og morsom klatring på lit avrunda grep.
Svarte Mowgli (7)
Overhengende klatring på runde grep og store flytt. Morsomt når man mestrer det, veldig frustrerende når det bare kjennes umulig...
Tjuren Ferdinand (7+/8-)
Elegant klatring gjennom overhengende bulker. Nesten så den er verdt turen ned alene!
Björnligaen (6+)
Finfin klatring på grep som er akkurat gode nok til at det ikke blir alt for tungt.
Hej Baberiba (8)
Ruta for de som ikke har pump. Kort kort, men fin fin. Fortsettelsen til toppen er bare tøys!
Epicentrum (8/8+)
Glimrende og hard listeklatring. Kan være utfordrende å klippe andre bolten og fallet er ikke spesielt hyggelig.
Majoreberg
Kroppskultur (9-/9)
Først foreslått som 9-, nå ansett som hard for graden når den er oppgradert til 9-/9. Har likevel rukket å få klassikerstatus på få år!
Med hjärtat i Bohuslän (5+)
Brukes mest som oppvarming til de hardere rutene, men artig likevel.
Vanskapt (7)
Hard start leder opp til gode grep.
Gule torsk
Totala rockgalan (7+/8-)
Føles mer som en stor og lang tur enn som en sportsrute. Er nok kanskje 7+ riktignok, så man får skyndte seg å gå den om man er på utkikk etter en soft tick...
97:e övertonen (7)
Vanskelig å finne rett vei og alle grepene vender feil vei. Om man mestrer slik 3-d klatring er dette en fantastisk rute. Om man liker seg best på rett ferm klatring er det bare å holde seg unna. Kan ha noen løse steiner enda.
På tross av at det her er listet opp bare noen få ruter av moderat grad er det de lange og hardere rutene på Gule torsk som lokker folk hit!
Korpekullen
Her er det få navn på rutene. De to rutene som på sett og vis markerer ytterpunktene av feltet er rundt 8+/9- begge to. Den til venstre består av harde sekvenser delt opp med gode hviler. Den til høyre er en evighetskamp mot pumpen.
Begge disse rutene er absolutt å anbefale! Den høyre er 30 - 35 meter lang, så sikre tauenden godt! Mellom disse to er det en samling med ruter fra 7 – 8/8+ av ukjent kvalitet. Deler av fjellet er noe løst enda så man bør være forsiktig når man sikrer.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.