De fleste klatrere har hørt om tradparadiset Bohuslän, der du virkelig får svingt kilene dine. Her en liten innføring i de beste områdene, samt tips til nybegynnere innen klatresportens edleste gren.
Klassiker: Rein Leidal på Tor Line (7-) på Häller. De fleste er vel enige om at ruta er noe undergradert. Foto: Dag Hagen
Lesetid: 21 minutter
To timer sørover fra Oslo, på gode veier, ligger det tusenvis av risslinjer. «Tradparadis», «tradmekka» ... mange lovord er brukt på vår svenske nabo Bohuslän.
Og ikke uten grunn. Området har en unik mengde klipper, i passe høyde, og det mest unike er at klippene er spekket med riss. Vanligvis finner man jo et og annet riss på en klippe. I Bohuslän er det som om det er riss klippenes formasjoner består av.
I grunnen kan man undres over at det virkelig går an at et slikt tradmekka oppstår, med så mange risslinjer på rekke og rad.
Meget kort sagt kan vi si at hele Bohuslän for mer enn 250 millioner år siden besto av høye fjell. Isen la seg på, etterhvert i veldig tykke lag, og slipte ned fjellene. Da isen tinte gjorde spenninger i fjellet at det slo sprekker. Mange sprekker.
Det var først på 70-tallet at sprekkene ble tatt i øyesyn av svenske klatrere, og linjer ble besteget. Men det tok ikke lang tid før osloklatrere oppdaget magien i området.
Legenden Hans Christian Doseth fosset opp og førstebesteg mang en testpiece på tidlig 80-tall, ruter som den dag i dag setter selv øvede tradklatrere på plass.
Det skulle ta mange år før Bohuslän ble gjengs vare for norske klatrere. Fram til slutten av 90-tallet traff man knapt klatrere der nede, og riss på riss kunne førstebestiges – man kunne rett og slett velge og vrake i perler.
Nå, 40 år etter at de første rissene ble gått formelig myldrer det av håpefulle tradkvinner og tradmenn. Til og med tradbarn. Tradklatring har blitt poppis.
Det vil også si kø på mange av de fineste, lette klassikerne. Nå finnes det heldigvis mange av dem så om du stikker på et av de mer bortgjemte veggene får du ofte både cragget og ruta for deg sjøl.
Totalt er det snart 1700 ruter i Bohuslän, og nye kommer stadig til. Derfor vil det være umulig gi et totalbilde over dette fantastiske området i en artikkel. Men vi har våget å gjøre et lite utvalg, slik at du lettere kan komme igang.
Vi anbefaler å anskaffe føreren Klättring i Bohuslän, som Klättertorpets Petter og Hanna Restorp har laget. Den er fra 2015, og nye ruter etter den tid finner du på deres nettsider klattertorpet.se.
Häller
Et av de aller første feltene som ble utviklet i Bohuslän var Häller, en veldig markant og tydelig klippe midt i kjernen av herligheten. Hadde klippen ligget hos en annen grunneier ville den nok vært stengt for den ligger formelig i bakgården til bonden.
Nå er heldigvis tradklatrerne i Bohuslän velsignet med en bonde som er meget hyggelig og velkommende. Han lar folk parkere utenfor huset sitt og det var klatrere og ikke han som tok initiativ til en bøsse der besøkende kan legge på en slant for denne tjenesten.
Men han har allikevel matvett og har innredet fjøset med noen rom som leies ut, i tillegg til et helt hus. Og det er fint for oss, for Häller var, er og kommer alltid til å være en klippe med sus over.
Kanskje primært for klatrere på de litt høyere – kanskje høyeste, nivåer. Her er det testpeice på teastpiece, og ikke mye pause imellom dem.
Vi kan jo kort ramse opp et knippe superlinjer; Tor Line (7-), Trampoline (7), Offline (7+), Klart Svår (8-), Masculine (8/8+ R/X), Minaret (8+ R/X) og Dr. Snuggles (9 R). De to siste er noe for seg selv.
Førstnevnte på grunn av at du legger første sikring i fothøyde på hyllen der du begynner, og klatrer nesten 10 meter før du får lagt neste sikring. Dermed risikerer du et 20-meters fall, med sannsynlig stopp i en hylle lenger nede. Au.
Sistnevnte for den fantastiske klatringen rett opp hovedveggen, med et nesten like langt fallpotensiale i toppen av ruta. Ikke dødelig, heldigvis.
Legendarisk er også den britiske tradmesteren Leo Houldings Savage Horse (9-, R/X) der du legger en sky hook som siste sikring. Svorske Erik Grandelius har også testet sine grenser med å førstebestige Swedenborgska rommet (9, R/X).
Om noen skulle undre så betyr R runout ... veldig lang utklatring altså, og X at du kanskje ikke overlever fallet, eller i det miste sannsynligvis blir veldig skadet.
Tøffe tak i toppsjiktet altså.
Noen lettere classics er det, for eksempel Mollarol (6-) som ligger helt utrolig fint til litt oppi lia til høyre i forhold til hovedveggen. En god taulengde med nesten loddrett klatring av ypperste kvalitet.
Det er ikke mye annet på Häller av det slaget, men om du er der litt utpå dagen, så har de tøffe klatrerne varmet opp og ruta ofte ledig. Nedi skogen til høyre finner du flere enklere ruter og der kan nevnes Nio Fingrar (6) – som vel og merke ofte våt.
Hällers Myr er en annen fin vegg i nærheten. Fortsett da på hovedvegen og ta første til høyre inn en skogsvei. Kjør den til endes og følg venstre side av vannet til du når klippen. Den byr på et knippe fine ruter fra 5+ til 8-.
Häller kan også by på kjempefin buldring, svalt beliggende nedi skogen under hovedveggen. Det er ikke veldig mye, men nok å henge fingra i om du er villig til å utfordre deg selv. Fører finner du her.
Beliggenhet: Sydøstvendt. Blir varmt sommerstid
Klatring: 69 ruter, primært fra grad 6 til grad 8. Høyde 8-55 meter.
Adkomst: Kjør fra Brodalen mot Vrångebeck. Sving ved kirken. Etter en kilometer tar du til høyre på grusvei inn mot gården. Legg på en slant i bøssa til bonden.
Hallinden
Det neste cragget vi kan dra fram er Hallinden. I føreren fra 2015 er Hallinden både området og hovedveggen i et lite cluster av vegger rundt stedet Hallinden bestående av blant annet Smålinden, Hallindens Klack og flere andre helt bort til Granitgrottan.
Det kan være litt forvirrende for førstegangsreisende, så vi deler det litt mer opp her.
Den store klippen Hallinden kan virke litt skremmende og lite nybegynnervennlig, men klippen har faktisk lettere ruter å by på. Blant de klippene som er listet opp under området Hallinden er faktisk denne klippen, sammen med Hallindens Klack de som har flest lette ruter.
Om du synes 6- er innafor, så er jo Prismaster et must. Det er en av de første rutene du kommer til og en av de lengste. Ruta er 55 meter lang og gås vanligvis i to taulengder.
Men om du har et lett enkelttau og er i slaget kan du vurdere å kjøre hele veien til topps. Uansett vil du føle deg som en konge der oppe, med fantastisk utsikt og like fantastisk klatring på gode tak og tekniske sekvenser.
Litt lenger inn under veggen kan man følge en rampe opp mot en hylle. Her er det også en del ruter av moderat karakter, men en del av de er nok temmelig igjengrodde, om de da ikke i det siste har fått en oppussing.
Når du går innover langs klippen passerer du en rekke fine klassikere, de fleste av solid karakter. Utviklingen her tok noe tid, noe på grunn av høyden og kanskje også på grunn av at den er noe skoglig anlagt. Den midtre delen ligger i tett barskog.
Jeg husker vi for 25 år siden gikk på noe som senere har vist seg å være en 8’er. Jeg gønna på og på cruxet sikret jeg i en gren fra et tre som sto rett bak meg. Ruta var upusset, men jeg var i god form, og gikk på for onsight. Det gikk fint opp til cruxet, men der måtte jeg bite i det sure eplet, eller skal vi si treet. Jeg falt og ble hengende og dingle etter grena inne der blant barnålene.
Nå er de fleste linjer besteget, med grader opp til 9-. Flere av de er det en nordmann som har stått for; Torkel Røisli. Han var en veldig pådriver for utviklingen på slutten av 90-tallet, og My Event Horison (9-) samt senere Kristi Brud (8+) endte vel opp som rosinene i pølsa blant hans kreasjoner.
Dette er altså ikke et felt for ferskinger, selv om du som nevnt finner noen enklere ruter. Om du vil ha det så kan du også velge klippen på motsatt side av hovedveien; Hallindens Klack. Her finner du kortere, moderate ruter av høy kvalitet. Feltet består av tre mindre vegger, der den venstre tørker raskt etter regn.
Beliggenhet: Vestvendt
Klatring: 95 ruter, primært fra grad 5-6 til grad 8. Høyde 8-70 meter.
Adkomst: Parker på Hallindens stasjon (google maps). Gå langs veien mot øst og ta til høyre og kryss jernbanen. Videre til høyre langs vei og sti. Klippen er ikke til å gå glipp av.
Skälefjëll
Er det et felt som har blitt megapoppis så er det Skälefjëll. Her kan du forvente kø på klassikerne, men også hardere linjer – i alle fall i helger og ferier.
Og det er ikke så rart. Skälefjëll har superlinjer på de fleste gradsnivåer, og i perfekt høyde og perfekt fjellkvalitet.
Høyre del egner seg best for vanlige klatrere. Der finner du et knippe superruter fra grad 5-6 og høyde 15-25 meter. For eksempel Hot’n Tot’s (6), Stålfål (6-) og Björnbärssnårigt (6). De er rett og slett kjempefine. Men forvent ikke å klippe noe anker på toppen. Her er det trær og einebusker som gjelder.
Bohuslän har jo sin «renhetslov»; ingen bolter hverken på riss eller på mulige mixlinjer. Heller ikke ankere. Det vil si, du kan sette bolter, men du må da søke Bohusläns klätterklub om lov.
Noen mener at dette styret med å lage anker i trær og mangel på bolter gjør at presset på rutene blir mindre. Det kan godt hende, men noen ganger er det motsatt.
Skal du for eksempel teste hyperklassikeren Electric Avenue (9-) må du antagelig påberegne ventetid, iallefall har det vært folk på den hver gang vi ville teste. Den har fått en tilnærmet legendarisk status etter at boltene som tidligere sto på den ble fjernet.
Boltene ble kappet siden ruta kan sikres naturlig, vel og merke med fare for meget lange fall. Det var en nordmann som tok vinkelslipern i egne hender, Martin Skaar Olslund, og rebesteg den selv på naturlig sikringer. Imponerende. Nå er ruta en av de store testpiecene i Bohuslän, og du nyter stor respekt om du går den. Den fikk sin første norske, kvinnelige bestigning av Paula Voldner.
Klippen er i skygge det meste av dagen, og egner seg derfor på varme sommerdager.
Beliggenhet: Nordvestvendt
Klatring: 42 ruter primært på grad 6 og7, høyde 10-40 meter.
Adkomst: Bra Brastad, ta mot Rixö, siden mot Gåseberg og deretter Lahälla. Parker på venstre side etter 300 meter og følg sti.
Granitgrottan
Bohusläns klatreklubb hever som nevnt over et bolteforbud i området. Det forbudet kan man jo undres om legitimiteten av, all den tid det er grunneier som bestemmer. Om grunneier gir tillatelse så er det altså bare å kjøre på – bolte i vei og heller søke om tilgivelse fra den fornærmede part.
Det skjedde i tilfelle Granitgrottan der Jens Larsen, 8a.nu’s grunnlegger, slo seg løs. Jens er kjent for å være en som setter spørsmålstegn ved konvensjoner, og hans meninger har vært oppe til debatt mang en gang.
Han boltet opp det meste i «grottan», gikk det han klarte selv, og inviterte Skandinavias beste klatrere til å gå de hardeste linjene. Både Magnus Midtbø og Said Belhaj har etablert testpiecer der, og til slutt Adam Ondra. Granitgrottan har nå ruter opp mot 9a.
Men Jens Larsen har ikke bare tenkt på de harde gradene. Han har også laget lettere ruter – helt ned i grad 3. På «Barnveggen» finner vi foruten 3-eren, en 5-er, en 5+ og en 6-.
Granitgrottan et fantastisk tilskudd til klatringen i Bohuslän. Her får både de beste og amatørene bryna seg.
Boltene i Granitgrottan har fått stå, sannsynligvis fordi linjeføringen av det som er av de harde linjene som kunne vært gått naturlig ikke er veldig tydelig. Feltet bærer veldig preg av å være et tradisjonelt boltecrag i klassisk betydning, og da tenker vi ikke på boltene som er satt.
Når det er sagt byr Granitgrottan også på naturlige linjer. 10 av de 100 linjene er naturlig sikret.
Både de lettere og de harde rutene er verdt å gå, men det er vel en kjennsgjerning at dette cragget er mest kjent for sine harde, overhengende linjer. Blir du sliten i jammemuskulaturen på din tradferie så kan en tur til grottan være en velgjørende opplevelse.
Legg da gjerne inn en natt på Vann spa som ligger rett i nærheten.
Merk at Granitgrottan omtales som Ingalsröd i føreren.
Beliggenhet: Syd, sydøst
Klatring: 67 ruter, primært fra grad 6 til grad 9. Høyde 10-30 meter.
Adkomst: Fra E6, sving av mot Ingalsröd straks før Hallinden. Kjør i 5,5 km og sving av mot klippen mot venstre.
Välseröd
I en sak om Bohuslän kommer vi ikke utenom Välseröd, som på sett og vis var hovedfeltet for utvikling i de tidligere år. Klippen byr på en helt fantastisk steinkvalitet, og en rekke klassikere.
Det var også her man alltid campet, på toppen av klippen på motsatt side av veien. Etterhvert som populariteten tok seg opp ble presset på både parkering og camping for stort, og lokalbefolkningen fikk igjennom et campingforbud og parkeringsforbud flere steder.
Av lett klatring finner du hele 19 5’ere, 5 4’ere og 2 3’ere, noe som skulle kunne tilfredsstille mange.
To 4+’er finner du på den meget tilkomstvennlige Parkeringsveggen, som navnet sier seg selv hvor ligger. Tre 5’ere til og en 4’er finner du på Badklippan ved sjøen bak det som før var fricampen. Følg da sti ned og svakt mot høyre fra den andre parkeringen litt etter Parkeringsveggen.
Välseröds desidert mest kjente rute er uten tvil Villskudd (6-), og det er ikke uten grunn. Variert og teknisk klatring på både riss, dieder, sva og tak i 40 meter. Ruta ble besteget i 1980 av Rune Thrap Meyer, Dag Kolsrud, Håkon Staver og Ulf Geir Hansen.
Og så kan vi jo tenke at 6- er lett. For mange er det lett, men på denne ruta får du flere doser 6- for å si det slik. Pass på å ha gode og tighte sko, for her er det mye benbruk. Skal du rappellere ned bør du ha to tau.
Også dette feltet består av flere klipper. Følger du veien videre finner du et knippe fantastiske linjer (vi bruker kanskje litt mye superlativer her, men linjene er verdt det), som har skygge litt lengre ut på dagen enn Villskuddveggen.
På Umuliusveggen er for eksempel Birgers Børst (6+) et must. Den er fascinerende tricky og nydelig. Det korte diederet Muffins (7-) er også noe å ta med seg. Når du først er der kan du jo teste Umulius (7+). Om det er for hardt å lede så test på topptau når du først er på toppen av Muffins. Du må da legge standplass litt mot høyre.
Lengre langs veien finner du Ängsväggen og Ying Yang-veggen med skyggefulle ruter mest rundt grad 6-7.
På vei tilbake kan du jo ta en titt på Stora Väggen. Det er en mektig koloss opp til 55 meter høy, som gjerne deles i to og tre taulengder. Vår egen klatrelegende Aslak Aastorp har den tøffeste linja der; Atari (7+, 8-/8, 50m), som han gikk i 1995. Han hadde det som prosjekt, og på vei hjem fra klatretur til Syd-Europa stoppet han bilen og førstebesteg ruta.
Men det finnes også moderate ruter opp veggen, og da kan jo klassiske Letta leden (5, 5, 50m) som er helt til høyre i veggen anbefales.
Välserød må bare oppleves. Dra dit helst på en hverdag, så får du kanskje Villskudd for deg selv.
Beliggenhet: Syd, vest og nordvest
Antall ruter: 90 ruter, primært fra grad 5 til grad 7. Høyde8-70 meter.
Adkomst: Ta av E6 mot Dingle, følg så RV 174. Ved Holma ta til venstre, så til høyre opp bakke skiltet mot Välseröd. Parker i parkeringslomme. Veggen sees tydelig til høyre.
Galgeberget
Galgeberget er absolutt blant de vakreste klippene i Bohuslän. Feltet består av Lilla og Stora Galgeberget, sistnevnte med en tilhørende sydvegg. En kan vel si at her får du det meste; Korte, intense loddrette riss, tekniske harde linjer med dårlig sikring, godt sikrede litt strammere ruter, lange godt sikrede riss og tekniske sva. Noe for enhver altså.
Fjellkvaliteten er upåklagelig, og best av alt, iallefall for oss med barn; du rusler over et jorde og slår deg ned i gresset, så kan puddingen løpe rundt og leke (eller tråkke i kumøkk, for med all rett lar bonden kyrne gå løse).
Personlig ble jeg helt satt ut av den første ruta vi gikk; Masken (7/7+), et helt fantastisk klokkerent riss med en liten pumper i toppen. En nytelse, rett og slett ... helt til du skal rense skjønnheten. For her på Galgeberget finnes ikke et eneste anker, iallefall ikke som jeg kan huske.
På Masken må du enten lage standplass i risset på toppen, rappellere av, for så å gå opp og hente sikringene. Eller du kan gå opp til et tre langt innpå platået og rappellere ned derfra. Det har jo sin kvalitet å ikke sette spor, så bolteetikken kan jo forklares.
Men det viktigste er at feltet er veldig bra. Rundt hele Lilla Galgeberget går det klokkerene riss eller formasjoner som innbyr til klatring. En klassisk testpiece er Robert Caspersens Abra Kadabra (8/8+) midt på veggen. Tynn klatring blir tynnere og tynnere før du skal avslutte med noen balansete, halvdynamiske flytt med en god runout under deg.
Av andre testpieces her kan nevnes Ulrika Tiegs Än du’rå Hörnet (7+) og Jappe Pålsgårds Aretmetik (7+, R/X), der du gjerne må teipe på en skyhook for å få sikra.
Oppe på den store veggen finner du blant annet de 35-40 meters lange Palimpsest (5+), DNA (6-) og Får jag lov (6+). Bare å nyte.
Fortsetter du rundt hjørnet og opp i skogen åpenbarer en lang svavegg seg. Her finner du 23 ruter fra grad 5- til 8-, med hovedvekt på 5 og 6.
En av de første rutene du kommer til på det første hjørnet er Galgen (6-), et nydelig rent riss som går over til dieder og med en litt spenstig slutt. Klassisk Bohuslän altså.
Beliggenhet: Primært vest og syd, noe nord.
Antall ruter: 60 ruter, primært av grad 5 til grad 8. Høyde 8-40 meter.
Adkomst: Skriv inn Röe gård kafé på gps’en. Ta til venstre når du kommer dit og følg veien til du ser klippen på venstre side. Gps-lokasjon 58.410654, 11.427541
Ulorna
Den siste klippen som får mer omfattende beskrivelsene her er Ulorna. Dette stedet er like magisk som navnet, med sine fantastiske formasjoner beliggende nede ved sjøen. Noe av det som slår en med en gang er klippekvaliteten.
Spesielt borte ved Ibens bok (8) – der ligger indrefileten av Bohusläns klatring, med superlinjer på rekke og rad. Babas ock Savoriner (7+, 50m), Delikatessen (8-, 50m), Ibens bok (8) og Crackoholic (9-). Går du disse kan du virkelig kalle deg en rissklatrer av ypperste klasse.
Ibens bok (8) er litt spesiell både fordi førstebestiger Bjørn Eivind Årtun så tragisk omkom i en klatreulykke på Kjerag i 2012, og fordi linja virkelig er en perle. Som navnet sier er den et klokkeklart 90-graders dieder, med proposjoner som en stående, åpen bok.
Innerst i hjørnet er det en tynn sprekk der du får dytta inn en og annen kile, og noen små kamkiler. En av mine Aliens poppet da en kompis skulle gjøre et bold onsightforsøk. Den ble temmelig deformert, så pass på å sette de skikkelig, for et fall her er vel for de fleste til å regne med.
Men det er ikke bare harde linjer på Ulorna. Rett bortenfor Crackoholic finner du Stradersving (6+), en kamin som «bjuder på det mesta» som det står i føreren. Det vil vel igjen si at den sikkert er utfordrende nok.
Til venstre kan du også bryne deg på en boltelinje; Tre gringos (8-) fra 1996, altså lenge før boltepolitikken i Bohuslän ble så streng.
På hyllen under toppen er det også et trekløver med ruter, to 7- og en 8- Disse aksesserer du enklest ved å rappellere fra toppen.
Til venstre når du kommer ned stien er det også en del klatring som kan være vært å teste ut. Det meste av dette er på grad 6 og 7, men det er og en rute av grad 4 som kan friste de som ikke når de høyere gradene; Sex i smug (4).
En viktig ting ved Ulorna er at klippen er stengt fra 1.3 til 15.7 på grunn av dyreliv.
Beliggenhet: Vestvendt med sol fra ca klokka 2
Antall ruter: 28, primært fra grad 6 og oppover.
Adkomst: Sett google maps på Rågårdsdal, der kommer parkeringen opp. Gå tilbake opp vegen og ta første til høyre opp grusvei. Etter to små hytter leder en sti ned mot vannet.
Andre klipper som fortjener fokus
Buråsen (Dingle): Sydvendt med 34 ruter primært fra grad 6 og oppover, på litt grovt fjell. Høyde ca 20-40 meter.
Vinternberget (Dingle): Sydvendt med 29 ruter primært mellom grad 5 og 7. Bruk dobbelttau. Høyde 20-55 meter.
Kvarneberget (Strømstad): Sydvendt og mystisk beliggende med 40 ruter primært mellom 5 og 6. Høyde 20-55 meter.
Möhettan (Bärfendal): Vestvendt klippe i god norsk svastil. Regn med lange runouts. 17 ruter primært mellom grad 5 og 6. Høyde 15-90 meter.
Skyggeberget (Nordens Ark): Sørvendt med 17 ruter primært på grad 6 og noen på grad 7. Vakkert beliggende blant eiketrær. Høyde 25-40 meter.
Furuberget (Nordens Ark): Nordvestvendt med 13 ruter primært på grad 7. Virkelig vakre riss som er behagelig korte, men desto mer krevende. Tørker langsomt etter regn, men kan være fint en tørr sommerdag. Høyde 8-13 meter.
Vettekullen (Hallinden): Sydvendt og tørker raskt. 31 ruter på grad 6 og 7 med et par 5’ere i tillegg. Høyde 12-35 meter.
For de som er ferske, har barn eller vil ha en rolig økt
Camping Klippan (Grëbbestad): Vestvendt, barnevennlig, nybegynnervennlig og snilt. 7 ruter primært mellom grad 3 og 4.
Fossen (Bärfendal): Vestvendt, skyggefullt og tørker langsomt. 12 ruter, primært mellom grad 3 og 5, samt en 7+ du kan bryne deg på. Høyde 6-15 meter.
Nordens Ark (Nordens Ark): Vestvendt og tørker raskt etter regn. Sva og et par flotte, velsikrede riss: Järven (5+) og Ödhumlan (4). Ikke barnevognvennlig. Høyde 20-40 meter.
Høgberget (Hallinden): Sydvendt med 30 ruter på grad 6 og 7, men også noen på grad 8. Litt skoglig så tørker ikke veldig raskt. Svært barnevennlig, da klippen er helt flat under med direkte adkomst fra vei. Høyde 12-35 meter.
Rågårdsdal (Brodalen): Vestvendt med 9 ruter primært på grad 4 og 5. Tørker raskt. Høyde 12-17 meter.
Overnatting og camping
Selv om Välseröd er stengt for camping, er det ikke slik at man ikke kan fricampe i Bohuslän. BKK oppfordrer til å ikke campe ved klippene, siden forholdet til en del grunneiere der klippene ligger er noe anstrengt og det dermed er greit å ikke provosere dem unøding.
Derfor er det også fint om man benytter seg av lokale tilbud, som campingen under Häller-klippen. Her får du rimelig telting med både bad, dusj og wc. Du kan også leie rom i huset der. Se her for mer informasjon: Hallerklattercamping.se.
Villa Bro ligger også midt i smørøyet, og vil være et naturlig førstevalg om du vil ha hotellstandard på din klatretur. Rom fra 600 kroner for enkeltrom og opp til 2200 for familierom. Se her for mer informasjon: Villabro.se.
Bohusläns klatreklubbs hytte ligger midt i Bärfendalen. Hytta er utstyrt med kjøkken, loft og stue med vedovn. På tomten er det teltplasser, toaletter, kokeplass, vask, peis og parkering. Priser fra 50 kroner per pers for telting, til 100 kroner per døgn for hytta om du ikke er medlem i BKK.
BohusnestorPetter Restorps klipperåd for ferskinger
Rågårdsdal for de flotte rissene (høyde 12-17 meter, 8 ruter opp t.o.m. grad 5)
Nordens Ark for å øve langtur (høyde 25-40 meter, 8 ruter opp t.o.m. grad 5+)
Ävja fordi det er så snillt (høyde 8-45 meter, 12 ruter opp t.o.m. grad 5)
Brappersberget for utsikten og alle grepene (høyde 10-40 meter, 16 ruter opp t.o.m. grad 5+)
Björkberget for korte, fine riss
Sydväggen på Galgeberget for fine lange ruter
Hallindsklack for fantastiske riss
Kleven for en havsnær opplevelse
Denne artikkelen er ment som en tipsartikkel for de som ønsker å klatre i Bohuslän. Vi vil som før nevnt anbefale å kjøpe føreren Klättring i Bohuslän. Den fås kjøpt på ulike butikker og nettbutikker.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.