Overkommelige ruter i Sør-Sveriges svar på Yosemite
Våren nærmer seg og det er like greit å begynne å planlegge sommerens første tur til Bohuslän. Her er Paula Voldners beste tips til deg som syns det er greit å starte med noe lettere enn grad sju i det svenske klatreparadiset.
RÅGÅRDSDAL: En veldig fin og tilgjengelig klippe hvis du er fersk i gamet. Velsikrede ruter på 4’er og 5’er tallet, og bare en kort spasertur unna havet hvis du er av typen som liker å bade. Foto: Paula Voldner
Lesetid: 5 minutter
Det har blitt skrevet mye om Bohuslän, men det finnes alltid noe mer å si om sør-Sveriges svar på Yosemite. Det er riss for days, fast granitt, varm skjærgård og så videre. Vi er forbi den mørkeste tida, så nå kan vi begynne å glede oss til våren igjen, og uten koronarestriksjoner kan vi suse over den svenske grensa og kjøpe prästost og folköl og klatre lette klassikere på egne sikringer mens vi kjenner på påskesmellen og angrer på at vi ikke gikk på topptau først.
Moralen blir år etter år at vi bør velge oss noen ruter godt innafor sånn vanskelighetsmessig (men smellen kommer uansett, hvert fall for meg). Så her er et forslag til noen moderate klassikere i Bohuslän, alle er godt sikret og fine å sparke i gang sesongen med når den tid kommer:
Jungfrun (4)
Välserød
Noe så sjeldent som en to-taulengders rute. Første taulengde (grad 2+, 20 meter) er en lang, luftig og lett travers langs en rampe på tvers av veggen. Bygg stand ute på hjørnet, og kos deg opp en nydelige sprekker (grad 4, 20 meter) til toppen. Rappell fra bolter litt opp og til høyre.
Sydveggen på store Galgeberget er et must om du trives på 5’er-tallet. Veggen er sydvendt, og får dermed mye sol, det er flatt og barnevennlig under klippen. Parkeringa skjer ikke langt fra Röe Gård, der du kan nyte en kaffe og en fika etter klatring. Det er heller ikke langt til nærmeste badeplass, så alt bør være duket for en vellykket dag om du tar turen til Galgeberget.
En av de finere rutene her er helt på høyresiden av veggen. Kaskelotten byr på snill helning (les sva) og gode sikringsmuligheter. Den er 30 meter lang, så du får mye klatring, og en luftig og fin avslutning. (PS: Kaskelott er en hval, for den som lurte).
DNA (6-)
Galgeberget
Mens vi først er på Galgeberget, får denne klassikeren også så vidt lov til å bli med. Det kan diskuteres om 6- i Bohuslän kan sortere under begrepet «moderat», men ruta er så fin at det får passere.
DNA ligger på Västveggen, og får kveldssol. Det finnes litt ulike varianter på innsteget til ruta, men den topper ut etter 35 meter med rissklatring. Sikre opp partneren din opp ovenfra, og nyt solnedgangen fra toppen – det er ett av de beste stedene å være når sola går ned.
Den gamla klassikern (5)
Häller
Stora väggen på Häller er noe av det mektigste Bohuslän har å by på, og selv om denne ruta har fått den uskyldige graden 5 bør den ikke undervurderes. Ruta gir deg både trang kaminklatring og en luftig toppvegg, og er utmerket trening for fjellet om du vil opp i høyden etter hvert.
Järnkaminen (5)
Välseröd
Som det står i føreren: «Äkte klassisk kaminklättring»! Spenn fra med ryggen på den ene siden, beina på den andre siden, og jobb deg oppover. Mot toppen kan du slappe av i en fingersprekk, og fire av fra et lite tre på toppen.
Välseröd er en av de største og fineste klippene i Bohuslän, (i tillegg til blant annet Hallinden, Häller, Galgeberget og Skälefjell), så er besøk her er uansett pensum.
Ödhumlan (4)
Nordens Ark
Norden Ark er en prima nybegynnerklippe, med lange og velsikrede ruter. Veggen vender mot syd, og tørker fort etter regn. Det går fint an å gå ned på høyre side av veggen, men hvis du velger å fire deg ned fra et av de store trærne på toppen må du huske å ha et 70 meters tau.
Ödhumlan er en 40 meter lang rute som følger en fin sprekk du kan sikre i. Ruta begynner rett til høyre for en stor ek. Og etterpå kan du ta en tur i dyreparken med samme navn som ligger et steinkast unna, du vil oppleve det ganske likt som å være på et klatrefelt.
Toker och glader (4+)
Rågårdsdal
Denne fine, lille svaveggen er et perfekt utgangspunkt for en aspirerende rissklatrer som vil øve seg på å jamme. 4’ere og 5’ere ligger som perler på en snor bortover den 15 meter høye klippen. Det er lett å gå rundt og rigge topptau hvis det er ønskelig, men rissene er også fine å sikre, så ingen grunn til ikke å racke opp på bakken og legge i vei.
Toker och glader følger en tydelig sprekk litt på venstresiden av klippen, og omtrent halvveis opp ruta må du ta en liten travers mot venstre, før du svinger tilbake til høyre igjen. (Klatrer du den tynne sprekken rett opp har du gått en 5+!).
Alternativer:
Det er selvfølgelig et lass med finte ruter som ikke har fått bli med lista. Klassiske ruter på nedre seksertallet som Villskudd, Chapman, Prismaster og Bergkirstis Polska er alle obligatoriske ruter om du vil kalle deg en ekte Bohuslän-klatrer. Stikkord her er god steinkvalitet, fine sikringsplasseringer og vakker beliggenhet.
Men noe av sjarmen er å finne disse perlene selv. Ta med deg en gira partner, finn deg helg med godvær og dra av gårde på egenhånd. God tur!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.