Hvordan smittes man?
Ifølge FHI og HelseNorge smitter korona-viruset hovedsakelig via dråpe- og kontaktsmitte. Hovedregelen er å holde avstand med minimum 1 meter og ha god håndhygiene. Det beste er å vaske hendene ofte med såpe og lunkent vann, men det kan være vanskelig om du er ute på cragget. Da sier HelseNorge at alternativet er desinfeksjonsmiddel (antibac). For å unngå nærhet må man gjøre kameratsjekk på avstand.
Antall mennesker i en gruppe
Regjeringen presiserer at det bør ikke være mer enn fem personer i en gruppe, og at man må holde 2 meters avstand til andre utendørs. Hvis du er på cragget eller ved et bulder ute, og det er flere enn fem andre personer der som er tett i tett, da bør du dra et annet sted. Med andre ord, hold deg unna de mest populære craggene, og om du ikke gjør det, så burde terskelen for å snu være ganske lav. Ha andre alternativer til klatring, som for eksempel bare å gå deg en tur.
Anbefalingen om 2 meters avstand vil gjøre det vanskelig på standplass. Det vil si at å klatre flere taulengder med noen utenfor samme husstand er i gråsonen, da man umulig kan klare å ha 2 meters avstand på standplass + at man på dele på klatreutstyr osv. Det gjør det også vanskelig å drive med alternative aktiviteter som kameratredning osv, da det ikke er mulig å ha avstand.
Overflatesmitte
Det har vært mye diskutert om overflatesmitte. HelseNorge skriver at det er usikkert hvor lenge viruset kan leve på overflater. Faktorer som spiller inn her er overflaten, temperatur, sollys og luftfuktighet. De presiserer at håndvask er det viktigste tiltaket.
Om du er på cragget eller på en buldrestein kan det være lurt å bruke antibac både før og etter du har klatra da håndvask ikke er mulig. Om du vil gjøre det skikkelig kan du ta med en ekstra vannflaske og såpe så får du faktisk vaska deg.
Dersom det er andre taulag på cragget burde du holde deg til «dine ruter». Dersom man blander ruter er sannsynligheten for smitte større. Samtidig presiserer FHI at du må unngå å ta deg i ansiktet eller i munnen, og det er fordi dette viruset smitter ved at du puster det inn. Altså dråpe- og kontaktsmitte. Hvis du har virus på hendene, og passer på å ikke putte hendene i munnen, så skal man ifølge FHI klare å drepe det ved å vaske seg. Desinfeksjon er da løsning nr 2, men ikke like optimal som vasking av hendene.
Ikke dele utstyr med noen andre enn i ditt taulag.
Ikke ta tauet i munnen.
Hold deg i hjemkommunen
Regjeringen presiserer at de vil at folk skal holde seg i hjemkommunen eller der du er nå, og presiserer at man skal unngå unødvendige fritidsreiser. De begrunner det i at de små lokalsamfunnene har færre ansatte i helsetjenesten og mindre kapasitet. Dersom man blir syk er det bedre å være hjemme.
For klatrere så vil det bety:
Klatre lokalt.
Kanskje pusse fram nye buldere eller nye crag? Gjøre vedlikehold?
Et eksempel på hva som skjer om du ringer AMK (akuttmedisinsk kommunikasjonssentral):
Du drar til fjells og skal klatre eller stå på ski. Dersom du bare skader deg, vil store deler av beredskapstjenesten i Norge bli kalt ut. Når beredskapstjenesten blir kalt ut så vil det Seaking-helikopteret, den alpine redningsgruppa, den Røde Kors-gruppa etc være opptatt med nettopp deg, og vil kanskje da ikke ha anledning til å behandle andre som da eksempelvis er syk med korona-virus. Helsevesenet i Norge er pressa allerede. Det er også ikke tida for å pushe grensene der det er et skadepotensial. Selv om man er på cragget i lavlandet, vær føre var.
Redningstjenesten må også overholde smittevernstiltak, og dette kan vanskeliggjøre en konkret redningsaksjon med krav om avstand osv.
Les andre saker på Klatring om klatring og korona: