HVA TRENGER DU PÅ CRAGGET? Her får du basisracket for å klatre utendørs på boltede klatreruter. Foto: Lisa Kvålshaugen Bjærum
Lesetid: 4 minutter
Hvis du skal klatre utendørs så trenger du litt mer utstyr enn innendørs.
Det kan være vanskelig å finne ut hva du skal kjøpe, men her får du basisutstyret for å komme i gang med uteklatring.
I tillegg må du sørge for å tilegne deg kunnskapen til å klatre utendørs, og det finnes mange som tilbyr kurs som inne til ute-kurs eller kurs i sportsklatring.
Når vi snakker om personlig utstyr, er det utstyret som er ditt private utstyr. Klatretau er for eksempel ikke personlig utstyr, men utstyr du deler med taukameraten din og herunder definert som fellesutstyr.
Dette er det absolutte minimum av personlig utstyr du trenger:
1. Klatresele
Alle som skal klatre innendørs eller utendørs trenger minimum en klatresele. Vi har testet mange klatreseler, både for herrer og damer.
Mange på cragget er for kule til å bruke hjelm, men det er stein vi klatrer på og den steinen viser seg av og til og dette ned. Hvis du skal velge hvem som skal bruke hjelm så må i det minste sikreren bruke hjelm. Det kan jo hende at klatreren mister noe på veien opp, og da er det fint å hjelm.
Du skal forhåpentligvis klatre sammen med noen, med mindre du er en loner og skal clogge. I dette tilfellet forutsetter vi at du skal klatre med noen andre, og da er det noe man kaller for fellesutstyret.
Dette er hva du trenger minimum av fellesutstyr for å klatre:
1. Klatretau
Du trenger et klatretau, og skal du kjøpe et nytt tau til uteklatring så bør du kjøpe minimum et 70 meters tau. Det finnes mange ruter som er 30-35 meter lange, og da er ikke 60-meterstauet ditt tilstrekkelig. Les vår siste test av tau til uteklatring som er helimpregnerte. Det er også fint å ha tauet i noe. Det kan være en IKEA-pose eller noe litt mer fancy som en taubag. Les vår test av taubager.
Minimum 12 ekspresslynger
På cragget er det bolter med mindre du klatrer på naturlige sikringer men det utelater vi her. I disse boltene må du hekte på ekspresslynger, også kjent som kortslynger. Du klipper inn den delen av kortslynga som har en løs karabiner inn i bolten, og den enden av kortslynga som har en fast karabiner klipper du tauet inn i. På de aller fleste ruter som er mellom 10-20 meter vil du ikke trenge mer enn 12 ekspresslynger. Men enkelte ruter er tettere bolta, og går du på ruter som er opp mot 35 meter bør du ofte ha med deg minimum 15 ekspresslynger. Men stort sett greier du deg med 12 som en start.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.