Er det greit å klatre utendørs nå?

Einar Nilsen, klatrer og overlege på mikrobiologen i Molde, er klar på at du bør unngå de mest populære bycragene nå.

Sist oppdatert: 15. mars 2020 kl 21.18
HVERDAGEN: Koronaviruset har gjort hverdagen utfordrende for mange av oss. Eli Skeid er lege, klatrer og trebarnsmor, og oppfordrer oss til å høre på helsemyndighetene og ikke ha for mye kontakt med omverdenen. Unngå å dra på trafikkerte crag og i store gjenger for å buldre. En familietur der dere er alene eller en ensom buldretur må være greit, mener hun.
HVERDAGEN: Koronaviruset har gjort hverdagen utfordrende for mange av oss. Eli Skeid er lege, klatrer og trebarnsmor, og oppfordrer oss til å høre på helsemyndighetene og ikke ha for mye kontakt med omverdenen. Unngå å dra på trafikkerte crag og i store gjenger for å buldre. En familietur der dere er alene eller en ensom buldretur må være greit, mener hun.
Lesetid: 7 minutter

Sentrene stenger. Selvfølgelig skal vi ikke trene inne, ikke nå. Ingen vet alt, men alle vet at vi må følge rådene fra helsemyndighetene, ha god hygiene, holde avstand.

Men er det greit å dra ut i skogen og klatre med vennene dine? De neste dagene har de aller fleste av oss hjemmekontor. Værmeldingen viser strålende sol.

 

Stian Christophersen og Øyvind Ville Sæter, to av våre mer dedikerte klatrere, forteller hva de tenker om situasjonen:

–  Det er mars, sola skinner og gradestokken viser 6 crispe grader. For en klatrer vil tankene umiddelbart vandre mot den tørre, kalde steinen der ute, og hvordan dagen og uka organiseres for å få noen etterlengtede timer på stein. Hvem har mulighet til å bli med? Hvor skal man dra?

Karantenereglene i Norge er imidlertid strenge nå, og det er for en god grunn. Den eneste måten å unngå smitteoverføring er å unngå kontakt. Risikoreduserende tiltak er ikke i nærheten av å ha samme effekt. Klatrere du møter på cragget kan være smittebærere uten å vite det selv. Viruset smitter selv om man ikke har symptomer og det overlever på overflater som tau, korslynger, padder og sannsynligvis også på grepene man holder på. Hvordan skal vi overholde retningslinjene for avstand når klatrepartnere skal sikres og spottes? Kanskje klatret andre på samme rute eller bulder for 15 minutter siden?

Øyvind Sæter
TREN HJEMME: Øyvind Sæter oppfordrer til å holde seg hjemme eller så isolert som mulig fra andre. Her er han på sitt eget hjemmecrag. Foto: Øyvind Sæter.

Barna er hjemme fra skole og barnehage. Anbefalingen er å unngå kontakt med andre barn, men de kan leke ute med en til to faste lekekamerater, holde avstand, bruke hansker. Lek i større grupper frarådes på det sterkeste! Når anbefalingene gjelder for barn, må de også gjelde for voksne. Man må holde seg hjemme eller så isolert som mulig fra andre. Klatring bør eventuelt skje med en fast lekekamerat på et ensomt cragg. Alle må sammen ta ansvar for å bremse videre spredning av viruset. Prosjektene er der neste vår også!

 

Stian, som er fysioterapeut, tidligere landslagstrener og forfatter av Klatrebibelen, blant mye annet, utdyper:

–  Jeg klatrer ikke ute nå. Hvis jeg skulle gjort det ville det vært alene, på et bulder der jeg vet ingen andre har vært. Jeg begrunner det med at jeg ikke har kontroll på lekekameratene mine og ser det som umulig å kontrollere for om det er smitte på steiner der andre har vært før meg. Jeg velger en like streng linje ovenfor klatring som jeg pålegger mine egne barn å følge. Jeg har stengt ned praksisen min i to uker for å unngå å smitte meg selv og andre, og holder den linjen også når det kommer til klatring. To uker uten stein klarer jeg.

 

Oppfordringene fra Stian og Øyvind er altså klare. Det er ikke greit å dra ut på en folksomt crag eller en stor gjeng for å buldre. Men hvordan er livet for de på den andre siden? De som må deale med alt dette?

campus og klesvask
EGENTRENING: Blir campus og klesvask framover nå, melder Stian. Foto: Stian Christophersen

Eli Skeid, klatrer og lege forteller:

–  Denne uken har vært tøff. Som fastlege ble jeg som vanlig hostet på gjennom hele dagen. Febersyke barn, ungdommer, mannfolk med lette symptomer som ville forsikre seg om at det ikke er noe som bør gjøres. Telefonlinjen på legekontoret sprengt, kontordamene på felgen. Alle hadde spørsmål om korona og vi leste flittig på Folkehelseinstituttets hjemmeside. Rådene endret seg fra time til time. Bekymringen min om at det er mange flere som er smittet enn de som er testet økte. Jeg fikk en følelse av at viruset er over alt og forstod raskt at jeg nok blir en av de første som blir smittet. Svært få fastleger har smittevernsutstyr.

 

– Onsdag er min fridag og jeg dro som vanlig på Klatreverket med en følelse av at dette kan bli siste gang på lenge. Her må det være masse virus! (Nå, i etterpåklokskapens lys, innser jeg at dette ikke var det smarteste trekket jeg kunne gjøre). Jeg startet med å kjøpe flytende kalk, det spriter hendene og reduserer smitte. Jeg så noen få fra Norsk geriatrisk klatrekompani og gikk bort til de og sa at her burde de ikke være. ‘85 år og du klatrer og tar bussen? Kom deg hjem!’

 

–  Det var en lettelse for meg da det ble satt inn drastiske tiltak på torsdag. Norge stengte. Vi skulle ikke lengre ta et personlig valg om barna skulle på trening og skole. Erna og helseministeren tok grep og jeg forstod at nå skal vi bare høre etter. Jeg tror at den store graden av tillit vi har i den norske befolkningen redder oss nå. Vi er et folk som har tillit til rådene som gis og de fleste av oss hører etter. 

 

–  Det er ikke mye vi kan finne på om dagen. Heldigvis er det meste stengt så vi trenger ikke bli fristet. Friluftsliv kan bli redningen, for vi har god plass i dette landet. Et sted skal vi hente krefter til å stå i krevende jobber, krevende familieliv. Men hva er innafor? Kan vi klatre?

 

Det er mange spørsmål som melder seg, forteller Eli. Kan vi gjøre dette uten å smitte andre eller bli smittet selv? Hvor lett smitter viruset? Vi må heller ikke utsette oss for unødvendig risiko, sier Eli. Intensivplassene kan være fulle og helse-Norge har nok å gjøre.

Hun kontaktet svogeren sin, Einar Nilsen. Han er klatrer og overlege på mikrobiologen i Molde, og hun spurte han om hvor lenge et virus kunne overleve på et utendørs klatretak. Han var tydelig på at det er lenge, over en uke.

Rådet blir derfor at vi må unngå de trafikkerte bycragene, forteller hun.

Det er så mye vi ikke vet om viruset og konsekvensene enda. Derfor kan vi ikke gi sikre råd om i dag som vil gjelde hele sesongen. Mitt viktigste råd er å lytte til myndighetene. Ikke analyser på egen hånd hva du tror. Vær solidarisk samtidig som du henter krefter i naturen på en trygg måte.

 

– Hvis du skulle finne et lite trafikkert crag er det viktig med god håndhygiene. I disse tider er det også klare råd fra myndighetene på at vi ikke skal reise ut av kommunen vår, så bor du i Oslo blir det kanskje ikke så mye klatring de neste månedene. Let i nærområdet ditt etter en stein som få andre klatrer på. Når barna skal leve helt isolert uten å leke med noen kan heller ikke vi voksne samle oss i grupper for å klatre. 

 

Det koker det ned til at det for min del må bli en familietur, barnevakt fra besteforeldre er utelukket, og vi må finne et sted for oss selv i skogen. Eventuelt en ensom buldretur.

– Det er så mye vi ikke vet om viruset og konsekvensene enda. Derfor kan vi ikke gi sikre råd om i dag som vil gjelde hele sesongen. Mitt viktigste råd er å lytte til myndighetene. Ikke analyser på egen hånd hva du tror. Vær solidarisk samtidig som du henter krefter i naturen på en trygg måte, forteller hun.

Tobias Skylstad Kvernebo, allmennlege, tidligere landslagslege og klatrer bekrefter at det ikke er noen god ide å dra ut med andre enn de man til daglig er i karantene / isolasjon med. Han er også usikker på effekten av flytende kalk, og mener vi ikke kan si noe sikkert om den.

 

KLATRER ALENE: Ingen grunn til å ta unødvendige sjanser. Spotting er en glimrende måte å bli smittet på, fortller allmennlege og tidligere landslagslege Tobias Skylstad Kvernbo. Foto: Selfie
KLATRER ALENE: Ingen grunn til å ta unødvendige sjanser. Spotting er en glimrende måte å bli smittet på, fortller allmennlege og tidligere landslagslege Tobias Skylstad Kvernbo. Foto: Selfie

–  Den antiseptiske effekten av alkoholdelen, i de typene som har alkohol, kan like godt bli oppveiet av laget som blir liggende på huden. Så dette blir bare gjetning, forteller han.

Faren for at man belaster helsevesenet med unødvendige skader, og at det vil ta uforholdsmessig lang tid hvis man blir skadet er meget reell. Spotting er en glimrende måte å bli smittet på, legger han til.

Publisert 15. mars 2020 kl 21.18
Sist oppdatert 15. mars 2020 kl 21.18

Relaterte artikler

klatring med utsikt
Vårklatring i Norge del 7

Våryre klatrere på Sunnmøre

Klatring
Tusenvis av ruter beskrevet

Ny klatrefører for bergensområdet

klatrer med gul jakke
Vårklatring i Norge del 6

Hovedstadens harde sesongstart

klatrer som klipper tauet i en karabin
Vårklatring i Norge del 5

Sesongen som aldri slutter

klatrer i bratt vegg
Vårklatring del 4: Bodø

Sydentur 20 minutter fra Bodø

Klatrer med fjord i bakgrunnen
Vårklatring i Norge del 3:

Trønderne har sett vårlyset

Klatrer sett ovenfra
Vårklatring del 2: Sørvestlandet

Rogalendingene er godt i gang

to personer som klatrer
Tårevåte klatreeventyr

Tåre- eller tradklatring?

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen