Når er graden på ruta bestemt? Er det når førstebestigeren har satt graden eller når det er skrevet i en fører? Og ER egentlig Change i Flatanger verdens første 9b+?
FØRST: Artikkelforfatter Gudmund Grønhaug er en av nokså få som har gått Norges første 8b+ - Tro på Mirakler på Hell, som ble gått første gang i 1995. Holder den fortsatt graden? Foto: Privat
Lesetid: 7 minutter
I de siste par årene har det vært en rekke opp og nedjusteringer av ruter i den øvre enden av skalaen. Noen ruter er oppgradert, andre er nedgradert.
Stort sett vil det bare være detaljer og ikke noe vesentlig for de fleste av oss. Inntill Seb Bouin nå har foreslått å nedgradere Change. Om han får gehør fra flere som går ruta må historien skrives om slik at verdens første 9b+ ikke lenger er i Norge, men i Spania.
Vi har hatt slike debatter her i Norge tidligere også, for hva var egentlig Norges første 9/9+?
Jeg har sett nærmere på graderingsdebatten på disse rutene.
Gradering av ruter er uansett hvordan man velger å forholde seg til det, en viktig del av klatringen. En rute kan bli populær eller ignorert bare basert på graden. Blant de som bolter ruter og setter opp nye felt er det mang en gang en diskusjon om man skal la en rute få den ene eller andre graden. Det hende rett som det er at argumentet «om det er en soft rute her blir det mer populært å dra hit og rutene får mer trafikk».
På bohusfestivalen sist helg ble temaet belyst på en annen måte av Jappe Pålsgård; «gir antall repetisjoner av en rute en indikasjon på hvor fin en rute er?» Jappe var ganske klar på at han mente det var likegyldig hvor mange repetisjoner en rute har, kvaliteten var den samme uansett om ruta var populær eller ikke.
Når man skal velge hva man ønsker å klatre er det ofte at man enten forholder seg til jungeltelegrafen og ryktene om en rute, eller man bruker sosiale medier, Ukclimbing eller 8a.nu til å sjekke hvor mange bestigninger og kommentarer en rute har fått før man velger å bruke tid på ruta. Noen motiveres av at det er en bestemt type klatring, andre av om man kan regne med en kjapp tick fordi det er mange on-sight bestigninger eller man kan regne med at ruta er soft for graden ved å se om den er foreslått nedgradert av en eller flere av de som har ticka ruta i databasene man sjekker.
Uansett hva som motiverer vil man velge en rute fremfor en annen på en eller annen måte.
Men hva skal til for at en rute skal oppgraderes eller nedgraderes?
Å endre graden på en rute vil som regel handle om å sette en lavere grad enn det som er foreslått.
De er mange grunner til at de fleste endringer av grader skjer ved å sette en lavere grad. Som regel har førstebestigeren jobbet frem en løsning på cruxet alene, uten å få innspill fra andre på hvordan det skal løses. Da er det fort gjort å finne en løsning som er unødvendig vanskelig og nye bestigere kan finne en lettere løsning. Førstebestigningen kan være gjort under dårlige forhold, eller førstebestigeren kan ha en kropp som egner seg dårlig for ruta, enten ved å være kort eller lang, ha små eller store hender osv. Sist men ikke minst kommer forbedring i utstyr! De siste årene er en rekke ruter foreslått nedgradert fordi man har begynt å bruke kneepads i mye større grad enn tidligere. En god knelås på cruxet, eller en bedre hvil på en rute vil kunne gjøre alt mye lettere!
Alt i alt er det mye som spiller inn på graden som foreslås først. Det er også lettere å kjenne at man har funnet en optimal løsning på en rute når den kjennes lettere enn hva som er forslått. At den rute kjennes tyngre enn det som er forslått kan være at man selv har vært i dårlig form den dagen, at man har hatt dårlige forhold eller funnet en dårlig løsning og har hatt dårlig flyt i klatringen den dagen.
Ettersom gradering av ruter er en konsensus som blir diskutert frem over tid vil det alltid være noe usikkerhet om en rute holder graden som er foreslått eller ikke frem til den har fått flere bestigninger.
Frem til ganske nylig har vi i Norge smykket oss med at både den første 9b+ (Change) og 9c (Silence) i verden har blitt klatret i Hanshallaren i Flatanger her i Norge. På tross av at begge rutene kun har en bestigning hver er de ansett som de første av graden begge to.
Change har nå tre bestigninger (Adam Ondra (FA), Stefano Ghisolfi og Seb Bouin). Av disse tre er graden satt forskjellig. Adam satte Change i 8b+ etter en del nøling i forkant. Stefano har ikke sagt hva han synes om graden og Seb har foreslått en nedgradering. Så hvem har rett? Det spiller selvsagt også inn på opplevelsen av graden på ruta at Stefano og Seb begge klatret med kneepads.
Spørsmålet er hva skal til for at en rute skal nedgraderes og hva betyr det at en rute er nedgradert i forhold til førstebestigers forslag?
Noen ruter sitter det nok lengre inne å nedgradere enn andre og å ta opp temaet vekker ofte følelser og noen ganger sinne hos de som har gått rutene før en nedgradering.
Når det gjelder Change og graden på denne vil faktisk også historien måtte skrives om. Hvis Change nedgraderes blir Dura Dura (Oliana, Spania) den første ruta av grad 9b+ i verden. Det vil femdeles være Adam Ondra som gikk den første ruta av grad 9b+ i verden, i den grad det betyr noe for ham.
I følge Wikipedia er allerede Dura dura verdens første, bekreftede, 9b+ i og med at Chris Sharma bekreftet at han var enig i graden 9b+ da han gikk ruta en måned etter Ondra.
Det er ikke første gangen det er en diskusjon om hva som er Norges hardeste rute. I 1995 ble Pump Fiction gått på Fetsund og Tro på Mirakler på Hell foreslått i den da nye graden 9/9+ (8b+). Diskusjonene har gått siden den gang om hvilken rute som var den hardeste av de to. At Pål Benum Reiten var et par uker tidligere ute har gjort at Tro på mirakler har blitt stående som den første av graden 9/9+ i Norge, men holder den graden? Hvem skal bestemme hva som er rett grad på en rute.
For å se om diskusjonen rundt innføringen av den tidligere magiske graden 9/9+ i Norge har vi tatt en titt på hva de som har gått rutene har sagt om dem på 8a.nu sine sider.
Tro på mirakler 8b+
16 tick på 8a.nu
Ingen forslag om nedgradering
To kommentert at den er hard for graden
Pump fiction 8b+
21 tick på 8a.nu
5 logget som 8b
2 kommentert 8b?
1 kommentert som soft
1 usikker
1 har sletta ruta fra loggen
1 anonym
Av de 14 som har logget Pump Fiction som 8b+ har 12 denne ruta som deres første, og i mange tilfeller, deres eneste rute på denne graden.
Skal vi legge konsensus til grunn for gradering så er nok Tro på mirakler den første ruta av graden 9/9+ i Norge.
Pump fiction ser ut til å slite med å beholde statusen som Oslo sin første 9/9+ og bli stående som en fabelaktig fin 9, så gjenstår det å se om det vil gjøre noe med populariteten til ruta. Blir den glemt om den blir nedgradert i neste fører, eller vil kvaliteten på ruta i seg selv være nok til at flere vil ønske å bestige den?
Avslutningsvis må vi ta en tur tilbake til Change og diskusjonen om hvorvidt det er den første 9b+ i verden.
En løsning som er foreslått er at man starter å skrive to grader i føreren; en for å klatre ruta med kneepad og en grad uten kneepad der bruk av dette endrer graden.
Hva som blir vanlig i årene fremover må vi vente å se.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.