Leo Bøe på det harde startcruxet på Ilusionist (9a) i Flatanger. Foto: Adri Martínez
Lesetid: 6 minutter
Livet smiler til Leo Bøe for tiden. 22. august greide han å lenke sammen alle flyttene på Illusionist (9a) i Flatanger. Den 25. måtte Little Badder (9a) gi tapt for bergenserens styrke og teknikk.
Da vi snakker med ham, sitter han og slapper av med en kaffe sammen med kjæresten Johanna Jupin. De to har nettopp gått til innkjøp av en Volkswagen Caddy Maxi sammen.
– Vi har bygget den om med seng baki og ekstra isolasjon. Jeg trodde det skulle ta minst tre dager, men Johanna er helt rå, så vi ble ferdige med jobben på én dag. Planen er å reise rundt i verden sammen, forteller Leo.
Han hadde vært en måned i Flatanger, der han blant annet hadde testet Illusionist, før han og Johanna tok seg en ukes pause. Ikke klatrepause altså, men et avbrekk fra Hanshelleren.
– Det var en fin reset for hodet å klatre på andre steder, som for eksempel Hell, sier Leo.
Avbrekket skulle vise seg å gi frukter, for da han kom tilbake til Flatanger gikk han Illusionist på den første økta. Ruta har en helt annen stil enn de fleste andre Leo har gått på denne graden.
Leo Ketil Bøe gikk sin første 9a i fjor. Siden har ruter på fransk niertall bare piplet inn i sendeboka hans. Den siste gikk han forrige fredag. Nå står Ciudad de Dios (9a/+) for tur.
Leos hardeste ruteflytt
– Den hardeste delen starter tvert du går av bakken, og består av et takoverheng med merkelige bulker og formasjoner du må navigere deg forbi. Disse første 5-6 slyngene ut til leppen er et 8B-bulder der du i tillegg må klippe. Jeg tror det er de hardeste flyttene jeg har gjort på en rute noen gang. Å gjøre klippene på en trygg måte er mildt sagt utfordrende. Det er potensial for bakkefall, sier Leo.
Han prøvde ruta sammen med Stefano Ghisolfi og Jack Ibbertson. Jacks bror Josh har også vært med på å prøve ruta, men ikke den dagen Leo sendte.
– Det ble en utrolig kul og inspirerende økt. Det er veldig inspirerende å være tre stykker på en slik rute. Det er som å jobbe på et bulder sammen. Vi trenger ikke stresse med tiden, og kan snakke sammen mens den ene er i veggen, sier Leo.
Leo hadde i forkant sett flere videoer med bestigninger av ruta, blant annet en av Adam Ondra. Men tsjekkeren brukte helt andre beta enn det nordmannen endte opp med å gjøre.
Nok en gang er verdens mest utfordrende rute besteget i Flatanger. To av de tre vanskeligste klatrerutene i verden ligger i Hanshalleren nordvest i Trøndelag.
– Prosessen var tøff. Da jeg begynte på dette prosjektet holdt jeg på alene, og fikk bare til ett av tre flytt. Takene er liksom «ingenting» og all vekten må overføres på beina. Du smyger deg gjennom det sleipe overhenget på virkelig dårlige håndtak mens du skviser beina sammen i en kombinasjon av kne- og hæl/tå-låser. Det var utrolig kult å til slutt knekke koden og sette i gang med forsøk.
Det var spesielt et flytt som plaget Leo: et fysisk og veldig langt og koordinasjonskrevende strekk.
– Isolert gikk det ganske greit, men når jeg kom nedenfra og var litt sliten, så gjorde jeg det for raskt. Jeg falt av på det samme flyttet så mange ganger at det til slutt ble en slags mental barriere. På sendestøtet konsentrerte jeg meg veldig om å ikke stresse, og ta meg tid til å gjøre bevegelsen skikkelig. Det var utrolig deilig da det gikk, sier en fornøyd bergenser.
Sending i solnedgang
Den gode følelsen tok han med seg videre på et annet prosjekt som han hadde holdt på i to uker i fjor: Little Badder. Da han kom til Flatanger i midten av juli i år, var han tidlig nær på å sende. Styrken var på plass, men også her var det ett cruxflytt som kom i veien for suksess.
– De fleste faller lenger nede på en sekvens som involverer en karatesparkbevegelse. Men på akkurat det flyttet var jeg solid i år. Det var flyttet i toppen som stoppet meg. Jeg hadde seks forsøk der jeg falt av på samme sted.
Med den gode følelsen av Illusionist-bestigningen i kroppen, hadde han først en Little Badder-økt der han gikk gjennom flyttene. Dagen etter prøvde han en link der han startet noen flytt inne i ruten. Herfra gikk han til toppen.
Deretter ventet han noen timer for å hvile seg til sendestøtet.
– Ut på ettermiddagen kom det en helt sinnssykt fin vind og et nydelig lys i solnedgangen. Jeg følte verken på forventninger eller press. Det føltes veldig lett, og det lange flyttet gikk helt kontrollert. Selv om ruta er over 50 meter følte jeg meg ikke virkelig sliten da jeg klippet ankeret, sier Leo.
Planene fremover
Det er gode forhold og flere sterke prestasjoner i Flatanger for tiden. Arne Faretveit gikk Little Badder tidlig i juli. Den siste uka av august fikk mytiske Change to nye bestigninger. Ruta ble først besteget av Adam Ondra i 2012 og er den første med graden 9b+. Alex Megos gikk den 25. august, mens Jorge Díaz-Rullo gikk den 29. august.
Leo og Johanna har bestemt seg for å bli i Flatanger ut september.
– Vi bor i Klatrekåken som drives av Thilo Schröter, Tina Hafsaas, Arne Farestveit og faren hans. Det er et veldig flott sted å bo, sier Leo.
– Har du noen flere harde ruter i sikte?
– Målene mine for i år var å gå Illusionist, Little Badder og Valhalla. De to første gikk jo veldig fort, så det spørs om jeg må finne meg noe hardere å jobbe på, smiler Leo.
Ingen tvil om at 18-åringen Arne Farestveit fra Sogndal mener alvor med klatringa når han går 8c+ og investerer i hus på Flatanger. – Det er verdens beste klatreplass, med utrolig potensiale, sier han.
9a-forsøk på Hell
Etter bestigningen av Little Badder spør flere av Instagram-følgerne hans om ikke 9a+ er det neste. Det kan det nok godt bli. Men når vi snakker med Leo er det dagen etter at han har hatt en økt på 9a-ruta Purgatory (Skjærsilden) på Hell. Han testet den sammen med Stefano Ghisolfi, som greide å gå den.
– Det var en dødsfet økt. Vi støtet som bare det, forteller Leo.
– Stefano kom bare nærmere og nærmere. Etter fem forsøk var jeg helt mørbanket. Stefano sa at han kunne hatt hundre forsøk og likevel falle på det samme flyttet.
Cruxet er en bevegelse der du går fra en lillefingerjam og en krimp og skal strekke rett opp til en stor pinch.
– Med lengden min rekker jeg så vidt opp, men Stefano er kortere enn meg. Han hopper inn i pinchen og må stoppe pendelen hengende etter en arm. Det er vanvittig stilig å se på. Han hang i ett sekund så fikk han ikke satt foten der han skulle, og så falt han.
Egentlig skulle Stefano bare ha fem forsøk, for dagen etter skulle han tilbake til Flatanger for å jobbe med Silence. Men på støt nummer seks hadde han fortsatt håpet.
– Han kom seg gjennom 7c+-starten inn i treflyttsbulderet som er 8A+. Han skrek da han gjorde flyttet og hang så vidt igjen. Etter det har du en buldrete 8a-rute opp til toppen. Han var på det sjette støtet og skikkelig sliten, men han er et beist så han gikk det, sier en imponert Leo Bøe.
Adam Ondra førstebesteg Change (9b+) i oktober 2012. Det var da verdens første 9b+. Nå er den andrebesteget.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.