For alle som klatrer grad 8c, det vil si omtrent 10- i norske grader, er Flatanger regnet som en av verdens beste destinasjoner. En stupbratt hule og en tynn tsjekker med lang hals og krøller har gjort hula verdensberømt blant alle ivrige sportsklatrere.
FLATANGER: Den verdenskjente hula tiltrekker mange sterke klatere. Men det er også klatring utenfor hula som er på en litt mer moderat grad. Foto: Cameron Meyer
Lesetid: 6 minutter
Men jeg har gode nyheter: Flatanger er en av landets fineste destinasjoner for klatring selv om du ikke klatrer 60 meter lange ruter i et horisontalt overheng! I tillegg til hovedattraksjonen Hansahelleren ligger det flere andre felt i nærheten: Einvikfjellet, Sandmælen og Kvernhusskaret.
Dessuten er Hansahelleren mer enn bare en hule, på venstre side finner du 40 meter lange og svakt overhengende ruter på mer moderate grader.
Hvis du vil klatre i (eller ved siden av) hula bør du klatre grad 7 og oppover for å få mest mulig ut av stedet. De fleste rutene er regnsikre, og byr på atletisk og fysisk klatring på store tak. Legg inn noen pump-treninger før du tar turen til Trøndelag, for disse veggene spiser melkesyren i armene dine til frokost. I tillegg har det også blitt utviklet mye buldring de seneste årene, og potensiale for nyturer på trad er stort ryktes det.
Hansahelleren, som er det korrekte navnet på hula i Flatanger, ligger idyllisk til ved Strøm i Flatanger i Trøndelag. Flatanger er en kommune i Namdalen i Trøndelag, litt vest for Namsos.
Nærmeste tettsted med butikk er Lauvsnes, omtrent 6 kilometer unna. Det ligger over 300 ruter i området i og rundt Hansahelleren. Mesteparten av steinen i området er gneiss, og steinen er snill mot huden på fingrene. Store grep og formasjoner er stikkord for veggene i og rundt hula.
Noen av klassikerne er Kakestykket (7a /7+), Tungt Møblert (7a+, ca 7+/8-), Kykkeli (7b / 8-), Eventyrblanding (7c / ca 8/8+) og derfra og opp er det bare å velge og vrake i trestjerners ruter. Stilen er bratt, og jo lenger inn i hula du går, jo brattere og hardere blir det.
Hula har morgensol – du kan med andre ord nyte morgenkaffen din langsomt og med god samvittighet hvis du vil vente på de beste forholdene. Det er også gode muligheter for bading og fisking i området.
Klatringen på Flatanger begynte allerede i 1996, da Pål B. Reiten som primus motor etablerte de første rutene. I 2011 tok verdensstjernene Dani Andrada og Laurent Laporte over stafettpinnen, og sammen med vår egen stjerne, klatreren og vloggeren Magnus Midtbø, ble de første rutene på 9a-tallet etablert. I 2012 ble det arrangert en klatrefestival på Strøm gård, og med det ble klatrecampen på gården under hula lansert som det naturlige stedet å slå opp teltet for en klatreferie i Trønderlag.
Berit Hestnes og Olav Strøm har huset klatrere de siste 10 årene, og sett stedet vokse til en verdenskjent destinasjon.
– Klatresatsingen på Strøm har fått ringvirkninger for hele kommunen og omlandet. Interessen for klatring har hatt et skikkelig oppsving, kan Berit Hestnes fortellle.
– Vi leide ut deler av gårdshuset til klatrere, men vi selv bodde der den første tiden. Det ble folksomt etter hvert så vi valgte å bygge et hus litt unna gården i 2014, da kunne vi leie ut hele huset. Magnus Midtbø og Adam Ondra satte oss på kartet.
– Samarbeidet med Adam Ondra gjorde at vi ble kjent utover landegrensene, han har jo gått inn og ut av dørene her i mange år og vi håper at han tar turen hit når OL (og pandemien) er over. De fleste av våre gjester er jo «vanlige" klatrere.
– Under normale omstendigheter (før pandemien) er det flest utlendinger, i noen tilfelle er det bare utlendinger her. De senere årene har det vært rundt 1500-1800 personer her hver sesong fra april til ut oktober. Men vi ser at klatre-Norge også kommer etter og i fjor var det en grei sesong til tross for korona. I år har det vært en litt treg start, men vi forventer at mange nordmenn finner veien hit. Og vi vet at det er mange utlendinger som bare står og tripper etter å få komme.
– I fjor var det flere som ønsket være igjen her (overvintre) i stedet for enn å dra tilbake til landet sitt grunnet korona, men jobb og annet gjorde det umulig. Vi har mange faste gjester som bor her lenge. Vi håper at vi har gjort noe rett, vi ser at det å satse på ei målgruppe har vært en suksess. Vi legger opp til en avslappet stil basert på tillit og ansvar. Og klatrerne beviser stadig at dette fungerer.
– Det blir spennende å se hvordan det blir etter pandemien. Tror mange nordmenn har fått opp øynene for at Norge er et supert klatreland, til tross for klimaet, sier Hestnes.
Du kan altså enten leie deg inn hos Berit og Olav, villcampe litt lenger unna klatringen, eller så kan du sjekke ut siste tilskudd i Flatanger: Tina og Thilos residens, en liten spasertur unna.
Tina Hafsaas og Thilo Schröter er i Flatanger for tiden, både for å spille inn film med Arcteryx og Petzl (slippes sommeren 2022), lage miniserie med Epic tv og Fri Flyt (kommer høsten 2022), men også for å gjøre klart huset til har kjøpt, for å leie ut til klatrere.
– Det er plass til 12 personer her totalt, forteller Tina. – To separate leiligheter på rundt 70 kvadratmeter, med plass til 5-6 personer i hver leilighet.
Norges sterkeste par er der oppe for å gjøre siste finish på stedet, slik at det står klart for å huse klatrere i sommer. De ønsker å leie ut til grupper, slik at det er samme gjeng som bor der over litt lengre tid. Du slipper altså at en tilfeldig klatreboms labber rundt på kjøkkenet om du leier deg inn en plass hos Hafsaas og Schröter.
Thilo har vært aktiv på utvikling av buldring i området, og paret planlegger å leie ut crashpadder. De vil også se på behovet for salg av småting som en klatrer trenger, som teip og kalk og muligens tau, hvis etterspørselen er der. Fører for buldringa finner du på 27crags.com. Han skryter også av potensialet som finnes for lett tradklatring i området, og hvis du leier deg en båt er sjansene store for at du får noen førstebestigninger.
De forteller at de har blitt godt natt imot av naboer og lokalmiljøet, med legger til at klatreturismen vokser og at vi er mange som tar stor plass på et er et lite tettsted.
– For å beholde det gode forholdet med grunneiere og lokalbefolkning er det viktig at vi viser hensyn når vi parkerer. Les føreren nøye, parker på anviste plasser og betal eventuell avgift, oppfordrer de.
Klatreføreren som gjelder for Flatanger heter Nord-Trøndelag: Selected Climbs.
Noen favorittruter fra sterkinger som har frekventert hula jevnlig:
Tina Hafsaas:Doorkeeper (8b / 9) / Syvsover (7b / 8-). (– Jeg vil melde at dette er blant verdens fineste, sier Tina. – Den ligger helt til venstre på feltet og er ca 40 meter høy og svakt overhengende). Bulder: Dr Sprut (7C) på Kongensfjellet, omtrent 10 anmarsj fra parkeringen.
Thilo Schröter: ved siden av Dr Sprut har jeg bolta opp en ca 12 meter lang rute, på grad omtrent 8a+ / 8b (på 9’er tallet et sted). Den har ikke fått noe navn ennå, men den er fet! I tillegg: Muy Verdes (8c / 9+)
Erik Massih: (en av de tidligere utviklerne, og svensk legende): Nagells Drømmedieder (8a+). Fin og variert klatring på fantastisk stein. Og Nordic Flower (8c). Pumpens evangelium liksom...
Erik Grandelius: Doorkeaper (8b / 9) kanskje. Tror jeg gått den over 10 ganger, pleide å varme opp på den. Men nesten hver eneste rute der er min favorittrute!
Fakta overnatting:
Rett under hula, 20 minutter gåavstand til klatringen, hos Berit og Olav: gårdshus med 9 soverom og 19 senger, 2 bad, to kjøkken og to stuer samt campingen som har plass til alle. De tar imot både telt, lavvoer, bobiler og campingvogner. Det er også mulig med overnatting i hengekøye i tilknytning til campingen. Inne i siloen er det plass til sosialt samvær på dårlige dager samt at Adam Ondras team har bygd en treningsvegg der, brukes ofte til oppvarming. Mer info: climb-flatanger.com
Ti minutter fra parkeringen: Tina og Thilos hus, to leiligheter med plass til 6 personer i hver leilighet. Pris: 1000,- / 1500,- per natt per leilighet (avhengig om du går for det mest oppussede alternativet), uansett størrelsen på gruppa. Også muligheter for å låne madrasser til å legge på gulvet. Mer info: send mail til klatrekaaken@gmail.com. Nettsiden klatrekaaken.com er straks oppe og går.
Andre alternativer: AirBnB, Zanzibar Inn, Vik Brygge og Flatanger Camping.
Bonusopplysning:
En av veggene som har blitt oppdaget og utviklet i området er veggen som har fått navnet «Sjøklippen»: den ble oppdaget av svenske Erik Grandelius og Adam Ondra fra avstand. De to svømte (!) ut til veggen for å sjekke den ut, og konkluderte med at den 60 meter høye klippen var like bra som den så ut.
Veggen har fått (noen få) bolter på seg, så liker du eventyr og lange runouts er dette veggen for deg. Undertegnede har selv besøkt veggen på en slags hjemmelaget flåte snekret sammen av noen paller, og anbefaler at du leier en båt eller går den litt kronglete anmarsjen langs land hvis du vil ta turen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.