Jakob Schubert, Stefano Ghisolfi og Adam Ondra er alle på plass i Flatanger, og alle jobber på monumentale prosjekter som skriver seg rett inn i klatrehistorieboka når - hvis - de lykkes.
PROJECT BIG: Jakob Schubert prosjekterer Adam Ondras monster-prosjekt i Hanshallaren. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 3 minutter
Til høyre i hula, der veggen er brattest: Stefano Ghisolfi henger på cruxet på Silence (9c) - verdens vanskeligste rute. Den ble etablert av Adam Ondra, som klarte å gå den for ganske nøyaktig fem år siden; 3. september 2017.
Den lille italieneren har riktignok repetert en 9c før, men da satte han Bibliographie i Frankrike ned til 9b+.
Til venstre: Jakob Schubert - tidenes mestvinnende klatrer med blant annet OL-sølv og fire sammenlagtgull og tre led-gull i verdenscupen - henger høyt oppe i den gigantiske veggen og jobber på Ondras gamle prosjekt Project Big (Silence var i sin tid Project Hard).
Dette er ei kjempelang rute som går fra toppen av den «lette» oppvarmingsruta Kakestykket (7a) og videre hele veien til veggen blir vertikal. Ruta er styggbrått og usedvanlig lang.
På Zanzibar Inn med sår hals, kone og barn: Adam Ondra (Zanzibar Inn er motellet på Lauvsnes hvor det er kjekt å bo når du er superstjerne-legende og har med familien til dette vesle stedet øverst til venstre i Trøndelag).
Alle tre har droppa tre verdenscuprunder i klatring for heller å være i Flatanger.
Ellers, rundt omkring på Hanshallaren: Masse andre sterkinger som ikke klarer hardere ruter enn åtte pluss og den slags, og dermed havner litt i skyggen.
– Yez, I must learn to grab ziz hold zat way, roper en begeistret Schubert fra oppi veggen.
Sikreren hans er tydeligvis ikke tysktalende.
Østerrikeren har gått på tauklemmer opp til ett av veldig mange krevende punkter på ruta, og nå har han knekt nok en bitteliten kode av det svære prosjektet. Fornøyd kaster han ned skjorta og jobber videre med en bevegelse i gangen.
Også Adam Ondra jobber på sitt gamle storprosjekt når han ikke er sår i halsen.
Grunneierne på Hanshallaren har satt ned foten for nye bolter i området, og dermed ligger potensialet i nyruter først og fremt i å gå gamle prosjekter og å binde sammen eksisterende ruter. Siden en 9c oppå en 9c nødvendigvis må bli hardere enn 9c er det ikke umulig at skalaen kan utvides i Hanshallaren selv om det er slutt på nybolting.
– Yes man, its hard! Jeg kan ikke si noe før ruta eventuelt er gått, men det første cruxet er så sinnssykt vanskelig at jeg kan ikke se for meg noe annet enn at Silende virkelig er 9c, sier Stefano Ghisolfi mens han er en tur nede på bakken mellom forsøkene.
Han har med seg fire kamerafolk som sørger for å dokumentere jobben med å få gått verdens vanskeligste rute. Kjæresten Sara har dunbukse og dunjakke, og sikrer Ghisolfi i time etter time mens han jobber på cruxet.
– Jeg har litt annen beta enn Ondra, og synes helt klart det fungerer bedre for meg, sier italieneren, som har som mål å få gått ruta neste sesong.
Når Project Big eventuelt blir gått, og når Ghisolfi eventuelt repeterer Silence, vil begge deler være nokså monumentale sportsklatre-prestasjoner. Ikke minst blir det spennende å se om verdens hardeste rute holder graden. Men vi får nok ikke svarene denne sesongen.
Vi kan også legge til at 14 får gamle Ola Vekve var innom i helgen, og ticka onsight av sin fars stilige rute Eventyrblanding (7c) og han gikk Dumpster Diver (8a+) på tredje forsøk.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.