Leo Bøe klipper tredje slynge rett før den buldrete sekvensen på JoeDan 9a. Foto: Lea Ambra Valentina
Lesetid: 6 minutter
Ruta han har gått heter JoeDan, og ligger i Santa Linya vest for Barcelona, en klippe som huser flere av de hardeste rutene i Spania.
– Da jeg gikk ruten følte jeg meg vektløs og det var nesten litt for lett. Det tok noen sekunder før jeg innså hva jeg hadde gjort etter å ha klippet ankeret, forteller Leo.
Bøe bor for tiden i Santa Linya, et sted han har forelsket seg i på grunn av bra klatring og stabilt vær (men husk at dette ikke nødvendigvis betyr så mye da det kommer fra en bergenser!). Han blir værende 3-4 måneder til, og håper på flere harde bestigninger de kommende månedene.
– Grattis med bestigning! Fortell!
– Ruta ligger innerst i en hule, og har tidligere blitt gått av fem andre, blant annet Domen Skofic og Jonathan Siegrist (en av USAs beste sportsklatrere). Den regnes blant de bedre på klippen, noe jeg selv også er enig i. Den er bratt og buldrete i starten, og det blir hardt allerede fra andre slynge. Etter et intenst start-crux følger et jevnt og pumpende parti, før det kommer et nytt crux nærmere toppen.
– Jeg løste starten relativt fort, forteller Bøe, og hadde noen støt allerede andre økt, da jeg nesten kom gjennom det første cruxet. Jeg var grisepumpet i toppen hver gang og hadde ikke sjangs på flyttene fra start. Jeg måtte finne flere triks for å være mindre pumpet.
Det skulle bli en ringefingerjam i den siste hvilen før topp-cruxet som ble redningen, så han fikk avlastet høyre underarm.
– Det var kanskje nøkkelen til at jeg fikk gått ruta, forteller Bøe.
Han legger til at han tror ruta vil bli en klassiker, når den etter hvert vil få flere bestigninger.
– Kan du si litt om prosessen, og hvorfor du landet på å prøve akkurat denne ruta?
– Jeg begynte å jobbe med ruten bare for noen uker siden. Før det prøvde jeg Open Your Mind Direct (9a/+), men denne føltes hard og alt for forholdsavhengig. Deretter prøvde jeg flytt på Fuck The System (9a) som også var vanskelig å få gode nok forhold på. Jeg la begge disse prosjektene til side og bestemte meg for å gå lettere ting som var tørre. Etter hvert begynte selvtilliten å øke etter en del bestigninger av 8c og 8c+, så jeg slengte meg på ruten JoeDan (9a) som kompisen min Pol Ortiz jobbet med. Flyttene var harde, men de passet meg utrolig bra! Det ville også være et bra prosjekt siden jeg hadde gått øvre halvdel (Fabela 8c+) bare noen dager før. Jeg bestemte meg derfor etter noen økter å gå all in for denne ruten!
Til sammen brukte Bøe rundt 8 økter på å gå ruta, og mener forholdene kan ta noe av skylden. De andre 8c og 8c+ rutene han har gått der nede har vært betraktelig kjappere, blant annet Blomu 8c+ som han gikk i andre forsøk. Bare dette er i seg selv en prestasjon i verdensklasse.
Fortell om drømmen om 9a: er det en grad du har jobba lenge mot?
9a-drømmen har vært stor ganske lenge. Husker Chris Sharma og Dave Graham begge besøkte Bergen da jeg var rundt 10 år gammel. Drømmen startet vel allerede da, men det er ikke før i senere tid at jeg innså at det var mulig for meg også å klatre så harde ruter. I 2022 tok jeg 6 måneder fri fra jobb i Bergen for å kunne reise å bli bedre til å klatre på stein. Det store målet var 9a, men hver gang jeg prøvde fikk jeg stor motstand. Jeg tok et stort steg bakover da jeg forstod at formen ikke var bra nok for 9a.
Bøe forteller at han heller brukte tid og krefter på «å gå masse ruter på 8c og 8c+» (et livsprosjekt i seg selv for de fleste av oss!), for å få bedre pump til hardere prosjekter.
– Det var et stort slag i trynet, sier han. – Men jeg hadde bestemte med for å ikke hoppe over steg i prosessen.
Hvordan trener du? Har du trent spesifikt for denne ruta? Har du noen tips til resten av oss så vi også kan gå 9a?
Når jeg er hjemme trener jeg mye på sprayveggen. Harde bulder og sirkling er bra trening, men det viktigste for meg er å få klatret masse ute. Det har gitt meg mye progresjon å støte på ute, for det er her jeg klarer å slippe fri beistet. Inne på plastikk betyr ikke bestigninger så mye og jeg får ikke kriget like bra. Tips folk som ønsker å gå 9a eller bare gå en ny grad generelt: Prøv flere harde ruter av graden og finn ut hva du mangler. Er det pump? Er det buldrestyrke? Mentalt? Noen ganger må man også bare legge inn tid for at flyttene skal føles lettere og lettere.
Har du noen du blir ekstra inspirert eller imponert av i klatreverden?
Sharma er fra dag én mitt største idol. Jeg ønsker å reise rundt i verden og etablere harde ruter akkurat slik han gjorde. Ellers har jeg gjennom tiden alltid sett opp til klatrere som var bedre enn meg i Norge. Magnus og Hannah Midtbø var store forbilder i starten, og Sindre Sæther så klart. Han har førstebesteget mye av rutene i Bergensområdet og disse er steinharde selv om de alle får grad 8b+. Noen av disse rutene brukte jeg flere måneder på å repetere.
Bøe forteller at planen er å fortsette å jobbe på de andre 9a-prosjektene sine i hula, og utforske nye områder.
– Jeg føler meg i god form nå og det er absolutt mulig å gå flere ruter av graden! Margalef ligger bare en time unna med bil så drar nok dit noen ganger også. Ellers har jeg et ønske om å klatre i Stavanger mot slutten av våren. Her har jeg flere prosjekter – og kanskje jeg kan bolte noe fett der også siden jeg nylig kjøpte min egen drill! Spennende ting i vente. Hvis jeg våger drar jeg også til Flatanger i sommer for å prøve på Thors Hammer 9a/+ igjen. Det er drømmeruta…
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.