Hubble verdens første 9a?

Historien om verdens hardeste klipperuter i ferd med å korrigeres.

Av: Arve
Sist oppdatert: 17. januar 2012 kl 23.28
Lesetid: 3 minutter

Dette er kanskje ikke den viktigste kampsaken for de fleste lesere av denne siden, men likefullt interessant for alle med interesse for moderne klatrehistorikk og harde grader: Da Adam Ondra besøkte England og repeterte flere av britenes vanskeligste sportsruter i fjor, testet den unge tsjekkeren også Ben Moons mesterstykke, Hubble (8c+), på feltet Raven Tor i Peak District, men uten å klare å gå ruta. I et nylig intervju på nettstedet Planet mountain, hvor han blir bedt om uttale seg om de få rutene han ikke har klart å repetere, sier han at Hubble sannsynligvis fortjener en oppgradering til 9a – noe som i så fall vil bety en aldri så liten omskriving av klatrehistorien.

Da Moon gikk Hubble i 1990 var de hardeste rutene i verden gradert 8c, og ikke var det så mange av de heller. Moon, som selv både hadde førstebesteget og repetert flere ruter av grad 8b+ og 8c (blant annet Agincourt og Maginot Line, begge 8c, i Buoux i 1989), skjønte at Hubble representerte et solid steg opp på graderingsskalaen og satte ruta i 8c+, som verdens første på graden. Året etter gikk Wolfgang Güllich Action Directe i Frankenjura, og satte denne i den tyske graden XI, en grad som ligger et sted rundt 9a (mellom hard 8c+ og 9a ifølge noen konverteringstabeller). Senere bestigere har bekreftet graden på Action Directe til 9a, og den korte og intense ruta har endog fått status som benchmark for graden.

Også andre kompetente klatrere mener at Hubble kan være 9a, blant andre Dave Graham, som heller ikke klarte å gå ruta, og Steve McClure som repeterte den i 2009. Ruta er i likhet med Action Directe kort og intens, og avgjort ikke den mest estetiske linjen man kan finne. Den blir karakterisert som et buldreproblem med tau – cruxet, som ville vært en 8B-bulder, er relativt nære bakken og blir så fulgt av en teknisk 7c+ sekvens.

Ondra sier følgende om linja: The world's first 8c+, which could be easily even 9a in my opinion. It is not the most inspiring line, it seems more like a boulder problem with a rope and easier topout, but one must admit that it is of revolutionary difficulty for its time and I believe that it isn't by any means easier than Action Directe, the world's first 9a established a year later.

Ondra repeterte Action Directe allerede i 2008, som 15-åring. Det hører med til historien at de to gangene han har vært på Hubble har vært under ikke helt optimale forhold: rett etter en verdenscupkonkurranse i 2010 og naturlig nok sliten, og en tidlig morgen før flyet hjem, etter at han hadde gjort rent bord på en av britenes andre superklipper, Malham Cove, i mai i fjor. Den gang sa han til UKClimbing at: I only tried Hubble last morning from 6 AM to 9 AM, coming very close despite climbing 4th day on, climbing past the first crux move twice (to match the undercuts), but being out of power in the second crux move (from undercut onto sloper).

Hubble har fremdeles bare 5-6 bestigninger, 22 år etter førstebestigningen. Les Ondras beskrivelser av sine ikke-bestigninger her. Som et mal apropos kan vi nevne at en annen rute på denne listen er Directa Open your mind (9a/+) i Santa Linya, som Magnus Midtbø gikk på sin siste Spania-tur for et par uker siden.

Kilder: Planetmountain, UKClimbing, 8a.nu, Wikipedia

Publisert 17. januar 2012 kl 23.28
Sist oppdatert 17. januar 2012 kl 23.28
annonse

Relaterte artikler

annonse
klatring med utsikt
Vårklatring i Norge del 7

Våryre klatrere på Sunnmøre

Klatring
Tusenvis av ruter beskrevet

Ny klatrefører for bergensområdet

klatrer med gul jakke
Vårklatring i Norge del 6

Hovedstadens harde sesongstart

klatrer som klipper tauet i en karabin
Vårklatring i Norge del 5

Sesongen som aldri slutter

klatrer i bratt vegg
Vårklatring del 4: Bodø

Sydentur 20 minutter fra Bodø

Klatrer med fjord i bakgrunnen
Vårklatring i Norge del 3:

Trønderne har sett vårlyset

Klatrer sett ovenfra
Vårklatring del 2: Sørvestlandet

Rogalendingene er godt i gang

to personer som klatrer
Tårevåte klatreeventyr

Tåre- eller tradklatring?

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen