Vi oppsummerer de mest overordna tinga som engasjerte klatrerne mest i fjor, men også like mye i år:
Denne informasjonen er basert seg på nettsidene til FHI, Regjeringen og Helsedirektoratet for et år siden og i dag.
Belastningen på helsevesenet
Påska 2020
Myndighetene presiserte at folk ikke skulle belaste helsevesenet unødvendig. For klatrere ville det si at man ikke burde sende ambisiøse prosjekter i fjellet, fordi man strengt tatt hadde en økt risiko for å bli henta ut med helikopter. Dette poengterte Norges klatreforbund også.
Påska 2021
Myndighetene mener de har tilstrekkelig kapasitet, og har heller oppfordret folk å komme seg ut nå som det er lockdown.
Hytteforbud
Påska 2020
Det var et hytteforbud, noe som innebar at mange feira påska hjemme. Samtidig er det ikke alle i Norge som har hytte uansett, men det var i alle fall oppfordra at man skulle være hjemme.
Påska 2021
Det er ikke et hytteforbud, men det oppfordres til at man ikke skal gjøre unødvendige fritidsreiser. Dersom man velger å dra på hytta, eller en eller annen hytte (som NTK-hyttene), så må man handle alt hjemme, kun dra med din kohort og prøve å unngå å dra på offentlige steder utenfor din hjemkommune.
Norges klatreforbund sine anbefalinger
Påska 2020
I fjor frarådet NKF klatring både inne og ute en periode. Dette var blant annet grunnet i at man ikke hadde kontroll på overflatesmitte.
Påska 2021
Klatring utendørs frarådes ikke, og det er mange klatresentre innendørs som nå holder stengt pga. forskrifter lokalt hos kommunene. FHI og Helsedirektoratet har i større grad gått vekk fra at overflatesmitte er en vesentlig faktor. Man smittes i all hovedsak gjennom kontakt- og dråpesmitte.
Avstandsregler og overflatesmitte
Påska 2020
Det var mye usikkerhet om hvordan viruset smitta. Men en ting var sikkert; 1-metersregelen ble innført. Det med overflatesmitte var omdiskutert, og det ble blant annet frarådet å klatre utendørs også. Det ble anbefalt å ikke dele klatreutstyr. Man snakket om at flytende kalk var en god løsning for overflatesmitte, for det inneholdt en del alkohol. Uansett, var det viktig å holde avstand til andre folk, og det ble poengtert at man burde spre seg på craggene om mulig. Kameratsjekk måtte også gjøres med avstand.
Det var flere som ytret sine kommentarer i diverse sosiale medium om at nå klatrer man ikke ute, mye grunnet potensiale for overflatesmitte.
Les også om artikkelen vi skrev i april 2020 om 10 grunner for og mot å klatre i koronakrisen.
Påska 2021
Vi lever fortsatt med avstandsregler, men siden vi har fått muterte virus på agendaen, så er det anbefalat å holde 2 meter avstand til hverandre. Det innebærer at folk bør sørge for å spre seg godt på craggene. Overflatesmitte er ikke like reelt, men det anbefales fortsatt å ikke dele utstyr med noen andre enn i din kohort. Kameratsjekk bør fortsatt gjøres med avstand.
Hjemkommune
Påska 2020
Det ble anbefalt at man ikke skulle reise ut av sin egen hjemkommune, fordi man potensielt kunne spre smitte.
Påska 2021
Det blir anbefalt at man ikke skal reise ut av sin egen hjemkommune, fordi man potensielt kan spre smitte. Samtidig kan du reise til hytta eller annet booket overnattingssted dersom du reiser direkte. Dersom du har et åpent klatresenter i din hjemkommune kan du klatre der, men du kan ikke reise ut av kommunen og klatre på et annet innendørs klatresenter.
Hvor mange kan du være med?
Påska 2020
Det ble anbefalt at man ikke skal være mer enn fem personer i en gruppe, og at man skal holde minst 2 meters avstand til andre som ikke er dine nærkontakter.
Påska 2021
Myndighetene anbefaler å ha så få nærkontakter som mulig, og dersom du bor alene så sier de at du kan velge 2-3 nærkontakter. Det vil innebære at du burde vurdere å velge 2-3 klatrepartnere som nærkontakter.
Flytende kalk og løskalk
Høsten 2020 ble det gjennomført en studie som viste at kalk i pulverform ikke bidrar til økt spredning av korona. Resultatene fra denne undersøkelsen viste at innen ett minutt viruset kom i kontakt med kalk i pulverform var alle smittepartikler redusert med mer enn 99 prosent.
I august 2020 ble det konkludert med at flytende kalk kan ta knekken på Covid-19 bakterier; så lenge det inneholder nok alkohol. Den flytende kalken bør inneholde et minimum på 65 % etanol.
Med disse to undersøkelsene kan man delvis konkludere med at kalk og flytende kalk kan drepe koronavirus til en viss grad.
Hvor smitter viruset lettest?
Det som er felles for reglene i fjor og i år er at viruset smitter lettere inne enn ute. Det vil si at det er veldig bra at man finner på ting ute sammen, men at man er litt nøye på hvem man velger som klatrepartnere. Det er også viktig å ha faste klatrepartnere. Hold avstand til andre, og ha lav terskel for å bytte crag om det er fullt på cragget.
Hold deg oppdatert på de oppdaterte korona-retningslinjene til Norges klatreforbund.
Ha en god og smittefri påske, folkens!