Bergensområdet er et eldorado for klatrere – enten du er barn eller voksen. Her finner du klatrevegger i stemningsfulle omgivelser for både nybegynnere og erfarne utøvere.
SYLTØY: Matthias kjemper seg opp Maskulinjen (8-) på Syltøy. Foto: Ove Landro
Lesetid: 4 minutter
Over 2000 ruter fordelt på 94 klatrefelt, foruten Nordens største innendørs klatreanlegg: Velkommen til Bergen.
Klatring har publisert fyldige reportasjer fra Bergen før:
Om naturlig sikret klatring på Sotra i 2009, om Uskedalen i 2014 og en sak om sportsklatringen i Bergensområdet. Vi har lagt ut disse sakene på nytt til glede for nye lesere. Siden den gang har det kommet til et stort antall nye klatrefelt med et mangfold av ruter. Her kommer vi med noen av høydepunktene i Bergen.
Sommeridyll
Klatringen i Bergen er kanskje best kjent for klippene på Sotra og i Øygarden. Flere av feltene ligger idyllisk til ved sjøen der det går an å grille og ta seg et bad for dem som føler for det.
– Det beste med klatring i Bergen, er mengden og kvaliteten på rutene, sier norgesmester i klatring, Leo Bøe.
Uteveggen er et av de boltede feltene i Bergensområdet med flest ruter fra grad 4 til 7. Øverste del av veggen egner seg godt for barn og det er også mulig både å fiske og bade her.
Et annet flott sted er feltet Syltøy som med sin 25 meter høye vegg byr på spektakulær klatring fra grad 6 til 9. Må bare oppleves! De andre klassiske feltene er Furunkulose ved Turøy, Hjallaveggen på Toftøyna og Propagandaveggen lenger sør. Nyklassiske felt inkluderer Rævuri på Askøy, som for øvrig er et perfekt sted å være om det skulle bli veldig varmt – veggen er nemlig nordvendt.
RÆVURI: Lars Mjaavatn strammer seg opp på Snylterens bidrag (9-) på Rævuri. Foto: Rene Sagstad
SYLTØY: Matthias kjemper seg opp Maskulinjen (8-) på Syltøy. Foto: Ove Landro
Tørt når det regner
Bergen er Bergen; ja, det kan regne mye og lenge. Men det finnes løsninger. Den 60 meter høye, overhengende veggen i Loddefjord har over 60 ruter fra grad 7 til 9. Kanskje rekker du å starte på Loddefjordskolen?Hjernemasseveggen på Osterøy har alltid tørre ruter fra grad 7 til 9-/9. Det sydvendte Mojavato-feltet i Fusa er også ofte tørt i regnvær, og har formasjonsrikt fjell med interessant klatring.
Nåli på Bolstadøyri er cirka en times kjøretur unna, ikke langt fra Voss. Her finner du en mektig vegg som er 120 meter høy på det høyeste – med et rikt utvalg ruter fra grad 4 og oppover. Lengst til venstre ligger et knippe ruter på 7- og 8-tallet som er værbeskyttet av «storveggen» over.
MOJAVATO: Torbjørn E. Bøe på Fusa Kraftlag (8+) på Mojavato. Foto: Erik Faugstad
BOLSTAD: Roar klatrer på den litt glemte perlen Nåli. Her fins også både teknisk klatring og sportsklatring over flere taulengder. Foto: Ove Landro
LODDEFJORD: Eline Næsheim cruiser Materialtretthet (9-/9), i kjent stil. Foto: Odd Magne Øgreid
– Furunkulose og Propagandaveggen på Sotra er definitivt blant favorittene, med nydelige omgivelser og steinkvalitet. Rævuri på Askøy har også mye tøff klatring, men størst plass i hjertet mitt har likevel Loddefjord. Her kan man klatre nesten uansett vær – brutalt og tricky på en gang. God trening, jeg har lært mye her, sier Eline Næsheim, en av landets sterkeste kvinner.
Leo Bøe er også begeistra for Loddefjord.
– Tilgjengeligheten og den høye konsentrasjonen av harde ruter gjør at jeg er spesielt glad i dette feltet. Noen linjer går helt til topps, og jeg vil anbefale å prøve disse om man har nivået. Ellers har jeg oppdaga at det finnes mye bra buldring rundt Bergen også. Mange av problemene er topp klasse, mener Leo.
Flott granitt
Foretrekker du klatring på naturlige sikringer, finnes det også en del å velge i. Området rundt Liafjell på Sotra har vært et yndet område i mer enn 60 år. Her er både cragruter og flertaulengders ruter på alle nivå. Uskedalen byr på flott granitt, kun 3 timers kjøretur fra Bergen, der rutene er opptil 18 taulengder.
Jeg skulle ønske dette var her da jeg vokste opp, jeg tror dette er den beste hallen jeg noen gang har sett, forteller Magnus i videoen
Nordens største
I tillegg har Bergen Klatreklubb i år åpnet Nordens største klatreanlegg, Vestveggen, med 3200 kvadratmeter klatreflate der du kan boltre deg i rundt 300 ruter på alle nivå. Her er også et stort og artig klatrerom for barn. Alle smittevernregler overholdes, og du booker tid før du kommer.
– Vestveggen er blitt et spektakulært klatresenter. Det vil nok ha stor betydning for klatremiljøet og rekrutteringen i Bergen fremover, mener Eline.
Magnus Midtbø og norgesvenn Pete Whittaker besøkte Vestveggen i vår og har laget videoer.
– Jeg skulle ønske dette var her da jeg vokste opp, jeg tror dette er den beste hallen jeg noen gang har sett, forteller Magnus i videoen.
Overnatting
Ormhilleren i Øygarden er et fint sted å telte. Idyllisk badeplass – med toalett. Her er for øvrig også bra buldring.
Det går ellers an å telte ved Uteveggen og ved Liafjell, men her er ikke toalett.
Skogtun er en campinplass på Sotra om du ønsker flere fasiliteter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.