Utesesongen er hvert øyeblikk i gang. Men var den noen gang over? Ikke hvis vi skal tro den dedikerte vinterklatreren Anders Rummelhoff. Hvordan går fram du for å klatre ute selv om det er litt kaldt? Det er ingen unnskyldninger altså, kom deg ut.
OPPVARMING: Et portabelt fingerbrett kan komme godt med for å få i gang blodsirkulasjonen før et støt. Foto: Anders Rummelhoff
Lesetid: 5 minutter
I flere måneder har folk snakket om at utesesongen er over. På Facebook postes det fra kalymnosfolket når de klarer å karre seg til en økt på norsk stein etter den hellige uke 40, som tradisjonen tro står i Mr.Souvlakis tegn at det er godt utesesongen ikke er over helt ennå.
Og inni meg tenker jeg at sesongen er ikke over – den har jo ikke starta. Og nå snakker jeg ikke om på is eller ski, men på god norsk granitt.
Granitten har en helt egen evne når det er riktig temperering, og ikke minst luftfuktighet, når sola tørker ut fuktigheten, når isen har lagt lokk på vannet. Enkelte dager er det som om hendene er limt på taka. Og det er de øyeblikkene som gjør at man trosser gradestokken og drar ut gang på gang.
Ja hva skal man si. Den delen av klatringen som blir tipset om her henvender seg nok mest til spesielt interesserte. Men det finnes en del ting man kan gjøre for å gjøre det mindre kaldt, for å dempe neglespretten og holde motivasjonen oppe. Jeg personlig elsker det, og vil vel nesten si at jeg setter det høyere enn klatring på mer stuereine årstider.
Ting man bør ha i sekken
Varmeposer fra xxl
Te / kaffe
Portabel oppvarmingsbjelke
Strikk til å varme opp med
Gummiring til å klemme på for oppvarming, for eksempel «Forearm trainer» fra Black Diamond
Hvordan varme opp
Jeg fokuserer mer på oppvarming når det er kaldt enn om sommeren. Det er viktig å bli ordentlig varm i hele kroppen. Jeg starter med rundt 30 minutter yoga hjemme før jeg varmer opp fingrene med hangboard eller lister. Her er jeg nøye og har føttene på gulvet kanskje 20 minutter før jeg henger, så jeg blir skikkelig varm. Etter dette er det klemming på gummiring i bilen på vei til cragget. Når jeg kommer fram er det fint å ta et par drag på det portable fingerbrettet. Så er jeg forhåpentligvis såpass varm at jeg kan dogge prosjektet mitt.
Bekledning
To par sko (tilfelle du blir våt på vei inn).
Ekstra sokker.
Ullstillongs innerst og for eksempel lett boblebukse utenpå, da kan du sikre i boblebukse og klatre i ullstillongs, veldig digg og bevegelig å klatre i stillongs.
Skalljakke (veldig bra å ha under en skikkelig tjukk dunis hvis det er litt surt).
God dunjakke.
Hansker eller votter (her er det en liten kunst å finne noe som du er komfortabel å sikre med og som puster såpass at du ikke blir småsvett på fingertuppene. Jeg tror jeg har funnet ut at strikka votter kan være tingen fordi maskene gjør at den ventilerer bedre i forhold til hud på fingertupper).
Sokker i skoa funker også overraskende bra, min erfaring er at man ikke mister feelinga på små fottak.
Leggvarmere.
Når er det forhold?
Det som kan være fordelen med minusgrader er at det holder seg tørt. Forhold er jo en veldig spesifikk greie. Min erfaring er at man ofte blir belønnet hvis man drar ut og sjekker. Noen crag tåler mye mer nedbør enn det man tror. Mange uttaler seg om forhold uten å helt vite hva de snakker om. Don’t listen to the nay sayers.
En gang sto vi på vinterparkeringen på Damtjern sammen med en notorisk forholdsskeptiker – plastsuget lyste i øya på han. Han var helt sikker på at de mørke stripene han hadde sett fra veien var sig, og at alt på hylla var vått. Det hadde riktignok regna dagen før så han hadde på en måte dekning der. Han var så sikker i sin sak at han ikke gadd å ta med seg utstyret ut på cragget. Da vi kom ut på hylla var det knusk tørt og denne forholdsskeptikeren måtte gå tilbake til bilen hente utstyret og han endte faktisk med å sende prosjektet sitt.
Det skal jo sies at folk har ulike grenser på når de synes det er kaldt eller ikke. Mange har kanskje en venn som fikk forfrysning i en finger under en vinterøvelse i Finnmark på 90-tallet og derfor alltid blir litt ekstra kald i fingrene.
The fire inside
Jeg har tro på at den flammen inni deg varmer litt den også. Er du skikkelig gira så er det lettere å akseptere litt lave temperaturer, og det å sjekke ut flytta på et nytt prosjekt er viktigere enn om du skulle fryse litt.
Ellers finnes det litt andre ting man kan gjøre hvis flammen føles litt liten:
Tenne bål.
Ha med brenner for å koke opp noe å varme seg på.
Gå til anskaffelse av Black Diamonds kalkpose med oppladbar varme.
Det skal også sies at kroppen venner seg til å være ute å klatre i lavere temperaturer, man må gi kroppen litt tid, la den være ute over flere dager.
Når du kommer skikkelig inn i vinterklatringen vil jeg nesten påstå at det den er bedre enn sommerklatring. Klatringen midtvinters er liksom litt ulovlig, folk rister på hodet av deg, tror du er gæren. Alle veit liksom at det funker en marsdag på hylla i fullsol. Men når du får dratt ut en litt groggy mandag midt i januar, varmer det skikkelig når det faktisk funker å klatre på prosjektet. Når du til og med får til et par nye flytt eller en ny link, da blir du skikkelig glad. Og flammen inni deg vokser.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.