Rogaland må være et av de beste fylkene i landet å bo i for en klatrer. Særlig buldringen og storveggsklatringen er i verdensklasse. Men hva så med klippeklatring i lavlandet? Joda, den finnes den også, og det er faktisk mye bra å velge i.
SIRDAL: Jostein Øygarden på prosjektet Urjotun (trolig grad 9-) på et nyutviklet felt i Sirdal.
Lesetid: 7 minutter
Feltene i Rogaland har en god miks av ruter som er boltet og ruter som sikres naturlig. Steintypen er stort sett granitt, men lenger sør finner vi også anortositt.
Her er en liten oppsummering av feltene som er verdt å besøke for deg som vurderer en tur til Sør-Vestlandet. Hvis du treffer med været, og pakker med deg både rack og kortslynger, kan du få mye ut av et besøk til Rogaland.
– Noe jeg liker godt med å bo her er at det går fint å klatre hele året, forteller Jostein Øygarden.
Han er sjefsadministrator på den fine nettsiden brattelinjer.no, der mye av info om ruter og bestigninger blir registrert av Rogalendingene. Føreren «Klatrefører for Rogaland» fra 2011 dekker mange av feltene, men ettersom nye ruter og felt kommer til nettsiden er et tiltrengt supplement.
– Vi har lite snø om vinteren, og om det er regnvær er det ofte lokalt, og derfor mulig å finne tørre klipper i en av de mange dalene vi har klatring i. Vi har og noen regnsikre klipper når været er som verst. I tillegg er klatringen veldig variert, mye å velge mellom (rundt 90 ulike felt på brattelinjer.no).
På 6 og 7-tallet er Trellskår et fantastisk felt med nydelig steinkvalitet og flott beliggenhet.
På de hardere gradene er det lite som kan måle seg med Bersagel.
(PS!Klatring i Storveggen forbudt frem til slutten av juli 2021 på grunn av hekkende hauker i veggen).
På Dale kan både klippe bolter og sette kiler. Veggen er opp mot 60 meter på det høyeste, og du har mye å velge i blant de drøyt 150 (!) rutene på klippen. Dale har sesong hele året, men på vinteren står solen på fra klokka 0830 og på sommeren er det skygge fra 1600, det er altså en fin sommerklippe for varme ettermiddager.
Klatringen er teknisk og fingertung, og kan være utfordrende både for kropp og hode. På denne klippen finner du Stimulator, som ble Norges første 9- på bolt da den ble gått av Håkon Hanssen i 1987.
Den har blitt beskrevet på følgende måte av den lokale klatreren Jan Eivind Danielsen: «Stilige halvbratte buldreflytt i starten, og deretter en svaballett i beste Dale-stil. Ruten har også nostalgisk chipping på svacruxet, som gir det hele en liten tidsmaskinfølelse tilbake til gamlegutta."
På Dale ligger også den lokale testpiecen Jesus dro fra Dale (7+) på egne sikringer. Noen meter til venstre for Jesus ligger skrårisset Påskeaften (7-):
– Min personlige favoritt er Påskeaften, forteller lokal klatrer og styreleder i Bratte Rogalands Venner Marthe Marie Bowitz-Knudsen.
– Vakker, vakker og atter vakker. Ruta har nesten utkonkurrert min bedre halvdel i heimen. Tror nesten jeg har en liten crush på den ruta. Like mye frustrasjon og like mye glede som i et ekteskap. Den byr på en vakker linje, reint riss, og presisjon for føtter. Flyten er god og gir en særegen følelse av å være i ett med fjellet.
På brattelinjer.no kan vi lese om Dale: «Uavhengig av hvilke grader som ble gått først er Dale å betrakte som et levende museum i den lokale sportsklatringens historie.»
Dale har altså mye fin sportsklatring og tradklatring samlet på samme klippe. For de øvrige feltene har vi valgt å dele det opp litt mer.
Tradklatring
Det er mye klatring å velge i for de som liker å sette egne sikringer. I tillegg til storvegger som Kjerag og mellom-storvegger som Dirdalsveggen, finnes det mange fine en-taulengders ruter som er naturlig sikret i Rogaland.
– Svarissveggen er et av favorittfeltene mine, fortsetter Bowitz-Knudsen. – Feltet er et reint tradfelt og byr på sva i kombinasjon med nydelige riss. Mellom 10 og 15 meter høye ruter, i en stille og rolig skog, omtrent 20 minutters gange fra parkeringen. Ruter fra grad 4 – 7, og snufester på toppen.
– Det er som om når Gud skapte Rogaland så brukte han vinkelsliper på Svarissveggen. Flatt og glatt, men likevel nok å bruke, både for føtter og fingre. Vakkert! Du blir helt forelska i den veggen når du ser den første gang. I alle fall venstre del. Går fram og tilbake, og la hendene flyte over veggen. Høyre del byr på lettere ruter. Favoritten min er Complaining Lady.
Et av stedene som virkelig har satt Rogaland på kartet for rissklatrere fra hele verden er Jøssingfjord. Stedet ligger omtrent to timer sør for Stavanger, og er kjent for bratt og hard rissklatring på egne sikringer. Jøssingfjord har mange vegger med ulik bratthetsgrad og lengde (opptil 300 meter!), men den mest kjente er Profilveggen.
På det høyeste er veggen rundt 120 meter, og nærmer seg vel sånn sett mer fjellklatring, men de mest kjente rutene er stort sett en taulengde lange. Så vi lar det få bli med!
På Profilveggen finner vi et av verdens hardeste riss: Recovery Drink (8c+), første gang gått av belgiske Nico Favresse i 2015. Ruta har sett noen få repetisjoner siden den gang.
Superklassikere som Ronny Medelssvenson (8b) og Flying Vikings (7c+) er også trekkplastre for alle som liker å jamme.
Sportsklatring
Marthe Marie Bowitz-Knudsen forteller at det første møtet for mange nye klatrere i Rogaland, er Hommelandsvaet.
– Etter min mening er dette synd. Feltet ble utviklet som kursfelt på slutten av 2000-tallet. Fjellet er svært sva, med mye for føttene og hendene. Men ikke særlig egnet å falle på, skrubbsårhelvete, for å si det sånn. Rutene er til dels lange og krever 70 meters tau. Gir et litt feil inntrykk av hva Rogaland har å by på. Og hva klatring er.
Hun anbefaler heller Skogsveggen, 20 minutters kjøretur fra Sandnes, for de som klatrer på grad 4-6. Helningen er sva, eller til dels bratt sva, og med ettermiddagssol og rask tørk er det en populær vegg blant nybegynnere.
– Den er forholdsvis tett boltet, så den egner seg godt for de som akkurat har startet å klatre ute. I tillegg er det god steinkvalitet og barnevennlig, forteller Bowitz-Knudsen.
Et annet fint, moderat felt hun trekker fram er Nordland.
– Her er ruter fra 4 og oppover. Venstre del er nyutviklet og egner seg fint for barn og unge som vil lære å klatre på led. Både bolt og trad gjelder her. Fin og barnevennlig standplass på venstre del av feltet.
Nesten to timer øst for Stavanger ligger Sirekrok. Stikkord er bratte og regnsikre ruter, i den øvre delen av graderingsskalaen. Mange vil si at Sirekrok er verdt turen vestover i seg selv, for de som liker hard sportsklatring.
Bersagel er også et av de mest populære feltene i fylket. Her finner du omtrent 60 ruter fordelt på fem vegger, som stort sett er vestvendte og vertikale eller svakt overhengende. Rutene er opp mot 30 meter høye, og du finner klatring fra 6 til 9-/9
Med tunell under fjorden åpner det seg også nye muligheter i Ryfylke, med forholdsvis kort kjøretur. Feltet på Grønvik på Fister (Hjelmeland) er verdt å nevne for de som ikke jakter grader over 7. Fjellformasjonen er annerledes enn det du finner på Stavangersiden. Sva og til dels runde fjellformasjoner og riss. Her finnes ruter fra grad 4 og oppover, det er kort anmarsj og stedet egner seg fint for barnefamilier.
Sommerværet er ofte mer stabilt enn på Stavangersiden. Mulighet for hurtigbåt fra Stavanger, som har anløp ca 15 minutters gange fra feltet. Både bolt og trad.
Daglig leder i Bratte Rogalands Venner, Stian Engelsvoll, har lagd en best of ruter i Rogaland på sportsklatring:
Grad
Navn
Felt
FA
5
Snipp og snappen
Oltedal
Anlaug Nygard
5+
Alltid klassisk
Skogsveggen/Høle
Morten Diesen
6-
Eføy
Dale
Mer Markestad
6
Firestarter
Dale
John Fivelsdal
6+
Krystallnatten
Trellskår
Pedro Norheim
7-
Sexgate
Nordland
Grim Gjeldvik
7
Kosmiske Bandidos
Bersagel
Ture Bjørgen
7+
Lucifer
Oltedal
Olav Båsen
7+/8-
Ai-Shintai
Sporaland
Kai Johannessen
8-
Dansen er mitt liv
Dansen
Morten DIesen
8-/8
Dessverre
Bersagel
Are Bjørnsgaard
8
Risa naturistgolf
Hommeland
Vegard Aksnes
8/8+
Helt okai
Kaiveggen
Håkon Hansen og Hjarrand Julsrud
8+
Micromidas
Bersagel
Morten Finnes
9-
Detektor
Hommeland
Vegard Aksnes
9-/9
Stokastisk
Bersagel
Alv Borge
9
Bukkene bruse
Monsterveggen
Daniel Andrada
Bobler
(med hjelp fra Ture Bjørgen, Sjoerd Ski, Marthe Bowitz-Knudsen)
Dette er ruter som kan fortjene klassikerstatus. Dette er en kombinasjon av ruter på bolt og trad.
Fest for nervene 7/7+ (trad, Dale (står som miks i føreren, men man 'skal' ikke klippe bolten).
Substitumalen 7/7+ (nat, Dale)
Jesus dro fra Dale 7+ (nat, Dale)
Humor 7+ (sport, Dale)
8er tallet:
Alvedans 8 (sport, Dale, lange runouts, tynn veggklatring)
Hades 8 (sport, Oltedal Hovedveggen)
Pu svinger pisken 8 (sport, Skammekrok, veldig bratt)
Tårnfalken 8- (sport, Sirekrok, feltets kongelinje, teknisk og psykende)
Flying Vikings 8+ (nat, Profilveggen)
Glory Hands 8/8+ (nat, profilveggen)
9er tallet:
Kvantespranget 9- (sport, Dale)
Stimulator 9- (sport, Dale)
Stokastisk 9-/9 (sport, Bersagel)
Detektor 9- (sport, Hommeland, første 9- for mange)
Ronny Medelsvensson 9 (nat, Profilveggen)
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.