Nordmenn flest bor rundt Oslo. Østlandet generelt, og Oslo spesielt, preges ikke av de bratte fjellene eller dype fjordene som landet er så stolt av. Oslo-området er det man trygt kan kalle flatbygda.
De lokale som ikke kan noe om klatring blir stående som store spørsmålstegn når såkalte klatrere sier de skal til Fetsund eller Missingmyr for å klatre. Flatere plass enn Råde finner du neppe innenfor landets grenser, nesten i som Danmark.
Denne toppen vest for Oslo, med sine mange vegger, var den første klippen som tiltrakk norske klatrere. Kolsås er rett og slett Norges første sportsklatrefelt.
Til forskjell fra landet med de røde pølsene, kan området rundt gamle Christiania skilte med å være en klatredestinasjon. Ikke for de store fjellene, men for klippeklatring. For deg som drømmer om kileklatring i Bohus eller digger å klippe bolter på varme klipper i Sør-Europa, vil Oslo kunne stilne suget. Den kulturelle reisen i eget land er nok litt mindre eksotisk og litt mer irriterende enn en reise til det sørlige Europa. Oslo kan ikke lokke med digg mat til en billig penge, ei heller rimelig boende.
Velger du Oslo, kan du riktignok glede deg over at taco-fredagen blir som du er vant til. Kanskje har du også en venn du kan kræsje hos? Også har Oslo en Tinder-katalog som forholder seg til fjelllbygd-utvalget som Champagne gjør til Bokkøl. Og dette FØR vi har begynt å snakke om miljøregnskapet opp mot å reise langt og lenge med flygemaskin.
Nå tenker du kanskje - hva med klatringen? Jo, den er intet annet enn magisk.
Kjetil H. Andersen på ruta Hardkokt egg (7) på Hauktjern. Foto: Terje Aamodt
Maria Stangeland klatrer Baker´n Smaker´n (6-) på Vardåsen. Foto: Terje Aamodt
Oslo er proppfull av klatrefelt, lett tilgjengelig fra sentrum. Oslo er pipfull av klatrefelt. Med plata utenfor Oslo S som utgangspunkt kan du nå en håndfull fine felt med T-bane eller buss. Med bil er en skog av felt innen en liten time.
De fleste klatrefelt er i god stand, og holdes godt ved like av klatreklubber som Kolsås, Drammen samt Røyken og Hurum. Ruteutviklingen og oppdagelsen av nye felt drives videre av ildsjeler, godt hjulpet av lettere driller med ny batteriteknologi og ivrige stisyklister som stadig roter seg lenger inn i skogen.
Den bare tre år gamle Oslo-føreren ble utsolgt i fjor. Ny fører ble nettopp lansert, og antallet ruter har økt. Selv etter Andersnatten er tatt ut og har fått sin egen fører, dekker Osloføreren 29 felt og rundt 1600 ruter. Den ferske Drammensføreren, som fikk en solid oppdatering i 2023, inneholder 40 felt og rundt 1400 ruter. Selv om tre felt dekkes av begge førere, er det trygt å hevde at det er mye klatring i området rundt Oslo, rundt 2800 ruter.
Siden de høye spisse fjellene har uteblitt fra topografien, er det primært sportsklatrefelt med hovedvekt på boltede ruter rundt hovedstaden. For de som liker å klatre på kiler, er det flere felt som har et rikholdig utvalg av naturlig sikrede ruter av høy kvalitet, og det er alltid en god idé å ha kilesettet i sekken. Det er litt som å ha Bohus side om side med fete sportsruter.
Noen av rikets råeste ruter og riss befinner seg bare et steinkast fra hovedstaden - Oslo har masse fin klippeklatring i alle vanskegrader.
Oslo-området har masse å by på. Bratt sportsklatring i store formasjoner på Hvarnes, flertaulengdes koseklatring i sola på Vardåsens breskurte sva, desperate flytt høyt over siste sikring på Fjell eller trivelig sosialklatring på et av mange bynære felt.
Mange tenker på Damtjern som det mest klassiske Oslo-feltet. Her ble Norges første 8+, Stive dempere, ble gått av legenden Marius Morstad på 80-tallet. Og senere Norges første 9 blank da Per Hustad gikk Maraton.
Forholdene er best på våren og høsten når gradestokken kryper under 20 og aller helst 15 og 10 grader. De mest forholdsfokuserte vil nok tøffe seg og hevde at sesongen på f.eks Damtjern er over når isen slipper taket i mars. Velger du rett felt til rett tid, er det ingen problem å finne felt med gode forhold hele veien gjennom en varm sommer i Oslo. Velger du et felt i nærheten av et tjern er det fint å kombinere klatreøkta med et bad.
Marte Løfman klatrer Høyre (7) på Hauktjern. Foto: Terje Aamodt
Thomas Horgen i Superdiederet (6+) på Bera ved Dramman. Foto: Terje Aamodt
Nå lurer du kanskje på hva man egentlig definerer som et Oslo-felt? Migrerende Oslo-klatrere har alltid kalt feltene de utvikler for Oslo-felt. Det fine med dette nå i 2024 er at Oslo-føreren dekker et stort område.
Det er mange som forbinder Oslo-klatringen med et vertikalt krimpehelvete. Kanskje kjenner du noen som har kommet hjem fra Damtjern med halen mellom beina etter å ha prøvd en av de enklere klassikerne?
Ta det med ro, Oslo er ikke bare grisekrimping på Damtjern. Generelt får man godt betalt for å være krimpesterk og god til sette føttene høyt på de vertikale veggene, men det er ikke de eneste arbeidskravene. Det er mange ulike felt med særegne stilarter, særpreg og kvaliteter. Hvis du ikke finner ruter du liker, må det være lov å si at du er sær. Under følger en liten intro til et utvalg godbiter, og noen anbefalte klassikere. Noe for enhver smak, men alle kommer nok ikke til å like alt.
Missingmyr:
Lengst vest har vi Missingmyr. Feltet ligger i Råde kommune og byr på 40 ruter mellom 6- og 9/9+. Veggen er svakt overhengende, ca 25 m høy og ligger perfekt til på enden av et jorde. Bonden tillater klatring, men elsker oss ikke. Vis hensyn - det er folk som har jobba hardt og vært ultra-diplomater for å sikre oss tilgang til feltet. Alle andre må være evig takknemlige. Sola treffer veggen i morgentimene, og avhengig av sesong kan du fritt velge om du vil klatre i sola eller etter den har gitt seg. Dette er et av vår- og høstfeltene, men man kan fint klatre her på sommeren også.
Klatringen foregår på veldig formasjonsrikt fjell, og preges av lister, slopere, kule krystaller og enkelte bøtter. Man kan absolutt kalle klatringen her litt leken.
Klassikere:
Café au lait 6-
Petit provence 7-
Kjipe klipp 7/7+
Belzebub 8-
Kunst for alle 8/8+
Fjell:
På vei tilbake til Oslo fra Missingmyr passerer man Fjell i Ytre Enebakk. Området er Oslos svar på Sørstatene, til og med klatringen bærer preg av at man må være litt tøffere enn Ola Nordmann.
Hans Christian Doseth og Dag Kolsrud gikk Fenriss som en av norges første ruter på grad 7+ tilbake i 1980. Feltet har et rykte for å kreve sin mann, kvinne eller ikke-binære, men har også en av områdets aller fineste 5+ ruter på kiler. Det er ikke hverdagskost med 35 meter lange kileruter som følger mer eller mindre ett kontinuerlig riss.
Fjell holder seg litt kjøligere enn mange andre felt der det ligger i skyggen blant myrer og koller dypt inne i den trolske granskogen på Ytre Enebakk. Liker du sopp, sa du? Ta med soppkurven, det bugner nemlig over av kantarell, steinsopp, sort trompetsopp og traktkantarell når det er sesong. Blåbær også!
Klassikere:
Pinus 5+ Nat
Pinus direkte start 6+ Nat
Pump for damer 7 Nat
Fenriss 7+ Nat
Harde tider 8- Nat
Stillheten 8 Bolt
Kjetil H. Andersen går tradruta Pinus (5+) på Fjell. Foto: Terje Aamodt
Hauktjern:
Dette er hjem til det største feltet i Oslo, over 200 ruter. Det er ruter på alle grader, helningsvinkler og stiler. For deg som helst vil klatre på kiler er det nok ruter her til å underholde deg langt mer enn én helg. Om du bare vil klippe bolter og kose deg kan du boltre deg blant flere av områdets fineste ruter på så å si alle grader. Dypvannssoloering er også en mulighet her, så nå kan du droppe Mallorca til fordel for Oslo. Rutene er fra 6m til 35m, og de er spredt over mange små og store vegger, og en del skikkelig stilige pinakler. I snitt er veggene svakt overhengende og du får godt betalt om du er fingersterk og flink til å stole på føttene.
Hauktjern ligger i Norges ferskeste nasjonalpark - Østmarka. Hauktjern er en naturperle, med mange fotgjengere - eller klatrere med store sekker fulle av telt, mat og badetøy. En helg på Hauktjern er en vel anvendt helg, en flukt fra storbyens mas, rett utenfor ring 3.
Klassikere:
Bolt Junkie 5+ (3 5meter)
Olavsrisset 6- Nat
Catalunia 6+ Nat
Latinerkvarteret 7-
Venstre 7-
Hardkokt egg 7
Kjeks 7
Men vi er jo menn 7+
Thorsen 7+ (35m)
Vriåtter 8
Det gyldne snitt 8- Nat
Normalveien 9-
John Olav Grepstad på Catalonia (6+) ved Hauktjern. Foto: Terje Aamodt
Lars Magnus Voldset på Men vi er jo menn (7+). Foto: Terje Aamodt
Hellerud:
Nabolagscragget du kan ta buss eller T-banen til. Kjent for å være et sted der huden blir herdet og føttene får kjørt seg. Ettermiddagssol, null anmarsj og kort reisevei gjør Hellerud til et hverdagsfelt, og det er ofte trengsel på de klassiske rutene på hverdager.
Liker du mix-ruter har du masse kult foran deg, men de største klassikerne er på kiler eller bolt. Hellerud er ganske forholdsavhengig, og om sommeren er det best med en formiddagsøkt. Er du komfortabel på ruter mellom grad 7 og 8 har du masse å glede deg til. Det er kun fem ruter under grad 5, så man kan ikke si at det er spesielt nybegynnervennlig selv om ferskinger faktisk får klatra her.
Klassikere:
Piasava 5+ Nat
Cro Magnon 6+ Mix
Pilsebevegelsen 7 Mix
Heksejakta 7+
Suser avgårde 8- Nat
På trappene 8-
En verden i ruiner 8
Halvmaraton 8/8+
Kjetil H. Andersen på tradruta Piasava (5+). Foto: Terje Aamodt
Isdammen:
Det er ikke til å stikke under en stol at Kolsås klatreklubb skiller seg ut i positiv forstand i hovedstaden. De utvikler klatrefelt og nye ruter over en lav sko, Isdammen er siste tilskudd. Feltet ligger i sykkelavstand fra byen, og rett utenfor ring 3. Feltet er utmerket for nybegynnere og de som tar sine første turer ut fra plastikk-klatringens buler. Her finnes ruter opp til grad 7.
Klassikere:
Min første led 3
APD 4+
Kosehjørnet 5+
Gymnopedie 6+
Hvem vet 7-
Fetsund:
Et av få felt i Oslo med bratt klatring. Med clip-in anker, kalkede tak og kortslynger på de fleste ruter, minner hovedveggen på Fetsund nesten om et innesenter. Høy kvalitet på det aller meste av ruter er kjennetegnet på Fetsund, men det er best for de som klatrer ruter fra grad 6+ og opp. I hovedveggen er det bare å forberede seg på høye albuer og pump!.
Klassikere:
Halvfeten 6-
Veslemus 6
Feten 7+
Storofsen 8-
Pump fiction 9/9+
Kolsås:
Feltet som har alt fordelt på mange sektorer, og egentlig kan betegnes som flere felt. Nedre sydstup bugner over av boltede ruter fra grad 4 til 7, ligger badet i sol og har generelt god stemning. Spesielt Øvre Sydstup har historisk sus med ruter som ble førstebesteget så tidlig som 1904.
På Øvre Sydstup klatrer man på Rombeporfyr, en bergart man ellers må til Kilimanjaro eller Antarktis for å finne. Den skjulte veggen består av masse arêter, dieder og overheng, og byr på kule flytt på stilige formasjoner.
Østveggen skiller seg ut som fjellklatrernes øvingssted med ruter i klassiske fjellformasjoner og løse omgivelser. Man kan fint ta T-banen til alle feltene på Kolsås, gå av på Kolsås stasjon.
Både Øvre og Nedre Sydstup er utrolig flotte felt å ta en kveldsøkt i ettermiddagssolen, utsikten fra Øvre er upåklagelig for en østlending.
Klassikere:
Birkelands renne 3 Naturlig (Øvre)
Hollywood 4 Naturlig (Øvre)
Zappfes trapp 5+ Naturlig (Øvre)
Tittern på hjørnet 6- Naturlig (Øvre)
Diagonalsvaet 3 (Nedre)
Magical mystery tour 5+ (Nedre)
Panserkarakter 7+ (Nedre)
En dans på roser 5- (Skjulte)
Die Welt 5+ Naturlig (Skjulte)
Spetsnaz 7- (Skjulte)
Nedre sydstup på Kolsås er godt tilrettelagt. Foto: Maria Wassdahl Meirik
Vardåsen:
En liten bit Nissedal i Asker. Ja, Vardåsen er en større svavegg med masse ruter over flere taulengder. Det er en ypperlig treningsarena for de som vil lære å klatre flere taulengder enten det er på bolter eller på naturlige sikringsmidler.
Rutene ligger tett i tett, faktisk så tett at de kan være krevende å skille fra hverandre. Med en vegghøyde på rundt 120 m er det enkelt å rappellere ned igjen, men også helt kurant å gå. Her kan man gå både en, to og tre ruter på en dag om man vil spisse svaformen eller taulagsrutinene før de store fjellene kaller.
Klassikere:
Jungelstien 3 Naturlig
Via Dolorosa 4+ Naturlig
Vårkjæte / Altanen 4- Bolt
Tåresvaet 5+ Miks
Marte Løfman klatrer Vårkjæte / Altanen på Vardåsen. Foto: Thomas Horgen
Damtjern:
Ja, vi kommer ikke utenom Damtjern. Feltet som er hjem til de skarpeste og minste krimpene, den herlige rosa Drammensgranitten og masse klatrehistorie. Innstegsgraden er 6, og du har litt lite utvalg dersom det er maks-graden din. Trives du på grad 7 og oppover er det uendelig med klassikere å ta av. Stram opp, ta i og husk å stå på beina. Veggen har morgensol, og er kjent for å gi Oslo-klatrerne spesielt gode forhold vinter og tidlig vår.
Klassikere:
Klidøl’n 5+ Naturlig
Cool hand luke 6+ Naturlig
Aquarius 7 Bolt
Baker for smed 7/7+ Bolt
Svenskedødaren 8- Bolt
Stive Dempere 8+ Bolt
Revejakta 9- Bolt
Maraton 9 Bolt
Kjetil H. Andersen går Stive dempere (8+) på Damtjern. Foto: Terje Aamodt
Fint på Damtjern! Foto: Terje Aamodt
Lahell:
En liten Damtjern-simulator litt nærmere Drammensfjorden. Her er det utrolig flotte ruter med fantastisk steinkvalitet og inspirerende formasjoner. Veggen er stort sett vertikal, men flere steder får man et lite overheng i starten.
Lahell er ikke nybegynnervennlig, men det er et flott sted å gå sin første 7+ med ultraklassikeren Feige Ping.
Klassikere:
Pusur 4+ Naturlig
Knehøna 6+ Naturlig
Commotio cerebri 7
Feige ping 7+
Korstog 8-
Prince mild 8
Filttøfler lager ikke mye støy 8/8+
Solveig Østrem på Prince Mild (8) på Lahell. Foto: Terje Aamodt
Muserud:
Feltet som ligger rett ved luftfartsverket byr på flott klatring på moderate grader. Granitten er ikke så bratt de andre feltene i området og preges av korte sprekker, dieder, sva og kule formasjoner. Rutene byr på flott eksponering og god boltestandard. Feltet tørker raskt opp etter vinteren, og er en utrolig flott plass å starte sesongen.
Rutene ligger tett inntil hverandre, og man er gira på å få mange klatremeter, er dette stedet å dra. Muserud er et bra sted å forberede seg på svaklatring over flere taulengder og svaklatring generelt.
Klassikere:
Røtter 6
Lumbago 6+
Stemmer det’a 6+
Danser med Lene 7
Alle muggers mor 7
Diederet 7+
Artikkelforfatter Thomas Horgen i Diederet (7+) på Muserud. Foto: Terje Aamodt
Kjetil H. Andersen går Lumbago (6+). Foto: Terje Aamodt
Hyggen:
På Hyggen har det skjedd mye de siste årene, og Hyggen er på vei til å bli en destinasjon i seg selv med alle de nye veggene som er utviklet. Snart åpner kanskje den lokale klubben en liten klatre-refugio her ute også? Den gamle hovedveggen er stor og bratt, og et sted man kan søke tilflukt på regnværsdager. Hyggen vest er som et lite Bohuslän med en drøss flotte kileruter.
På Mellomveggene er det stappfullt med ruter fra grad 4-8, med hovedvekt på ruter under grad 6+. Det beste med Hyggen er antakelig at det har sitt eget lite mikroklima, og mens det regner i Oslo kan du ofte finne godvær her. Kjøp lokale moste epler på flaske eller digge jordbær!
Klassikere:
Klasse 1 komfort 5- Naturlig
Hyggenstund 5+ Naturlig
Reven lurte meg igjen 6
Hyggestund 6+
Stjålet (aka Smutthuller) 7+/8-
Tango 8
Nostradamus verden 9-
Bera:
Kalt Norges mest urbane felt der det ligger tett inntil terrasse-leilighetene. De ligger faktisk så tett at de like gjerne støpte inn noen av de største blokkene da de bygde Bera Terrasse. Bera er en stor sammenhengende vegg med godt over 100 ruter.
Hovedvekten av ruter ligger rundt grad 6 og 7, men det er rikelig med lettere ruter, også er det et knippe hardere ruter, opp til 8/8+. Veggen byr på flere nybegynnervennlige ruter både på naturlige sikringer og på bolt.
Bera har vært et sentrum for definisjonsklatring der vegger, arêter, kanter har vært definert ut for å gi ulik vanskelighetsgrad på samme ruter. Klassisk rosa Drammengranitt, fantastisk utsikt og et rikt utvalg av ruter på alle grader gjør dette til et felt de fleste kan like.
Anmarsjen tar 10 sekunder, bare husk å parkere på angitte plasser og vis hensyn til beboerne. Veggen er sørvendt og tørker fort opp om våren.
Klassikere:
Blåbær 4 Nat
Brødskiva 5- Bolt
Victoria Terrasse 5+ Bolt
Laybacken 5+ Bolt
Rute til unge Eriksen 5+ Bolt
Mia Caro 6 Bolt
Superdiederet 6 Nat
Madmax 7- Bolt
Macro 7 Bolt
Micro 8- Bolt
Nijinskij 8 Bolt
Kjetil H. Andersen på Laybacken (5+) på Bera. Foto: Terje Aamodt
Superdiederet (6+) er en klassiker på bera. Her er Thomas Horgen i aksjon. Foto: Terje Aamodt
Hvarnes:
Å kalle Hvarnes et Oslo-crag er drøyt. Men, siden vi forholder oss til området som dekkes av Oslo-føreren kan vi ikke la denne godbiten unnslippe en kommentar. Hvarnes ligger i Vestfold, rett vest for Tønsberg.
Dette er ikke et typisk nybegynnerfelt, men det er et par enklere ruter her. Klippen er høy, og mange av rutene er så lange at 70 m tauet blir litt stutt. 80 m tauet bør bli med om man skal bryne seg på noen de råeste rutene her. Brattheten, formasjonene og grepstypene man får presentert på Hvarnes skiller seg ut i positiv forstand, og oppleves nesten litt eksotisk i Oslo-sammenheng.
Ja, selv om det ligger i Eggedal, har sagnomsuste Andersnatten vært dekket av Oslo-føreren i alle år. Med sin egen førerutgivelse har veggen fått et seriøst løft, og man kommer stadig nærmere målet med hashtaggen - #letsmakeandersnattengreatagain. Det tar i underkant av to timer å kjøre til Andersnatten fra Oslo. .
Det store spørsmålet nå er om et Sp-styrt Kommunal- og moderniseringsdepartement vil prioritere kultur- og naturverdier, eller ta hensyn til grunneieres nærsynte egeninteresser?
Veggen er omtrent 250 meter høy, og har en sydøst/østvendt og en vestvendt vegg. Her finner man myteomspunne ruter som Den Hvite stripa, Via Synne og Passo Doble. Det har kommet til flere ruter de senere år, og Andersnatten kan i dag skilte med et rikt utvalg av naturlige sikrede, fullbolta og miks linjer på alt fra to til åtte taulengder. Samtlige ruter har innslag av sva- og veggklatring, og man finner som regel et lite mikrotak som må forseres.
John Henry Nilssen på Passo Doble (7+) på Andersnatten. Foto: Terje Aamodt
Ingrid Sundbø klatrer Eira (7+). Foto: Terje Aamodt
Eirin Breie på passo Doble. Foto: Terje Aamodt
Klatrefelt i Oslo
Aron; Drammensføreren
Askfjell; Drammensføreren
Aurekulpen; Drammensføreren
Bera; Drammensføreren
Berger; Drammensføreren
Bergflødt; Drammen og Oslo
Bolkesjø; Drammensføreren
Damtjern; Drammen og Oslo
Fauleveggen; Drammensføreren
Filtvedt kirke; Drammensføreren
Fjellskar; Drammensføreren
Fosskollen; Drammensføreren
Gamledammen; Drammensføreren
Glassåsen; Drammensføreren
Gullaug; Drammensføreren
Hamre; Drammensføreren
Haukeberget; Drammensføreren
Holmsbu; Drammensføreren
Hyggen; Drammensføreren
Kinnartangen; Drammensføreren
Kjevlingen; Drammensføreren
Knivsfjell; Drammensføreren
Knivsklippen; Drammensføreren
Lahell; Drammensføreren
Muserud; Drammensføreren
Prekestolen; Drammensføreren
Solbergåsen; Drammensføreren
Stallåsen; Drammensføreren
Tofte; Drammensføreren
Tverråsen; Drammensføreren
Valnebbet; Drammensføreren
Ytre Lahell; Drammensføreren
Vardåsen; Drammen og Oslo
Andersnatten; Osloføreren + egen fører
Fetsund; Osloføreren
Fjell; Osloføreren
Grefsenåsen; Osloføreren
Hammeren; Osloføreren
Hankø; Osloføreren
Hauktjern; Osloføreren
Hellerud; Osloføreren
Hvalsberget; Osloføreren
Hvarnes; Osloføreren
Isdammen; Osloføreren
Kolsås, alle felt; Osloføreren
Hvitebjørnåsen; Osloføreren
Skullerud; Osloføreren
Løkenhavna; Osloføreren
Missingmyr; Osloføreren
Rolvsøy; Osloføreren
Sandbakken; Osloføreren
Skådalen; Osloføreren
Sperrebotn; Osloføreren
Sørkedalen; Osloføreren
Tåsenhagen: Osloføreren
Utsikten; Osloføreren
Svaraberget; Osloføreren
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.