OVER VANNET: Både Odderøya og Andøya byr på DWS. Jonh Amund Lund tar sjansen på Andøyatraversen (6+/7-). Foto: Kristin Ellefsen
Lesetid: 3 minutter
I denne artikkelen konsentrerer vi oss om klatringen nær Kristiansand. Her er det til og med mulig å oppleve flertaulengders tradklatring så og si midt i byen; på Skråstad, bare 5,5 km fra bysentrum.
Sydligere destinasjoner kan nok gjøre nytten vinterstid, men sesongen på Sørlandet er også lang. Det er notert klatring både i romjulen og i januar, men man regner hovedsesong fra april til ut oktober. Palmesuset foregår riktignok mest på sommeren, når parkvesenet setter ut palmer på Bystranda.
Klatringen på Sørlandet er dessuten kortreist ved at mange felt ligger veldig nær sentrum. Man kan sykle til over 10 bynære, flotte felt i Kristiansand. I Mandal ligger fem gode klipper nær bysentrum. I tillegg kan du også klatre inne på en av Norges fineste innevegger, eller på verdens høyeste klatretårn like utenfor byen.
Den ultimate klatredagen for hele familien starter ved Odderøyas solvarme granittvegger. Sektoren kalt Fyrveggen byr på lange svaruter med utsikt over innseilingen til Kristiansand og har både bolta og naturlig sikrede linjer.
Andre sektorer ligger i skyggen av store trær, og er dermed beskyttet fra solen. Gradsspekteret på Odderøya går fra 4 til 8+, med hele 20 ruter på femtallet.
Det ligger også noen fine buldresteiner rett nedenfor sektorene på Odderøya. Kan et klatrested bli mer komplett? Etter klatringen går man fra Odderøya og rett inn på en av utekaféene på Fiskebrygga. Her bestiller man fiskesuppe og passende drikke til. Så sitter man og ser på båter som tøffer forbi helt til solen går ned.
Dersom man er klatrer og ikke liker fiskesuppe, finnes det er fullgodt alternativ i Ravnedalen. Vi snakker fortsatt om gangavtand til sentrum. Fra byen kan man gå gjennom Baneheia, som er starten på Bymarka, og følge skilter til Ravnedalen. I Ravnedalen har det vært klatret siden 1970-tallet, så her er det ikke bare palmesus men også et historisk sus.
Ravnedalen er ellers en vakker park, og her serveres byens beste burger på Café Generalen
Klatringen her svært variert og passer bra for dem som ser etter bolta eller naturlige linjer på sekser- og syvertallet. Her finnes fortsatt åtte ubestegne prosjekter, og de fleste er åpne. Ravnedalen er ellers en vakker park, og her serveres byens beste burger på Café Generalen.
Når man først er på denne kanten av byen, bør de sterkere klatrerne ta turen til Paradis, som ligger noen steinkast fra Ravnedalen. På en eksponert hylle ligger klatreperlene på rekke og rad med flere barske ruter opp mot grad 9-.
Storheia ligger en drøy, men lettsyklet tur på fem kilometer opp Setesdalsveien. Her finner man nok et komplett felt med ruter fra 3+ til 8+. Klatringen opp på Delfinen har blitt Christiansand Klatreklubbs signaturrute og vises illustrert både på forsiden av klatreføreren og i logoen til den nasjonale klatresamlingen Sørlandet Rock.
Selve ruta, Saxxon Ways, er nok ikke den fineste på Storheia, men fotogen er den. Ruta rett bortenfor, TV Hero (8-), derimot, er en bratt og luftig superklassiker.
Finner man lange harde ruter på 9-tallet på Sørlandet? Ja, om du bytter ut sykkelen og tar bussen (eller bilen) opp Setesdalen finner du Urdviki etter ti mil, like nord for Byglandsfjord. Klippen har både overhengende pumpende ruter og delikate svalinjer. Vegghøyden er fra 40 til 80 meter, og klippen er nesten en halv kilometer lang.
Fjellet er fast og byr på de fleste formasjoner en klatrer måtte ønske seg. Til og med kalksteinslignende hull. Rutegradene starter på 6+ og oppover. Du finner 13 ruter på 8-tallet og fire fantastiske ruter på 9-tallet. Denne klippen er tatt med i føreren Sørlandet Rock, siden CKK-klatrere har vært sentrale i utviklingen av feltet.
Klatring i Kristiansand
Felt med sykkelavstand til Kristiansand: Odderøya, Sykehusveggen, Pumpeverket, Ravnedalen, Paradis, Edens hage, Klappane, Storheia, Bjørnebakken, Louisesvei, Sødal, Jubelveggen, Oddersjaa og Laksefeltet.
Transport: Tog: Nsb.no, buss: nettbuss.no og lavprisekspressen.no
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.