SNART I MÅL: Jon Egil Auestad i gang med den bratte øvre delen av ruta Rovdrift i Dirdalsveggen. Da han toppa ut hadde han klatret alle rutene i veggen. Jostein Øygarden sikrer. Foto: Mari Salvesen
Lesetid: 3 minutter
– Det var som alltid gøy å toppe ut, først og fremst fordi Rovdrift er ei veldig fin rute. Jeg tenkte vel mer på det enn at jeg da hadde klatra alle rutene i veggen, sier Jon Egil Auestad.
Dirdalsveggen er 200 meter høy, og de fleste rutene er rundt grad sju, med noen på 8-tallet og noen enklere. Alle sikres med naturlige sikringer.
– Veggen er jevnt over vertikal til svakt overhengende. Rovdrift er ei mektig og stilig linje, som følger omtrent langs rappellruta. De siste hundre meterne er brattere enn vertikal, sier den 43 år gamle skatt- og selskapsrettsadvokaten, som altså er - så vidt de aller fleste har skjønt - den eneste som har klatra alle rutene i veggen. Tre av de 31 rutene har han etablert selv.
Rovdrift ble førstebesteget av Stein Ivar Gravdal og Bjørn-Eivind Årtun for femten år siden. Gravdal og Årtun omkom på Kjerag i 2012, i en ulykke som rystet det norske klatremiljøet.
– De var gode venner av meg, så det føltes riktig å ta den ruta til slutt, sier Auestad.
Jon Egil Auestad har også klatret alle rutene på klatrefeltet Dale - også det en temmelig imponerende prestasjon. Feltet har i dag hele 159 ruter, fordelt mellom 63 på bolter, 30 mix og 66 naturlig sikret. Gradspennet er fra lett til 9-, også her med overvekt på syvertallet.
– Å klatre alle rutene i Dirdalsveggen er mer en kuriositet enn en slags idrettslig prestasjon, og i så måte noe helt annet enn å klatre alle rutene på Dale, det er mer sportslig klatring på crag med en taulengde.
Auestad har brukt rundt 25 år på å høvle over hele Dirdalsveggen. Den første ruta gikk han på slutten av 90-tallet, i samme periode som han var på landslaget og vant norgescupen sammenlagt.
– Har det vært noen epics på alle disse klatreturene?
– Tja. Jeg var i veggen da en klatrer rappellerte ut av tauet og omkom i 1999. Og senest forrige uke ble en meter av strømpa på tauet renska av i et fall. Men kjernen holdt, så tauet gjorde jobben slik det skulle og det gikk fint.
– Hva motiverer deg til all denne klatringa?
– Jeg liker veldig godt å gjøre ting jeg ikke har gjort før. Langtekkelig prosjektering på sportsruter orker jeg ikke lenger, men nye ting er veldig gøy. Selv om jeg liker all slags klatring, så er skikkelige ruter i fjellet favoritten, og da blir det gjerne en del ganske hard tradklatring.
– Som advokat og familiemann, hvordan får du tid til all klatringa?
– Hehe, det er mange som lurer på det! Men det er nå en prioriteringssak. Jeg vet hva jeg vil bruke fritiden min på.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.