Det er mange som har klatret ute i hele vinter, men nå starter virkelig uteklatresesongen for de som liker å klatre ute når det er plussgrader. Her får du en oversikt over klatrefelt i hele sør-Norge der du kan starte utesesongen.
KOLSÅS: Simen Per Christensen koser seg på Hollywood (4+) på Øvre Sydstup på Kolsås en marsdag for noen år siden. Foto: Lisa Kvålshaugen Bjærum
Lesetid: 9 minutter
Sprengkulda og snøværet har gitt seg i lavlandet i sør-Norge, og er heller byttet ut med plussgrader, sol og regn.
Dersom plussgradene og sola står på lenge nok, så er det flere klatrefelt der du lett kan starte utesesongen nå. Her får du en guide til ulike klatrefelt i sør-Norge der du kan allerede starte å klatre ute nå i helga.
Det som er viktig å tenke på før du begynner uteklatresesongen er:
Er det mye snø i terrenget? Hvis ja, så kan det være mye sig. Klatrefelt med mye (snødekt) terreng over klippene er selvsagt særlig utsatt.
Er det overheng der du skal klatre? Hvis ja, da kan det være tørt store deler av vinteren også.
Hvilken himmelretning er klatrefeltet? Er det sørvendt eller vestvendt så vil sola stå lengre på cragget gjennom dagen. Det er spesielt viktig å tenke på i vinterhalvåret da sola ikke står like høyt på himmelen. Klokken 12 står sola i sør, og beveger seg mot vest ut over dagen.
Er det lenge siden det regna, og er det meldt vind? Mengden nedbør har selvsagt mye å si for hvor lang tid det tørker, men det har vært veldig tørt og kaldt så langt i vinter store deler av Sør-Norge. Da trenger du kanskje ikke mer enn 2-3 dager med sol og vind før det virkelig tørker opp. Er det meldt mye vind sammen med sol så tørker det definitivt raskere.
Utover det er ofte ideell temperatur for å klatre ute et sted mellom 5-15 grader. Det aller beste er 10-15 grader. Det kommer selvsagt an på hvor høy luftfuktighet det er og om sola står rett på, men midtvinters i Norge er det stort sett veldig tørt klima. Det er for øvrig lurt å ta med seg en dunjakke på cragget for å holde varmen.
Det finnes flere felt på Hyggen, og de klatrefeltene som får mest sol er Mellomveggen og Hovedveggen på Hyggen. Her kan det være lite snø gjennom vinteren, og det tørker fort. Her kan du klatre både naturlig og på bolt.
Dette sjønære cragget ved Drammensfjorden er et fint lite vintercrag. Her får du også mye sol gjennom vinteren, og midt på sommeren kan det rett og slett bli for varmt her. Her er det stort sett boltede ruter. Husk å parker på anvist plass i henhold til hva som står på dkk.no.
Fører: den gamle Drammensgranitt-føreren og på dkk.no.
Muserud
Dette lune og fine cragget i Røyken er et sørvendt crag som får en del sol. Det kan dog være litt sig her, og spesielt er ruta Alle Muggers Mor (7) utsatt for sig. De andre på grad 6 og 7 lenger til høyre i veggen er tidvis under et lite overheng, så de kan holde seg tørre.
Fører: den gamle Drammensgranitt-føreren og på dkk.no.
Damtjern i Lier
Her er det mange klatrere som klatrer gjennom hele vinteren. Friksjonen er på topp da, og sola står akkurat nok på som regel mellom kl 10-14. Nå blir det litt mer humane temperaturer for gud og hvermann, så det vil ikke bli for varmt å klatre her nå fremover. Midt på sommeren kan det bli for varmt og for dårlig friksjon hvis sola står skikkelig på. Her kan du klatre både naturlig og på bolt.
Øvre Sydstup er cragget å dra til om du vil lufte kileracket i Oslo tidlig på sesongen. Her får du sol tidlig på dagen og ikke minst store deler av dagen. Her må du sjekke om det ligger en del snø på toppen av Kolsåstoppen, men om det ikke gjør det så tørker det fort på Øvre Sydstup. Dette er naturlig sikrede ruter.
Nedre Sydstup er også et crag man kan starte sesongen litt tidlig, men det ligger litt lavere enn Øvre og er dermed mer utsatt for sig. Det er for øvrig enkelte ruter som er under noe overheng, så det er fullt mulig å finne tørre ruter der dersom sola har stått på noen dager. Det er stort sett bolta ruter her.
Disse to craggene vis à vis Kolsås-craggene får mye sol på ettermiddagen. De er mer vestvendte enn sørvendte Øvre og Nedre Sydstup. For øvrig er steinkvaliteten sånn at du er avhengig av god friksjon, og det er ofte best å klatre på Løkenhavna tidlig eller seint på klatresesongen.
Løkenhavna får hakket mer sol enn Megaløkenhavna. Pass på at det kan være litt løst her, så ta med hjelm.
Denne idylliske øya som har vært litt mer for de øvre sosiotetslag har fine crag som er rett ved sjøen. De er også sørvendt. Klippene tørker rask med sol og vind, og her har du mye fine ruter både på bolt og på naturlige sikringer.
Norges største klatrefelt byr på noe for enhver klatrer. Her er det mange som klatrer gjennom hele vinteren, mye grunnet i at mange sektorer på Kvam er under overheng. Da er det spesielt Midtre Kvam som utpeker seg. For øvrig ligger Kvam helt nede ved fjorden, og det kan fort være full vinter og skiforhold i fjellet, men supre klatreforhold på Kvam samme dag. Kvam er stort sett sør eller vestvendt, men det varierer litt med hvor mye trær som er foran de ulike sektorene på cragget.
Dette klatrefeltet er helt nede ved Sognefjorden i Høyanger, og er for øvrig utsatt for vær og vind. Men cragget er sørvendt, så er det sol og vindstille kan det bli riktig så fint her tidlig på sesongen.
Fører: Klatrefører for Sogn og Fjordane.
Myggveggen i Leirvik
Denne skjulte perlen av et crag i ytterst i Sogn og Fjordane byr på sørvestvendt og klatring i verdensklasse på bolt.
Dette cragget sentralt i Bergen er et relativt regntett klatrefelt. Men ta høyde for luftfuktighet generelt hvis det er en lang regnværsperiode. Cragget er sørvendt og det er bolta her.
Cragget står beskrevet på bergenklatreklubb.no.
Mojovato i Fusa/Rosendal
Dette cragget ligger 9 mil sør for Bergen og er en overhengende vegg som holder seg tørr (med mindre det regner masse og luftfuktigheten er meget høy). Det er også takoverheng i midten av veggen og det er sol på veggen fram til kl 17.00.
Dette er et av de beste klatrefeltene i Bergensområdet, og det er klatring på bolt.
Cragget står beskrevet på bergenklatreklubb.no.
Bersagel i Stavanger
Dette er en vestvendt klippe i Stavanger, og er kanskje den mest besøkte klippen i Rogaland. Alle sektorene får mye sol, og det er fint å klatre her før det blir for varmt midt på sommeren.
Dette cragget i Stavanger er et felt som får mye sol på dagen, og her kan man starte sesongen tidlig. Det er mer eller mindre lik fordeling på bolt og naturlig sikrede ruter, og feltet er preget av liste- og rissklatring.
Dette superklassiske klatreområdet ligger et kvarters kjøring vest for Molde. Med vestvendte vegger og plassering få meter over havet har Julsundet sesong i praksis hele året. Her har sesongen startet for lengst, og for de som tar turen venter mange ruter fra grad fire til grad ni, med stor variasjon. Her er både korta og knallharde sportsruter og lengre, naturlig sikra ruter over flere taulengder.
Fører: Klatrefører for Molde og omegn
Kristiansund
Som for Romsdalens hovedstad Molde er også Nordmøres hovedstad nærmest omringet av lavtliggende klipper med sør- og vestvendte vegger. Også her er utesesongen for lengst i gang, og gode tips til klatring rundt Kristiansund finer du idenne artikkelen.
Fører: Klatring i Kristiansund og omegn
Korsvika i Trondheim
Helt nede ved Trondheimsfjorden, på Lade ikke langt unna Trondheim sentrum ligger dette superklassiske klatrefeltet hvor legendene ved Tindegruppa på NTH klatret året rundt i gamledager. Veggene er vest/ nordvestvendt, men de er såpass bratte og ligger så lavt at her er det forhold for både klatring og buldring hele året.
Fører: Trønder Rock
Størenhammeren sør for Trondheim
Denne 90 meter høye sørvestvendte klippen like nord for Støren ligger 25 minutters kjøring fra Trondheim. Anmarsjen tar 20 sekunder hvis du løper, og her kan du klatre alt fra flere taulengder naturlig sikra ruter på opp til fem taulengder, til nokså hard sportsklatring. Vær obs på sig fra skogsterrenget over klippen, men det er all grunn til å anta at forholdene er bra nå, etter flere dager med høye temperaturer i Trøndelag.
Fører: Trønder Rock
Agdenes, Kaldklova
Agdenes er en times kjøring vest for Trondheim, og området har flere fine klatreområder. Kaldklovafjellet er omtrent 160 meter over havet, og har en bred sørvendt vegg med mange fine ruter fra en til fire taulengder, noen fullbolta, andre sikra naturlig. Rutene er relativt enkle, med mye på 5-tallet, og sikringsmulighetene er gode. Her kan du starte å spisse fjellformen allerede nå!
Fører: Trønder Rock
Vi har helt sikkert glemt mange fine klatrefelt der sesongen er i full gang – har du starta utesesongen? Send oss tips på lisa@friflyt.no!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.