Hva skal vi gjøre i påska da? Her er ett knippe temmelig gode tips til deg som vil klatre i påska men som er koronafast i Norge - og dermed ikke kan dra til Bohuslän.
HYGGELIG PÅSKE UTEN BOHUS: Savner du Bohuslän kan du vurdere å ta turen innom Hyggen Vest. Litt grovere granitt, med fortsatt nydelige jammeriss på egne sikringer. Foto: Paula Voldner
Lesetid: 10 minutter
Hver eneste påske de siste ti årene har jeg planer om å bli med familien min på hytta, med appelsin og påskerenn, men når dagen kommer og jeg skal sette meg i bilen har jeg må mystisk vis havnet nede i sør-Sverige.
År etter år har jeg stått skjelvende i stora väggen på Häller og angret på at jeg ikke spiser Kvikk Lunsj i solveggen hjemme i Norge i stedet.
Den følelsen, når man litt for tidlig, og litt for grådig prøver på en litt for stor vegg på egne sikringer, når det er et halvt år siden sist du sto og fiklet med kilene, har fått et eget navn: Påskesmellen. Hvert år ryker jeg på den, og minner meg selv på at også hodet er en muskel, som må varmes opp og trenes.
Vel, i år er hele problemstillingen borte, Bohuslän virker som et fremmed sted i en fremmed tid, og tilbake sitter vi og lurer på hva vi skal finne på nå. Ikke fortvil! Det finnes faktisk en hel del steder vi kan dra, der sola skinner og vi kan klatre i t-skjorte om vi er heldige. Kanskje får du til og med kjent på påskesmellen? Her er et forslag til
Det finnes strengt tatt tre ruter som er lettere enn grad 7, men du bør nok trives høyt oppe på graderingsskalaen hvis du virkelig vil få noe ut av denne utrolige veggen ved Numedalslågen i Vestfold. Den lengste ruta på cragget er 60 meter lang, og veggen er bratt og stor og skummel, og veldig vakker. Klippens hardeste rute er (foreløpig!) 8c, men ryktene sier at det er muligheter for flere og hardere linjer. Når sola står og steker kan dette stedet nesten bli for varmt allerede nå, så legg inn dette stoppet hvis det er overskyet eller om temperaturen dropper. (Eller om du trives i syden-aktige forhold).
Passer for: Deg som vil klatre lange ruter. I sola.
Gygrestolen:
Avstand fra Oslo: 2,5 time
Drøyt 20 ruter fra grad 4+ til 8+
Klatrefører for Telemark
Midt i Telemark ligger to svære pinakler og ruver over et ellers flatt landskap. Gygrestolen er et kjent landemerke, og en utmerket lekeplass for påsken. Fin camping nede ved vannet, men anmarsjen kan være seig, så har du små barn eller en hund vil du nok finne bedre egnede steder. Men er du gira på å klatre ruter i alle vanskelighetsgrader på egne sikringer er dette stedet perfekt! Pakk med deg 80-meters tauet og kileknippet, og kom deg ut på eventyr.
Passer for: Eventyrerne og fjellklatrerne som ikke drar til fjells
Alle Oslo-klatreres stolthet (ikke kom her og påstå at det tilhører drammenserne!). Et yndet sted for klatring året rundt – med morgensol og ettermiddagsskygge kan du selv velge om du går for koselig cragging i tskjorte, eller støte-forhold i skyggen. Er du sterk, og trives best med buldring, kan du boltre deg på den legendariske «Demperhylla», hvis ikke byr feltet på lengre ruter og mer moderat vanskelighetsgrad på begge sider av Hylla.
Passer for: Sterke Oslo-patrioter som trives med buldring på tau.
Hankø:
Avstand fra Oslo: en drøy time
Over 80 ruter. Ruter for hele familien.
Klatrefører Oslo & omegn
Hit kan du dra hvis savner følelsen av å reise! Sol hele dagen og adkomst via en ferge gir den ultimate ferie-følelsen. (Sjekk for øvrig opp den ferga: hvis Hankø Hotell er stengt er det ikke sikkert den går i skytteltrafikk). Nydelig sted for å campe, bade og klatre. Det finnes ruter både på bolt og på kiler, i alle vanskelighetsgrader.
Passer for: Barnefamilien som savner en ferie
Kolsås:
Avstand fra Oslo: Ca. 20-30 min
Antall ruter: Nesten 100!
Klatrefører Oslo & omegn
Klatresportens vugge! Hvis du vil kjenne historiens sus mens du klatrer kan du jo sparke i gang årets sesong med en tur opp Norges første 6+ på kiler: Fandens hekletøy. Du kan stikke på Nedre Sydstup hvis du vil ha en snill sesongstart, med tettbolta ruter i nedre del av graderingsskalaen, eller ta turen bort i Østveggen om du ønsker å trippe opp en løs rute og tenke at du er i Jotunheimen. På toppen har du nydelig utsikt, og muligens stryker et blaff forbi: Oslo er kanskje ikke det verste stedet å feire påsken?
Passer for: De fleste. Fjellklatreren som elsker Oslo, eventyreren og nybegynneren.
Vardåsen:
Avstand fra Oslo: 30 min
Ca 40 ruter, de fleste naturlig sikret. Fra grad 3 til 6
Klatrefører Oslo & omegn
Et 100 meter langt, kompakt og soleksponert sva. Vardåsen er et utmerket sted å dra for å trene på klatring over flere taulengder. Med snille grader, bolta standplasser og kort anmarsj er det fristende å kalle det juks. Det er hvert fall en snill intro til klatring i fjellet! Det kan bli travelt her, så forbered deg på å være sosial på standplass. For så vidt fin trening til fjellet det og.
Passer for: Aspirerende fjellklatrere, kursdeltagere, og kanskje barna som vil være med på sin første flertaulengdersrute?
Hyggen vest
Avstand fra Oslo: 45 min
Ca 40 ruter, de fleste naturlig sikret. Fra grad 3 til 7
Fører: På nett
Tja, er dette det nærmeste vi kommer Bohuslän? Her får du hvert fall lufta kamkilene, og du har sannsynligvis noen jammesår på knokene etter endt dag. Hyggen Vest lever opp til navnet sitt, det er hyggelig altså, så ta med hund og barn og bli der hele dagen. Fint å campe på toppen av veggen er det også.
Passer for: Du som vil jamme litt, og etterpå se sola gå ned i Drammensfjorden
Jarberget
Avstand fra Oslo: 2,5 time
Drøyt 70 ruter, både trad og bolt. Noen superklassikere fra 8 og oppover
Klatrefører Oslo & omegn
Like ved Dokka i Oppland kommune ligger den en stor lys vegg, nesten 50 meter høy og svakt overhengende. Fast stein og kort anmarsj gjør dette stedet til et behagelig sted å være. Med morgensol og ettermiddagsskygge ligger forholdene til rette både for behagelig oppvarming og krispe forhold når prosjektet skal gå ned.
Passer for: Sportsklatrere som er på vei til fjells
Buldretur til Hvasser/ Ula
Avstand fra Oslo: Maks 2 timer
Klatrefører: Veiviseren. Selected climbs in Vestfold
Buldringa i Vestfold foregår ved havet, med glattskurt svaberg i nydelige omgivelser. Pakk med deg telt, primus, badetøy (?) og crashpad, og ta en buldreferie på Hvasser eller Ula.
Passer for: Deg med høydeskrekk. Og du som lengter etter svaberg og sommer.
Sundenuten
Avstand fra Oslo: 2,5 timer
Klatrefører: på nett
I Telemark har det blitt utviklet en fin vegg som tilbyr klatring for alle. Særlig «Kurssektoren» byr på snille vinkler, mye sol og familievennlige omgivelser. De fleste rutene er boltet, og der er laget egne ‘barneruter’ på 10-12 meter der det er lagt til rette for å henge opp topptau. Stedet har også mye potensiale for flere ruter og videre utvikling.
Passer for: Barnefamilier og nytur-sultne klatrere
Sørlandet
Urdviki
Avstand fra Kristiansand: 1,5 time / avstand fra Oslo: 4,5 time
Over 30 ruter, fra grad 6 til 9
Klatrefører: Sørlandet rock
Sola treffer veggen rundt kl. 13, og blir hele ettermiddagen. Lange, nydelige ruter på en svakt overhengende vegg er nok det nærmeste du kommer følelsen av å klatre på kalkstein i Sør-Europa på en stund. Et av Sørlandets definitivt beste klatreområder, men med ruter i øvre del av graderingsskalaen. Du bør trives på 7’er tallet for å få noe ut av dette stedet, de aller fineste rutene er mellom 8 og 9.
Passer for: Deg som pleier å dra til Kalymnos i påsken
Sportsklatring i Kristiansand
Fører: Sørlandet rock
På Sørlandet finner du masse variert klatring i alle grader, både sport og trad. Noen felt som kan trekkes fram er Odderøya, Ravnedalen, Sødal og Storheia. Mange av feltene er familievennlige, med generell høy trivselsfaktor og mye god stemning.
Passer for: Den ubesluttsomme, som vil ha litt av alt.
Nissedal
Avstand fra Kristiansand: 2,5 timer / avstand fra Oslo: 3,5 time
Fører: På nett
Vi har selvfølgelig ikke glemt dalen Gud skurte. Granitten i Nissedal er like fast og fin om du velger å buldre i lavlandet, eller begir deg opp en av de mange klassikerne på Hägefjell. Eneste skåret i gleden med denne destinasjonen er logistikken: Nissedal krever at du er så ivrig at du går inn på ski, for veien er ikke brøyta ennå (den åpner som regel i mai en gang). Men er du offensiv nok får du kanskje vært førstekvinne opp Via Lara i år! (Hvis ekspedisjonen mislykkes kan dere dra til Sundenuten som en time nordover).
Passer for: Ivrigebuldrere og fjellklatrere som syns anmarsj på ski er gøy
Passer for: Deg som liker en eller annen form for klatring, gjerne i kombinasjon med ski og vakker natur
Stryn
Omtrent 50 bolta ruter, som dekker de fleste vanskelighetsgradene opp til 9-.
Klatrefører for Sogn og Fjordane
Klatrefeltet Beachen på Stryn bjudar på med klatring både på sva og i bratta. Fin klatring i deilige nasjonalromantiske omgivelser er kanskje det du trenger etter en lang og mørk vinter? Det trekker heller ikke ned at stedet er ideelt for toppturer, så her kan du bli sliten i både armer i bein!
Passer for: Sportsklatrere med god pump (både i lår og underarmer)!
Kvam
Rundt 400 (!) ruter, fra grad 3 til 10- (8c+), både bolt og trad
Klatrefører for Sogn og Fjordane
Kvam er også et godt alternativ for deg som vil kombinere ski og klatring. Evig med ruter i alle grader, på kompakt og fin stein. Kort anmarsj, snille sva, bratte riss og barnevennlig basecamp – hva mer kan du egentlig ønske deg?
Passer for: Deg som vil ha litt av alt
Sportskaltring i Molde & Kristiansund
Klatrefører for Molde & omegn / Klatring i Kristiansund og omegn
Både Molde og Kristiansund har noen fine sportsklatrefelt som er verdt å besøke. De mest kjente er nok henholdsvis Julsundet og Kvitnes. Begge feltene er vestvendt, og har sol fra omtrent formiddagen og utover. Rutene er lange, og har klatring i alle vanskelighetsgrader.
Passer for: Sportsklatrere som kan like en god solnedgang
Rogaland skuffer ikke, uansett hvilken disiplin du foretrekker. Steder som kan funke tidlig på året: Dirdalsveggen (fjellklatring), Jøssingfjord (hard trad), Dale (sport / trad), Bersagel (hovedsakelig sport), Trellskår (sport. Fra føreren: «Solnedgangene på Trellskår kan bli så overveldende at selv de mest hardkokte cragrottene er blitt hengende i tauet for å erklære kjærlighet til naturen»). Også er det selvfølgelig buldringen. Den er et kapittel for seg – stikkord er verdensklasse og vakker natur.
Passer for: Alle som verdsetter kvalitet og kvantitet i skjønn symbiose
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.