Jostein Øygarden har skapt et nettunivers som hjelper klatrere å finne frem til fet klatring over hele landet. Bak ligger et firesifret antall ubetalte arbeidstimer.
Det er usikkert hvor mye trafikk det er på Brattelinjer, ettersom Jostein Øygarden ikke vil spore folks atferd på nett. Men folk har "ticket" ruter over 30 000 ganger. Foto: Skjermdump
Lesetid: 5 minutter
Førere på nett finnes det mange av. Men nettførere som startet som gratistjenester har ofte endt opp bak betalingsmur.
– Dette skal ikke skje med brattelinjer.no og buldreinfo.com så lenge det er jeg som styrer dem. Mens jeg administrerer disse sidene skal bruken være gratis for alle, lover Jostein Øygarden.
37-åringen er primus motor og hovedadministrator bak nettførerne brattelinjer.no og buldreinfo.com.
Sidene tilbyr alt det en klatreførere skal ha og litt til. Her finner vi oversikt over ruter og bulder fra felt over store deler av Norge, kart, bilder, topos, videoer, ticking av bestigninger og kommentarer.
Buldreinfo har hatt to hovedadministratorer før Øygarden tok over i 2016, nemlig Vegard Aksnes og Idar Ose. Men brattelinjer.no er det han selv som er pappaen til.
– Ideen til brattelinjer kom under speed- og led-NM i Stavanger i 2017 der jeg jobbet som frivillig. Jeg husker vi satt og pratet om at det hadde vært kult å lage en nettfører for ruter. På den tiden hadde jeg allerede overtatt databasen fra buldreinfo og skrevet siden om i et mer moderne rammeverk. Så jeg fant ut at jeg kunne bruke samme grunnlag til tauføreren, sier dataingeniøren.
Flere administratorer
Av Bratte Rogalands Venner fikk Øygarden tilgang til databasen som var brukt til bokklatreføreren for rogalandsområdet og tillatelse til å lage en nettversjon.
Rogaland må være et av de beste fylkene i landet å bo i for en klatrer. Særlig buldringen og storveggsklatringen er i verdensklasse. Men hva så med klippeklatring i lavlandet? Joda, den finnes den også, og det er faktisk mye bra å velge i.
– Vi byttet ut bilder og la ut oppdatert info etter hvert. Jeg har stått for 90 prosent av utviklinga, men det er mange administratorer som har bidratt. Det er viktig å få frem at alt er nonprofit. Vi er et motstykke til for eksempel 27crags som begynte gratis, og så begynner de å ta penger for informasjon om populære destinasjoner. Det synes jeg er umoralsk. Utvikling og innhenting av dokumentasjon er som regel gjort på dugnad, og da skal ikke et kommersielt selskap tjene penger på å distribuere informasjonen, mener førersjefen.
Et av de nyeste tilskuddene på brattelinjer er fører for Hell i Trøndelag.
– Det er noen studenter her fra Rogaland som studerer i Trondheim. De spurte Trondheim Klatreklubb om de fikk tillatelse, og det gjorde de. Prinsippet er at dataene eies av klubbene. Om noen vil ha fjernet noe av det vi legger ut, så tar vi det vekk umiddelbart.
Per i dag er det 82 unike administratorer for Brattelinjer og 103 administratorer på Buldreinfo.
– Alle som spør, får være administrator. Det er bare å ta kontakt for dem som har lyst til å fikse eller legge inn noe. Det er gøy at folk bidrar, sier Øygarden, som selv begynte å klatre i 2009.
Han legger ikke skjul på at han selv har brukt mye tid på å jobbe med de to nettførerne.
– Hvor mange timer jeg har lagt ned tør jeg knapt tenke på, men det har jo også gått over en lang periode. På de to sidene til sammen har jeg nok minst brukt tusen timer, sier stavangermannen.
Buldreinfo.com
Etablert i 2006 av Vegard Aksnes
10053 problemer
23233 ticks
8958 bilder
2023 videoer
Vis mer
Bedre info på flertaulengder
Han opplyser at siden stadig er under utvikling og at folk kommer med ideer til nye ting som kan gjøres.
– Det er gøy å implementere gode ideeer. Det siste nå er at jeg fikk et høyoppløselig bilde av multipitchen Hoka Hey på nordveggen på Kjerag, der du kan zoome inn på hver enkelt taulengde, på samme måte som en vanlig topo på et singelpitchcrag. Det gjør at det blir lettere å finne frem når man er oppe i ruta. Nå har jeg lagt inn denne funksjonaliteten i systemet. Hvis andre administratorer har tilgang på høyoppløselige bilder av ruter med flere taulengder, så er muligheten der. Det er kult når slike ting kommer alle til gode, og ingen tjener penger på det. Nytt fra 2023 er at hele løsningen er publisert som åpen kildekode (GitHub). Det betyr at kildekoden til programmet er offentlig tilgjengelig for alle.
Uvisse trafikktall
Selv om siden er gratis å bruke, koster det penger å drifte den. Per nå betaler Bratte Rogalands Venner hoveddelen av regningen, men de ulike klubbene bidrar til driftskostnadene. Kostnaden per nå er 409 kroner per side, som er definert som en topo/fører.
Ti år er gått siden forrige gang bergensområdet fikk en klatrefører. Gjennom disse årene har antall ruter og felt vokst i en eksplosiv fart, og nå har landets største klatrefører i bokform sett dagens lys.
– Vi har også en donate-knapp, der folk kan gi penger til klubben om de vil. Jeg vet ikke om den blir brukt.
– Hvorfor holder du på med dette? Hva gir det deg?
– Jeg synes det er veldig gøy å lage noe folk liker å bruke. Akkurat hvor mye trafikk vi har vet jeg ikke, for jeg liker ikke å spore folk. Men jeg ser jo at det er mye aktivitet med ticking og kommentering, folk legger ut bilder og videoer, og så videre. Det skjer noe hele tiden, sier Øygarden.
– Det fungerer slik at når folk legger inn kommentarer eller ticker en rute, så kan de også flagge den som farlig. Da dukker den automatisk opp på oversikten. Det kan for eksempel handle om en løs bolt eller et rustent anker. Når feilen er rettet opp, kan ruta flagges som sikker igjen. Vi tar vare på historikken slik at man kan se hva som er gjort når. En av de kjekke tingene med en nettfører er nettopp at du kan legge inn slike ting. All klatring foregår selvsagt på eget ansvar, men det skader ikke å kunne synliggjøre farlige ruter.
Han legger til at de oppfordrer alle til å ha med fastnøkkel, eller i hvert fall at de fester løse muttere med fingrene.
Andre førere på nett
gryttr.no
8a.nu
27crags.com
thecrag.com
mountainproject.com
– Hvilke ambisjoner har du fremover?
– Ikke noe spesifikt, egentlig. Det er jo en del ting som må fikses sånn rent teknisk og hastighetsmessig og sånn. Kanskje skulle det ha vært gjort noe med design også, for det er jeg ikke så god på. Men vi tar ting litt etter litt. Hvis noen har førere de vil få inn på brattelinjer så hjelper jeg gjerne til. Jeg lager skript som legges inn i databasen slik at det går automatisk, forklarer Øygarden.
Kolsås klatreklubb har lansert en ny klatrefører for Oslo og omegn der hele 1600 ruter er med. Det har tatt to år å utforme selve føreren, men det er mange års jobbing med pussing og etablering som gjør at Kolsås nå kan gi ut en ny etterlengtet klatrefører.
Det er mye aktivitet i Drammensregionen nå om dagen. Det har vært mye utvikling av nye klatrefelt og kontinuerlig rebolting. Etter planen kommer det ut en ny Drammensfører til høsten eller senere med over 1000 ruter.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.