Superrisset i Profilveggen har fått en ny bestigning av en nordmann. Jon Egil Auestad er klar for ferie etter å ha gått den knallharde ruta på egne sikringer 28. juni.
NY BESTIGNING: 28. juni fikk superrisset Ronny Medelsvensson ny bestigning av en nordmann. Jon Egil Auestad sto for rutas fjerde, norske bestigning. Foto: Mari Augusta Salvesen
Lesetid: 4 minutter
Den 40 år gamle tobarnsfaren prøvde seg på ruta første gang i 2017, men det var ikke før i år at tanken på å faktisk lykkes i å sende ruta satte seg i hodet til Jon Egil Auestad.
– Jeg hadde noen sporadiske runder på ruta med Joackim Luis Sæther i 2017, og Mari Augusta Salvesen & Pete Whittaker da de var på den i fjor. John Henry Nilssen og jeg ble enige om å prøve å gå ruta før han flyttet fra Stavanger i juni. Vi hadde første runde på ruta helga før koronaviruset slo til før fullt, og førte til en litt trang start på prosjekteringen. Men i begynnelsen på april skjønte vi enkelt og greit at vi måtte investere både tid og krefter for å prestere tilstrekkelig for at ruten skulle gås. Mantra «møt opp» ble født. Etter dette var vi vel på ruta én helgedag hver uke, forteller Jon Egil Auestad.
Auestad forteller om mange utfordringer i arbeidet med ruta – og en euforisk følelse da han toppa ut.
– Å kombinere travel hverdag med ruteprosjektering på et relativt øde sted er krevende, men å være to om det er gull verdt. Selv om vi begge var inne i en hektisk periode, John Henry med eksamenslesing og jeg som sjonglerer en hektisk hverdag i Deloitte advokatfirma, familiemann og gira klatrer, klarte vi begge å avse én helgedag i uka. I april målte vi progresjonen i centimeter, men i mai begynte vi å måle progresjon i meter. Del en av eventyret med felles prosjektering fikk en bråstopp i slutten av mai da John Henry gikk ruta. Men jeg var innstilt på å fortsette alene med samme mantra - «møt opp». Fem uker senere var ruten i boks også for min del. Fy fader så digg det var!
– Ja, hvordan føltes det å klare den?
– Euforisk! Dette er nok den ruten jeg har jodlet og jublet mest etter å ha gått. Jeg tenker at desto mer en investerer, desto større blir gevinsten og gleden. Jeg har investert det jeg i dag er god for - uten å deffe da, for det gidder jeg ikke. I tillegg ble det enda bedre av å perse i en alder av førti i en hektisk hverdag med aldersskavanker som artrose i hoftene. Selv om det er politisk korrekt å si at grader ikke betyr noe, så må jeg ærlig talt innrømme at det gir litt «lifegoal» følelse å ha gått en naturlig sikret rute av grad 9 blank. Nå er jeg iallfall klar for sommerferie med familien!
– Bare sånn kjapt før du stikker på ferie; Hva er det vanskeligste med ruta?
– Det er vel kombinasjonen av ulike faktorer. For første er det et klokkerent bratt riss, som innebærer relativt brutal jamming. Ruten er dønn ærlig fra første meter av bakken. På de første femten meterne er det knapt en eneste posisjon som er komfortabel, hvor størrelsen på risset varierer fra «fingerlocks» til «tynn håndjam» - iallfall med min Large-hånd. Det var vel først etter at Pete «Wideboy» Whittaker gikk ruta at jeg skjønte jeg ikke kunne klage på store hender, og bare prøve hardere. Rutens siste 15 meter er isolert sett kanskje rundt 8-blank eller noe i den dur, så her gjelder det mest å holde fokus å ikke rote det til. Hele ruten er vel 10-12 meter overhengende på 30 meter, så om en ikke klarer å holde pumpen under kontroll så kan ende med hjerteskjærende fall ved ankeret, noe som var nære på for min del.
For det andre adder jo nødvendigvis rutens naturlige sikringer vanskelighet til ruta, selv om sikringene i seg selv ikke er vanskelige å sette. Og, for det tredje er logistikken krevende i seg selv. Ruten ligger i Jøssingfjord, noe som gjør prosjekteringen tidkrevende, med nærmere tre og en halv timer kjøring tur retur per støtedag. I tillegg kan det være en utfordring å finne en makker når det generelt kun er vanskelige, naturlige sikrede ruter i Profilveggen og få klatrere i Stavanger og omegn som sysler med den slags.
Dette ble den fjerde norske bestigningen av Tony Medelssvensson, som har blitt repetert av Joakim Louis Sæther, Mari Augusta Salvesen og John Henry Nilssen. Pete Whittaker flasha ruta i fjor.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.