Ti år er gått siden forrige gang bergensområdet fikk en klatrefører. Gjennom disse årene har antall ruter og felt vokst i en eksplosiv fart, og nå har landets største klatrefører i bokform sett dagens lys.
NY KLATREFØRER: Forsiden på føreren innfelt, og til høyre: Erlend Sunde på ruta Skarpladd (8). Foto: Erik Faugstad
Lesetid: 3 minutter
Hele 2337 ruter fordelt på 115 felt er samlet i den nye klatreføreren som kom fra trykkeriet rett før helgen. Aldri før er så mange sportsklatreruter og tradruter blitt samlet mellom to permer.
– Vi er fornøyd med helheten, ettersom føreren både gjør det lett å finne frem i bergensklatringen, og fordi den fungerer som inspirasjon og lektyre, sier redaktør Kristian Gjerding.
Dugnadsarbeid
Hele 28 personer har vært involvert i utviklingen av den nye føreren.
– Vi er så heldige at vi har en stor klubb med mange dedikerte medlemmer. Dermed har det vært lett å få folk til bli med på denne dugnaden. Folk har stilt opp som fotografer, illustratører, skribenter og korrekturlesere. Dette, i tillegg til at vi lener oss godt på tidligere førerprosjekter og en levende nettfører, har bidratt til at vi har fått laget føreren på bare ni måneder, sier Gjerding.
Siden de forrige førerne for bergensområdet ble gitt ut, tradføreren i 2009, og sportsføreren i 2014, er det kommet til 48 nye felt. Blant disse er Trollkona med sine lange og pumpende ruter på moderat til hardt nivå. Et annet eksempel er det svært fotogene feltet Bekhilderen, sør i Øygarden.
Bekkhilderen.
Florian Bender tester ut I Dovregubbens hall (8/8+). Foto: Jan Bartl
Storeklubben. Foto: Borys Komander
– Tilskuddet av bynære felt på moderate grader har også vært betydelig: Sandviken Sjøbad, Hatleberget, Mulestigen, Sandholna og Myrdalsvannet er alle felt som er godt egnet for nybegynnere som vil prøve seg utendørs, sier Kristian Gjerding.
Også på tradfronten har det skjedd mye spennende. I Øygarden Sør har feltene Storeklubben, Lilleklubben og Kundeklubben gode en-taulengdes ruter fra grad 3 til 7 og er godt egnet for intro til trad-klatring. I Øygarden Nord er Skogsøytua og Rambo kommet med i føreren.
– Begge er eldre felt, men det har ikke blitt laget fører for dem før nå.
Når det ikke regner i Bergen sier de at de har «kjææmpevær». Uansett har de såpass bra utvalg av regnsikre crag, at det ikke er godt å si når én utesesong slutter og den neste begynner
Historie og geologi
Den 386 sider tykke føreren inneholder også rikelig informasjon om Bergens klatrehistorie og geologien i området. Forfatterne har tatt geologien på alvor, med tre sider lettlest fagstoff i starten og en kort beskrivelse av geologien på hvert område.
De fleste som drar på klatretur nå til dags finner ruteinfo på nettet. Men Gjerding tror ikke tiden for klatreførere i bokform er forbi.
– Nei. Kolsås sin klatrefører (utgitt i 2021, red. anm.) ble jo utsolgt. Vi har tro på at folk liker å bla i en papirfører til inspirasjon og planlegging. Dessuten vil den nok bli et samlerobjekt etter hvert, sier redaktøren som kan opplyse om at førsteopplaget er på 3600 eksemplarer.
Frida Toudal lister seg opp Billy the kid, 6-. Foto: Kristian Gjerding
Soung Vo på Vetta faen, 8+. Foto: Ove Landro
an Olav Walldal og Elise Walldal Wiig klatrer på Sandviken sjøbad. Foto: Ågot Caroline Nilssen
Barnevennlige felt
Forfatterne av føreren har søkt å gjøre den brukervennlig ved å indeksere etter forskjellige livssituasjoner. For eksempel er det lett å finne ut hvilke felt som er lett å komme til med buss (29 stykker) og hvor det er egnet å ha med seg barn (17 forskjellige felt).
– Alle barn er selvsagt forskjellige, men med barnevennlig menes i denne føreren at det finnes minst to ruter på feltet som barn på cirka 10 år kan topptaue eller lede, og at det er trygt for barn å oppholde seg ved klatrefeltet, forklarer redaktøren.
Foreløpig kan føreren kjøpes hos Vestveggen, på Åsane Arena og hos Platou. Den vil også være for salg på VPG og andre nettbutikker, og etter hvert i butikker på Østlandet.
Bergensområdet er et eldorado for klatrere – enten du er barn eller voksen. Her finner du klatrevegger i stemningsfulle omgivelser for både nybegynnere og erfarne utøvere.
Bergenføreren i tall
Kjøretiden er i snitt 33 minutter fra Bergen sentrum og bare ni av feltene har kjøretid på over en time.
Rutene er for både nybegynnere og mer erfarne klatrere med grader går fra 2+ til 9/9+.
Totalt er det 49 kilometer med klatring i bergensområdet. 22 kilometer av disse er naturlig sikret.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.