Slakteren fra Bagdad
Førstebesteget av Håkon Hansen i 1990
Beliggende på Løkenhavna utenfor Oslo
Ikonisk grad 9-
Bratt rute gjennom tre overheng
Avsluttes med flytt opp til og videre fra «brevlådan»
Mang en klatrer har kjent underarmene svikte på den såkalte «brevlådan». Vi snakker om taket man når før siste flytt på Slakteren fra Bagdad, ruta som legendariske Håkon Hansen førstebesteg i 1990.
Løkenhavna var en gang Oslos takknemlige tilskudd til bratt klatring. Tre store overheng må forseres, og det tredje avsluttes med et ubalansert flytt opp til en horisontal slot. Denne er god, men rett incut, og ikke så lett å lande i samt enda verre å holde fast i.
Med syre i underarmene er det her siste motstand skjer. Man skal stokke om bena og trekke igjennom til et godt tak – en halv meter lenger oppe. Et helt greit flytt i seg selv, men akk. Den gode suseren man får kjennes mer melankolsk enn psykende … enda et fall på «brevlådan».
LES OGSÅ: Vårens perle
«Vi snakker om taket man når før siste flytt på Slakteren fra Bagdad, ruta som legendariske Håkon Hansen førstebesteg i 1990.»
– Mang en vordende bestiger har funnet den såkalte «brevlådan» på toppen av ruta full av brev, kan osloveteran Jacob Nordmann fortelle magasinet Klatring. Han var blant de aller beste sportsklatrerne på 80- og 90-tallet, og knivet på den tiden om å førstebestige eller repetere de harde rutene i Oslo.
LES OGSÅ: Setter Magnus Midtbø uoffisiell guinness-rekord her?
Litt lenger ute på 90-tallet var det Robert Caspersen som briljerte i Oslo, og ikke mange kunne lapse på ruta, slik han gjorde. Jacob fikk da solid konkurranse.
– Robert og jeg konkurrerte om å ha klatret flest ruter i Oslo, noe som innebar at vi etterhvert måtte gå gamle ruter på en ny måte. Jeg ledet derfor Stasi 7c (8/8+) på Hovedløkenhavna i joggesko.
Roberts svar skal ha vært å lede Slakter'n i gummistøvler. Om dette er en vanlig Robert-skrøne eller ikke, vites dog ikke med sikkerhet.
Caspersen kan derimot bekrefte dette.
– Ja, jeg mener å huske at jeg også gikk den med Teva-sandaler – de gamle hadde 5.10 gummi – og barbeint.
«Roberts svar skal ha vært å lede Slakter'n i gummistøvler.»
LES OGSÅ: Etter skjelvet
Så da er det bare opp til ungdommen å matche gamlegutta; lapse, gå med gummistøvler eller barbeint.
Slakteren venter på nye fall fra «brevlådan».
PS: Ingen vi har vært i kontakt med har hatt en forklaring på hvordan dette taket har fått sitt navn, og enda mindre hvorfor det er et svensk uttrykk som har funnet sin vei til toppen av denne klassiske ruta.