Førstebestiger av Trollveggen vinterstid, Kjetil Svanemyr, hadde et spørsmål til Klatring: Hvordan bolter de ruter i så ekstreme overheng som Hanshelleren i Flatanger?
Det er en hard jobb å bolte i Flatanger. Her er Magnus Midtbø under arbeidet med klasikeren Thors Hammer.
Lesetid: 6 minutter
– At de beste klatrerne i dag går så harde ruter som de gjør, er noe jeg greier å forstå. Det jeg ikke skjønner er hvordan de greier å bolte ruter som er så vanvittig overhengende som i Flatanger, sier Kjetil Svanemyr.
Den 64 år gamle romsdalingen er ingen hvem som helst i norsk klatrehistorie. Han var blant annet med på den første norske vinterbestigningen av Trollveggen (Svenskeruta 1980 sammen med fetteren Hans Christian Doseth og Håvard Nesheim). Han deltok også under den første vinterbestigningen av Jubileumsveggen i Hurrungane i 1979 (sammen med samme Doseth, Ulf Geir Hansen og Finn Dæhli).
Ingen gammel tulling
Tidligere i sommer fikk Klatring en e-post fra Svanemyr:
«Hei, jeg har et ønske om at dere lager en reportasje om hvordan man setter sikringene/boltene i veldig overhengende ruter, som for eksempel på Hanshelleren. Bruk gjerne et konkret eksempel fra en rute som går like mye utover som oppover».
Under den oppfølgende telefonsamtalen kommer han tidlig med en streng beskjed:
– Selv har jeg et lite felt her oppe i Folldal der jeg bor, og der satte jeg inn noen borebolter fordi det var umulig å sikre naturlig der, opplyser han.
Men hvordan i all verden bolter man i et slikt beist som Hanshelleren på Flatanger? Den 200 meter brede helleren har et 120 meter langt overheng, som hever seg parallelt med den skrånende bakken under. Deler av helleren er mer et tak enn en vegg.
Fordeler i bratta
– I den bratte delen av helleren kan du ikke rappellere fra toppen av Hanshelleren og sette inn boltene underveis. Da blir du bare hengende i løse lufta, forklarer amerikanske Elliott Ashe.
Han har boret flere ruter på Flatanger, to av dem i den bratte hula. Ashe mener Hanshelleren byr på noen fordeler sammenlignet med andre klipper som er så bratte.
– Normalt er så overhengende vegger enten helt blanke, slik det ikke går an å klatre der, eller de preges av mye mye løs stein. Flatanger har den fordelen at steinen er så solid, og at det er bra med tak å klatre på, sier han.
En av norges mest erfarne guider med innlegg i boltedebatten
Dogget opp til ankeret
– Men hvordan boltet du dine ruter i hula?
Det jeg gjorde var å «dogge» opp til ankeret til en av de eksisterende rutene, og klatre teknisk sidelengs mot den linjen jeg hadde sett meg ut. Så satte jeg inn bolter der jeg skulle ha ankeret, og rappellerte nedover mens jeg satte inn bolter. For å holde meg inntil veggen brukte jeg kiler og hooks. Denne metoden krever selvsagt at et finnes naboruter der fra før, sier amerikaneren, som har boltet både Brunhilde (8c) og The Valkyrie (8c) inne i hula.
Boltet nedenfra
Sistnevnte ble i 2014 førstebesteget av Magnus Midtbø , som også har boltet en av klassikerne i helleren, nemlig den 60 meter lange Thors Hammer. Dette 9a-monsteret passer på alle måter godt til Svanemyrs beskrivelse av en rute som går like mye utover som oppover.
Midbtø forklarer at han jobbet nedenfra og oppover da han boltet Thors Hammer. I selen hadde han en femkilos batteridrill, slynger, grigri og to typer bolter, henholdsvis med en diameter på 6mm og 10mm.
– Det første jeg gjorde var å plassere et anker bestående av to bolter på bakken. Så spente jeg fast tauet med en åttetallsknute, og bandt meg inn i selen. Deretter strakk jeg meg så langt jeg kunne med drillen i hånda og plasserte en seks millimeters borebolt i veggen. I den hengte jeg en karabin, klippet inn på tauet og dro meg opp med grigrien. Så strakk jeg meg igjen så lang jeg var og boret et nytt hull, der jeg dunket inn den første timillimetersbolten, forklarer Midtbø.
Leve seg inn i ruta
På den måten plasserte han en bolt omtrent hver meter oppover ruta. På deler av den kjørte han inn to 6mm-bolter etter hverandre, slik at det ble tre meters avstand mellom hver 10mm-bolt. Seksmillimeterne brukte han kun til å avansere og til holde seg inntil veggen. 10 mm-boltene ble stående igjen, og det er disse folk klipper inn på når de prøver på Thors Hammer den dag i dag.
6mm-boltene får du kjøpt billig på Biltema, og ettersom de skal fjernes er det ikke så viktig at de blir godt plassert. 10mm-boltene må du være mer nøye med. De må plasseres der det passer godt å klippe når ruta står ferdig. Det gjelder å liksom leve seg litt inn i ruta, og se for seg flytt og klipp mens man holder på. I Flatanger kan du også se en del nedenfra ettersom veggen liksom følger bakken oppover. Men det blir selvsagt ikke helt som du hadde tenkt deg det fra bakken.
– Hvor lang tid brukte du på å bolte Thors Hammer?
– Jeg brukte fire arbeidsdager på hele linja inkludert taulengden som følger etter ankerfestet på Thors Hammer. Og da trengte jeg ikke å rense et eneste tak ettersom fjellet er så fast og fint, sier Midtbø.
Thilo Schröter og Tina Hafsaas har forelsket seg i klatreparadiset Flatanger i Trøndelag. I den påkosta webserien «Unfolding Lines in Flatanger» får du se hvorfor. Se første episode her!
Knallhardt arbeid
Under boltearbeidet i overhenget får kroppen kjørt seg. Den fem kilo tunge drillen skal i store deler av tiden holdes over hodet, og kroppen står stort sett i spenn. Det at fjellet er så hardt bidrar også til at boltingen koster både tid og krefter. Granitten er nemlig ikke så enkel å få hull på som andre bergarter.
– Jeg husker Dani Andrada var sikker på at drillen hans var ødelagt. Han var vant til å bore hjemme i Spania, der kalksteinen byr på lite motstand. I Flatanger må du stå og jobbe deg innover i rundt 45 sekunder på hvert hull.
– Et tips er forresten å ha med et sugerør så du kan blåse hullene rene for støv. Dette sikrer at bolten sitter bedre, legger han til.
Lettere i vertikalen
– Kunne det ikke vært et alternativ at noen sikret deg mens du boltet?
– Jo, og da ville det nok ha gått fortere fordi du da slipper styret med å mate ut tau til deg selv, og jekke deg opp med grigrien. Ulempen er at du binder opp to mann i mange timer.
Bergenseren opplyser at han faktisk ikke har boret særlig mange andre plasser enn i Hanshelleren på Flatanger.
– Men jeg vet selvsagt at det er mye lettere å bolte ruter der man kan rappellere fra toppen, sier Magnus Midtbø.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.