Vi tok en prat med Sunniva Haave, ivrig konkurranseklatrer, og lurte på hva hennes beste tips var for folk som vil klatre ute nå med disse høye temperaturene:
– Det viktigste om man skal ut eller inn nå er å drikke nok vann og spise nok mat! Det er lett å glemme/vanskelig å kjenne at man er sulten når det er så varmt, så husk å gi kroppen påfyll underveis, sier Sunniva.
Vi tok også en kjapp prat med den sterke sogningen Håvard Helgesen: – Ved klatring i disse høye temperaturene ville jeg ha klatra der temperaturen er lavest. Enkelt og greit. Lave temperaturer finner du i skyggen eler på steder med mye vind. Ofte kan det å klatre tidlig på dagen eller seint på kvelden dersom temperaturen er lavere, sier Håvard.
Om du skal klatre ute – start tidlig eller veldig sent
Over hele landet er det stort sett fine klatreforhold ute. Samtidig når gradestokken pusher 25-30 grader, og det sikkert er enda varmere i en sørvendt vegg, så er det kanskje ikke på klippen man skal være når klokka er rundt 12-13.
Sola står høyest på himmelen rundt de tider, og det blir ofte varmere og varmere utover dagen. Det som kan være lurt er å starte veldig tidlig, og da klatre i skyggen.
Sola står opp i øst, det vil si at østvendte vegger har sol på morgenen, mens vestvendte og nordvendte vegger har skygge til det lir utpå ettermiddagen. Sørvendt kan man klatre også på veldig tidlig på morgenen. Les i klatreføreren når sola er på veggen; det står ofte beskrevet i de mer moderne klatreførerne. I tillegg kan det være nyttig å ha med nok kalk og flytende kalk for å øke friksjonen en smule.
Sunniva påpeker at skygge og solkrem er viktige nøkkelfaktorer for uteklatringa:
– Om man skal klatre ute er det lurt å finne skygge og kle deg etter været. Kjøp en solkrem man ikke blir så klissete av på hendene. Sjekk ut solforholdene på cragget i føreren så man vet om det er morgensol eller kveldssol. Og om det er mulig: ta en nattøkt? Det passer kanskje best til buldring, men det kan være ganske deilig å dra ut midt på natta når sola ikke steiker lenger. Husk hodelykt, nok pads og gode spottere, sier Sunniva.
Henning Wang, en sterk klatrer som veit hvordan finne forhold, sier at man kan eksempelvis dra nordover:
– Passerer du polarsirkelen har du midnattsol, dvs lys hele døgnet, men ikke steikhete hele døgnet. Ettersom det er konstant lys kan du alltid klatre i skyggen uavhengig av himmelretning på veggen ved å justere døgnrytmen, sier Henning.
Han poengterer videre å finne åpne klipper med skygge og gjerne litt vind:
– Finn en vegg/bulder som ligger luftig til, har skygge og får vind på den vindretningen som er meldt. Typisk ute ved kysten eller oppe på en høyde, ikke nede i skogen, sier Henning.
Klatre inne
Det varierer fra lokale til lokale om hvordan ventilasjonsanlegget er. Er det bra nok ventilasjon vil det være svalt og behagelig inne på senteret. Nå kan man klatre inne, men det krever at man forhåndsbooker mange steder. Det vil si at du må planlegge når du tar inneøkta.
Håvard sier han klatrer mer inne enn ute på sommeren:
– Jeg klatrer ofte mer inne enn ute på sommeren selv om været er fint. Ved klatring inne vil man miste mindre hud, og ha bedre kvalitet på treningsøktene. På sommeren kan man legge et godt grunnlag for videre støting på høsten når temperaturene er lavere, sier Håvard.
Sunniva påpeker at det kan være lurt å klatre på morgenen på innesentrene:
– Om man skal klatre inne kan det være lurt å legge økta til morgenen for da har det ikke rukket å bli så varmt i lokalene enda, og det er jo et stort pluss, sier Sunniva.
– Drar du inn for å klatre nå, og hvorfor i så fall?
– Jeg drar både inn og ut for å klatre. Må klatre inne for å trene spesifikt til konkurranser, og akkurat nå med 30 grader ute er det faktisk kjøligere inne. Det er også lettere å få tatt en rask økt, uten å bruke hele dagen. Da kan man bade etterpå også, sier Sunniva.
– Om du drar ut for å klatre, hvor klatrer du da?
– Det blir mest lettere klatring i skyggen, da det rett og slett blir for dårlige forhold til å klatre hardt. For min egen del blir jeg fort slapp i varmen, så det blir ganske sene økter når sola har gått ned.
Nå har jeg også forsøkt meg å lære noe nytt, nemlig å sette naturlige sikringer! Da kan jeg holde på i skyggen på lette ruter og ikke være avhengig av gode forhold på steinen. Jeg får opplæring av noen som kan det, og er mye på topptau, så det er ikke noe man drar ut og prøver seg på alene uten erfarne folk med, sier Sunniva.
Våre tips for klatring ute i varmen
Klatre i skyggen
Ha med nok solkrem, mat og drikke
Klatre tidlig på morgenen både inne og ute
Klatre på vindfulle og skyggefulle crag/buldere
Lære deg noe nytt innen klatring – sette naturlige sikringer, øve kameratredning.
Dra opp i høyfjellet der det kan være noe svalere
Klatre lettere ruter (ikke nødvendigvis ha et mål om å perse, og om du har, dra ut kjempetidlig)