Klatrefasilitetene i Sognahallen i Sogndal har gjort Sognahallen til et av Norges beste innendørs klatreanlegg. Nå skal de få et helt nytt tilbygg med buldrevegg som skal være klart januar 2021.
Det blir et helt nytt tilbygg på utsida av Sognahallen som gjør at Sogndal klatresenter får et massivt anlegg.
Lesetid: 4 minutter
De har utvidet jevnt og trutt med blant annet speedvegg og forbedret det eksisterende buldreområdet, men nå skal de få et helt nytt buldreareal.
Sogndal har hatt god rekruttering til klatresporten på fra nybegynnere til konkurranseklatrere gjennom mange år, og utviklinga kommer nok ikke å stoppe opp med det første.
Jarle Kalland er daglig leder i Sogndal klatresenter, og han er veldig positiv til at de nå får bygd den nye buldreveggen. Det er Tjelmeland friksjon som bygger buldreveggen.
– Hvor vil den nye buldreveggen være plassert i forhold til eksisterende vegger?
– Den nye buldreavdelinga vil vere i eit nytt tilbygg på utsida av Sognahallen. Men vi har fått til ein god logistikk, så det vil henge fint saman med det eksisterande anlegget. Frå venstresida av dagens klatrevegg vil det bli 5-10m til barnerommet. Hovedrommet og treningsrommet ligg i etasjen rett over barnerommet, og det er trapp/heis opp ved inngangen til barnerommet, forteller Kalland.
– Hvor mange kvadratmeter vil buldreveggen være?
– Etter utbygginga er ferdig endar vi opp med eit buldreanlegg som har i overkant av 500m2 klatreflate. Det inkluderer også buldreveggen vi bygde i 2019, sier Kalland.
– Kan du forklare nærmere hvordan buldreveggen vil bli?
– Buldreveggen vi bygde i 2019 er designa mtp å fungere optimalt som finalevegg i større buldrekonkurransar. I Sognahallen har vi også tilnærma ubegrensa publikumskapasitet mtp arrangement.
Det nye vil innehalde ei barneavdeling, eitt treningsrom og eit «hovedrom» der fokus blir å legge best mogleg til rette for alle frå nybegynnarnivå til middels nivå.
Det skal også fungere som undervisningslokale for høgskule, folkehøgskular og andre grupper. I treningsrommet er planen å setje opp eit Kilterboard og ein bratt «treningsvegg», og så klart diverse anna utstyr for klatrespesifikk trening. Medlemmar hos oss har også tilgang til Idrettssenteret med stort treningsstudio, gruppetimar, etc. for generell fysisk trening. Barnerommet skal innby til leik og motorisk utvikling. Vi bygger det mtp at det enkelt skal kunne tilpassast ulike grupper, sier Kalland.
Han forteller om et område som fasiliteter for motorisk utvikling og såkalt «herjing»:
– Barnehagane og SFO som er her ofte har sine behov, og klatreklubben sine barne-/ungdomsgrupper har andre behov, så det skal vere lett å «omrokkere» rommet. Målet er at det skal vere ein god arena for motorisk utvikling gjennom leik, og så klart generell «herjing», sier Kalland.
Han forteller om at aktivitetsnivået i Sognahallen har økt, og er mye av grunnen til utvidelsen.
– Har dere hatt økt aktivitet de siste årene?
– For 3-4 år sidan tenkte vi at vi begynte å nærme oss «taket» for kor mange som ville klatre i Sogndal. Der tok vi feil, og det fortset å auke kvart år. For september 2020 ser vi ein auke i antal besøk på 15% i forhold til september 2019. I 2019 hadde vi ca 25500 besøk, noko som er ganske bra for oss, spesielt sidan vi var utan buldretilbod i fleire månadar i samband med bygging av ny buldrevegg. Framover vil vi klare å ha eit tilbod til «heile familien», så vi har tru på at det vert enda fleire besøkande neste år.
– Hvordan tror dere den nye buldreveggen kommer til å være for klatremiljøet?
– Veldig bra! No vil vi klare å gje alle våre brukargrupper eit godt tilbod. I praksis fleire bulder på alle nivå. Vi er spesielt glade for å få bygd eit godt barnerom som vi håpar skal fungere godt som ein arena for motorisk utvikling og leik. Eg tenker også at det tidvis kan gjennomførast økter for vaksne i barnerommet, dei fleste har godt av å leike og utfordre seg motorisk. Treningsrommet vil bli veldig bra for dei som er litt meir dedikerte i treninga. Dette rommet skal også fungere både som undervisningsrom og som ein lab for forskningsprosjekt på klatring ved Høgskulen på Vestlandet (HVL), sier Kalland.
– Det skal være NM i Sogndal i år. Hvordan blir det i år?
– Det gledar vi oss til! Vi skal gjere det vi kan for å få til eit bra arrangement. I 2018 hadde vi eit fagleg opplegg, arrangert av forskningsgruppa «Klatring og prestasjon» ved HVL. Dette var lagt til pausen mellom kvalifisering og finalar. Noko liknande jobbar vi for å få til også i år, men då truleg på stream. Meir info kjem. Ellers er vi spente på para-konkurransen, noko som er nytt for oss. Kjekt skal det iallfall bli, og håpar det blir god deltakelse, sier Kalland.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.