Også i Bodø har sesongen startet tidlig i år. Vi har snakket med flere som har vært ute og klatret på det største og mest kjente feltet, Bratthammaren, og andre som har testet buldrelinjer på Kunna ved Ørnes og det mer bynære Mjelle.
En av dem som har vært på Bratthammaren er Per Harald Barkost.
– Jeg har hittil vært der en tur og vet det har vært en del aktivitet der. Inntrykket mitt er at sesongstarten har vært spesielt tidlig i år, sier Per Harald Barkost, som er innflytter fra Kongsberg.
Så nevner han det som er et opplagt sesongstartcrag for de som bor i Bodø, i alle fall om man er komfortabel med å klatre ruter i spennet mellom 7-/7 og 8b. Feltets navn kan få det til å høres ut som det har en i overkant lang anmarsj. Men faktum er at parkeringsplassen til Syden er ti minutter i bil langs fylkesvei 834 i nordøstlig fra Bodø sentrum. Fra bilen er det bare ytterligere ti minutter å gå til fots eller på ski (!).
Ole Jakob Dovland på vei til cragget i mars 2021. Foto: Andreas Grumstad
Regine Storå på Vinterkrigerne. Foto: Andreas Grumstad
Syden en deilig vårdag. Foto: Jonas Hilmo
En åpenbaring i vinterværet
– Det var helt utrolig. Vi trodde ikke våre egne øyne, sier Andreas Grumstad.
Det var bra med snø februardagen i 2021 da Ole Jakob Dovland og Andreas Grumstad var ute og gikk på ski i Innslia nord for Bodø. Østavinden beit i kinnene og det var ingenting som tydet på at klatresesongen skulle starte med det første.
Plutselig dukket den opp foran dem: en parabolantenneformet klippe som nærmest skinte i sola.
– Vi trodde vi hadde oppdaget det nye klatreparadiset, sier Ole Jakob Dovland.
Og det hadde de på et vis. Men ikke helt. For da de tok praktklippen nærmere i øyesyn, fant de ut at noen hadde kommet dem i forkjøpet.
– To ruter var allerede boltet! Senere skulle det vise seg at det var Kenneth Mjelle som hadde vært ute med drillen mange år tidligere. Vi spurte han om grad på rutene, men han husket ikke noen annet enn at han hadde vært og boret dem. I hele tatt virket det som hele feltet hadde gått litt i glemmeboka for ham, forteller Dovland.
De to kompisene glemte imidlertid ikke sin nyoppdagede skatt. Mens kalenderen fortsatt viste februar kom de tilbake med tau, pusseutstyr og drill.
Ski og barisklatring
– Vi valgte å kalle feltet Syden, for det er jo dit bodøværinger tidligere måtte dra om de skulle klatre så tidlig på året. Flere ganger gikk vi innover til Syden på ski i full snøstorm, og så kom vi frem til klippen der det var hundre prosent vindstille. En gang klatret vi til og med i baris, men det var kanskje mest for å fortelle om det etterpå, sier Dovland.
Sigurd Sælthun klatrer Knusern. Foto: Andreas Grumstad
Jonas Hilmo på Solens Sønn. Foto: Ole Jakob Dovland
Andreas Grumstad godt fornøyd etter å ha gått Back in the Game i mars 2021. Foto: Ole Jakob Dovland
Mjelles ruter har i dag navnene Iskønten (7+) og gjennoppdagelsen (7/7+). Den første linja Dovland og Grumstad boltet het Vinterkrigerne. De øvrige sju rutene ble boltet den samme vinteren som klippen ble gjenoppdaget. Flere av rutene ble også gått på samme årstid, og den nest siste «falt» på høsten 2021.
– Det er fortsatt et kremprosjekt som ikke er gått enda: Softis. Ruta består av bratt og hard klatring gjennom taket. Vi tror det kanskje kan være 8b eller 8c. Prosjektet er åpent og det er veldig gøy om det kommer noen og går det, sier Andreas Grumstad.
Lettere på nabosektoren
Som geolog kan han opplyse at bergarten på Syden er migmatitt, Bergarten kjennetegnes ifølge leksikonet av sine lyse og mørke bånd med foldete granittiske lag.
– Friksjonen er bra og det er ganske hudsnilt. Man klatrer mest på formasjoner, legger Dovland til.
Syden består av to sektorer. Den ene heter, som cragget selv, Syden, og utgjøres av den overhengende delen av klippen. Til høyre for Syden ligger Slippers, som har fem ruter i spennet 4-6+. Her er det som regel ikke særlig klatrebart før lenger ute på året. Kombinasjonen harde ruter på Syden, og stor risiko for våte ruter på Slippers gjør at trafikken er relativt begrenset, spesielt siden både Andreas Grumstad og Ole Jakob Dovland har flyttet fra Bodø.
Høy kvalitet
– Bodø er en underdog som klatredestinasjon. Her er det masse bra klatring av høy kvalitet, men jeg tror de mange som kommer utenfra kjører bare forbi for å klatre i Lofoten, sier Oslo-kvinnen Kjersti Iversen, som har bodd i Bodø i flere år.
Kjersti Iversen klatrer Fettotern på Bratthammaren i Bodø. Foto: Simon Gutekunst
Kjersti Iversen på Kruttårnet (9-) på Bratthammaren. Foto: Christian Volkert
Hun har ikke vært på Syden i 2024, men har tross datoen allerede klatret i Røyrvika, Rønvika og på Bratthamaren.
– På Bratthammaren har det vært brukbart med besøk i år. Da jeg var der tidlig i mars var mange ruter stort sett tørre, men våte i toppen. Et par dager senere var det hele ruter som var tørre. En av soldagene klatret jeg faktisk i short og sports-BH, forteller Iversen, før hun legger til:
– Vi fikk en tidlig lurevår, men vi vet jo at vinteren egentlig ikke er over.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.