Toppnivået

Blir verdens hardeste sportsrute å finne i Flatanger? Og hvem er utfordrerne? Vi gir deg oversikten.

Av: Arve
Sist oppdatert: 26. juli 2012 kl 10.05
Lesetid: 7 minutter

Mens vi venter på nyheter fra Flatanger og Adam Ondras annonserte 9b(+)-prosjekt, tipper vi enkelte kan ha interesse av å skaffe seg en oversikt over kandidatene til «verdens hardeste rute». Det finnes i dag rundt et dusin ruter av grad 9b i verden. Stort sett er de gått av enten Adam Ondra eller Chris Sharma, og de fleste ligger i Spania. Det er der vi har sett den største utviklingen av sportsklatringen det siste tiåret. Det ligger i sakens natur at ikke alle gradene er bekreftet, siden de aller færreste av disse rutene er repetert. Faktisk er bare tre av de antatte 9b-rutene gått av flere enn førstebestiger: Sharmas Golpe de Estado er repetert av Adam Ondra. Chilam Balam, gått av Bernabé Fernández i juli 2003 (da med påstått grad 9b+) er også repetert av Ondra, som satte ruta i (lett) 9b. Og til slutt er den bratte og buldrete huleruta Ali Hulk med sitstart og forlengelse gått av vår egen Magnus Midtbø i august 2010.

Vi gir her en forsøksvis liste over verdens 9b-ruter, basert på spekulasjon, annenhånds info og internettsøk. Det er mulig vi har oversett noen, og man må som alltid ellers ta høyde for fremtidige opp- eller nedgraderinger (også av de hardeste 9a+’ene, som Perlorodka, Holstejn, Tsjekkia og Marina Superstar, Domusnovas, Italia (begge Adam Ondra), Salamandre, Haute Savoie, Frankrike (Fred Rouhling), Three Degrees of Separation, Ceuse, Frankrike (Chris Sharma) eller Steve McClures Overshadow, Malham Cove, England). Men her er de altså, pr. juli 2012:

Akira, Charente, Frankrike (Fred Rouhling, 1995). Denne ruta har vært omdiskutert opp gjennom årene. Rouhling hoppet likegodt over neste nivå på skalaen da han annonserte bestigningen og den sensasjonelle graden 9b. (Chris Sharmas Realization/Biographie, 9a+, i Ceuse ble gått i 2001 som første etablerte 9a+. I retrospektiv kan man si at Alex Huber allerede hadde gått verdens første 9a+ i 1996, med Open Air i Schleier Wasserfall. Huber satte ruta i 9a, men den er senere oppgradert til 9a+ av Adam Ondra.) Akira er en kort og intens buldrerute: campusflytt og enfingere ut gjennom et lavt takoverheng. Den er så vidt vi vet forsøkt repetert, av blant andre Yuji Hirayama.
Chilam Balam, Villanueva del Rosario, Spania (Bernabé Fernández, 2003). Enda mer omdiskutert enn Akira. Fernández har ingen vitner til førstebestigningen. Han har i tillegg vært tilbakeholden med å gi ytterligere informasjon som kan bekrefte at han har gått ruta, og han hoppet også et solid hakk over tidens etablerte toppnivå da han satte ruta i 9b+. Men der stopper også likheten med Rouhling og Akira. Chilam Balam er et 80 meter langt monster som følger kanten av en stor grotteformasjon, med store tufaer og andre spektakulære formasjoner i kalksteinen. Det ble lenge spekulert på om ruta i det hele tatt var mulig å klatre, frem til Adam Ondra repeterte den på tre dager og fire ledeforsøk i april i fjor. Slett ikke 9b+, men «normal til lett 9b», ifølge Ondra.
Ali Hulk sitstart extension, Rodellar, Spania (Dani Andrada, 2007). Den bratte og lave Ali Baba-hula i Rodellar byr på mange varianter og ulike link-ups, og Ali Hulk har tre muligheter: Den «vanlige» ruta gjennom taket er nærmest et langt buldreproblem, og 9a i seg selv. Så kommer det en forlenging hvor man bruker tau, som øker vanskelighetene til 9a+. Med sitstart innerst i hula blir sammenlagtgraden 9b. Magnus gikk alle tre variantene etter tur da han gjorde verdens andre repetisjon av 9b i 2010.
Jumbo Love, Clark Mountain, USA (Chris Sharma, 2008). Er dette «rutenes rute» hva gjelder sportsklatring? Selv den lite PR-kåte Sharma måtte vedgå at dette var stort, etter førstebestigningen. Jumbo Love er en real tur på flere måter. Klippen ligger isolert og utilgjengelig til, oppe i et fjell et godt stykke ut i Mojaveørkenen utenfor Las Vegas. Den 75 meter lange linja skjærer gjennom et nær 45 grader overhengende hav av ren og lys kalkstein, og er en storslått estetisk opplevelse i tillegg til å by på ekstreme klatremessige utfordringer. Bare det å komme opp de første 20 meterne til der den ordentlige klatringen starter, er 7c. Så følger 30+ meter med 8c+, før man omsider entrer rutas knallharde crux. Til slutt topper man ut på ordentlig vis, helt opp over kanten. Denne ruta er et eventyr med vind i håret, og sannsynligvis meget solid 9b. De to neste rutene på vår liste, Golpe de Estado og Neanderthal som Sharma gikk senere, ble nærmest ansett som treningsprosjekter for å komme i form til Jumbo Love. (Video om bestigningen på National Geographics nettside.)
Golpe de Estado, Siurana, Spania (Chris Sharma, 2008). Direktestarten på Estado crítico, 9a inn i hard 8c+. Første 9b som ble repetert (Ondra, mars 2010).
Neanderthal, Santa Linya, Spania (Chris Sharma, 2009). Magnus Midtbø har også vært på denne, og denne våren var han nære bestigning og enda en repetisjon av 9b. Vi sakser likegodt fra Magnus’ egen beskrivelse av linja: «It’s a super intimidating line going straight through the Santa Linya cave. I went through it one time, and could do all the moves. Though, putting all the moves together is a different story on this 50 meter long route. 9a into a hard boulder problem without any rest, followed by an 8b.»
La Capella, Siurana, Spania (Adam Ondra, 2011). Kort og ekstremt buldrete sak, 15 meter lang hvor det bare er den første halvparten som byr på 9b-vanskeligheter. «..as I started climbing I realised I was ready for the fight. I entered my own world, was completely focused and ignored the pain» – les intervju med Ondra om denne bestigningen her.
Chaxi Raxi, Oliana, Spania (Adam Ondra, 2011). 8B+ bulder inn i 9a/+. Et prosjekt som Sharma overlot til Ondra å fullføre, og ifølge Ondra hans hardeste bestigning så langt. Det sier ikke lite, så vi får tro den holder graden. Video her.
La Planta de Shiva, Villanueva del Rosario, Spania (Adam Ondra, 2011). Den hittil ferskeste av Ondras 9b-bestigninger. Førstebestigning like etter repetisjonen av Chilam Balam. Video av begge bestigningene kan du se her.
First Round First Minute, Margalef, Spania (Chris Sharma, 2011). Dette var et prosjekt i lang tid for Sharma, og flere av verdens toppklatrere var innom Margalef for å prøve seg. Med tanke på førstebestigers tickliste og tiden lagt ned i FRFM, er det ingen grunn til å tvile på graden på denne. Sannsynligvis hard 9b. Video her.
Fight or Flight, Oliana, Spania (Chris Sharma, 2011). Vi vet ikke så mye annet om denne ruta enn at den er gått, og at Sharma selv mener den er 9b. Så da er den mest trolig det.

Men hva blir verdens første 9b+? Vi kan jo håpe på Ondras prosjekt i Flatanger, men det finnes selvsagt et knippe kandidater også på de spanske klippene: Chris Sharmas Dura Dura i Oliana og Perfecto Mundo i Margalef sies å være et steg opp i forhold til Jumbo Love og FRFM. Likeledes har Dani Andrada spekulert frem enda en gymnastisk og knallhard variant i Ali Baba-hula i Rodellar, prosjektnavn Picacho og antatt grad 9b+. Trolig finnes det også andre superharde linjer som likevel er mulige for dagens aller beste klatrere, spørsmålet er bare hvem, og hvilket prosjekt, som blir først ut.

Adam & Chris
Adam & Chris

Samarbeid. Verdens to beste klippeklatrere, Chris Sharma og Adam Ondra, diskuterer detaljene på ruta Chaxi Raxi (9b) i Oliana før Ondra fikk førstebestigningen på dette prosjektet i fjor vår. Foto: Bernardo Gimenez/Black Diamond

Publisert 24. juli 2012 kl 18.18
Sist oppdatert 26. juli 2012 kl 10.05

Relaterte artikler

klatrer sett ovenfra
Spektakulær klatrefilm fra Norge

Historien om Fuglane

klatring med utsikt
Vårklatring i Norge del 7

Våryre klatrere på Sunnmøre

Klatring
Tusenvis av ruter beskrevet

Ny klatrefører for bergensområdet

klatrer med gul jakke
Vårklatring i Norge del 6

Hovedstadens harde sesongstart

klatrer som klipper tauet i en karabin
Vårklatring i Norge del 5

Sesongen som aldri slutter

klatrer i bratt vegg
Vårklatring del 4: Bodø

Sydentur 20 minutter fra Bodø

Klatrer med fjord i bakgrunnen
Vårklatring i Norge del 3:

Trønderne har sett vårlyset

Klatrer sett ovenfra
Vårklatring del 2: Sørvestlandet

Rogalendingene er godt i gang

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen