Andreas Schei opp mot himmelen på Mulestigen. Foto: Odin Schei
Lesetid: 3 minutter
Når en sesong starter og en sesong slutter er ingen eksakt vitenskap, ei heller når det gjelder klatring på stein. I Bergen har vinteren vært av det milde slaget, så temperaturen har ikke vært det største hinderet for uteklatringen - det har derimot nedbørsmengden vært. Fire av de fem siste månedene var våtere enn normalt.
Noen ivrige sjeler har visstnok klatret på Sotra i hele vinter, men for de fleste av oss har vi vært nødt til å ty til innevegger. Men nå ser vårsola endelig ut til å få feste i Bergen.
Den siste uka har været vært godt, steinen har blitt behagelig å klatre på, og det ryktes at det ved flere tilfeller har foregått barisklatring. Bergen har et enormt utvalg av klatrefelt, hvor mange er rett ved eller like utenfor sentrum.
Cragdatabasen til Bergen klatreklubb oppdateres jevnlig og inneholder i sin helhet oversikt over 101 felt i og utenfor Bergen. Bydelsfeltene er som navnet tilsier bynære felt, og teller i dag 25 felt, med grader fra 2+ til 9/9+.
Det legges ned mye godt arbeid, og det borres jevnlig nye ruter på de fleste grader. De siste somrene har bergensklatrerne fått flere kjekke felt å bryne seg på. Her kan du lese om fem bynære felt – tre nye og to gamle – som du bør sjekke ut nå som våren er her.
…og snart blir det sol og tosifrede varmegrader igjen!
BOF-veggen
Nord for sentrum, like ved velkjente Helleneset, ble det i fjor sommer etablert et nytt felt. På BOF-veggen finnes variert klatring på formasjonsrikt fjell, med 12 ruter fra 5+ til 8. Kort vei til et bad etter endt klatreøkt, og et godt tilskudd til Helleneset.
Mulestigen
Nytt felt med 14 ruter fra grad 4- til 6- som ble etablert sommeren 2020. Anmarsjen tar omtrent 20 minutter fra fjellveien eller endestoppet til bussrute 10. Mulestigen ligger veldig flott til med en fantastisk utsikt mot Sandviken, Nordnes og videre ut mot havet. Her har du hele byen for dine føtter. Føttene bør du for øvrig lære deg å stole på; Mulestigen er stort sett svaklatring av høy kvalitet.
Fureberget
Nordøst for sentrum ligger Jordalen, og her har det nylig blitt etablert to nye felt. Et av dem er Fureberget, som ble etablert i 2021. Her finner du 31 ruter og prosjekter fra 6+ til 8/8+, hvor flesteparten er på sjuertallet. Loddrette og overhengende ruter, med ettermiddags- og kveldssol.
Bymuren
Kort og kompakt klassiker som ligger fint til på en hylle med flott sjøutsikt. Kort vei fra kollektivtrakfikk til bratte, harde ruter. De første fire rutene ble borret i 1988, og flere har kommet til. Det siste tilskuddet kom 17. mai 2020, og feltet teller nå åtte ruter fra grad 7 til 8. Blir det for hardt kan du spasere fem minutter videre opp til Hellen festning, med enklere klatring.
Sandviken
Eldre felt med fin beliggenhet og herlig høydefølelse på toppen. Ligger i skog, men har fin utsikt mot byen på høst, vinter og vår når trærne ikke har blader. Etter en litt knotete anmarsj kan du bryne deg på 13 ruter fra 6- til 8. Helt til høyre ligger de fineste rutene – den 25 meter lange klassikeren Revestreker er vel verdt et besøk.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.