Med bakgrunn fra Forsvarets Sanitet og St John Ambulanse forventet han nok at jeg skulle nevne noe medisinsk utstyr tilsvarende en sveitsisk lommekniv.
«Teip», klarer jeg å få fram. «Og en spjelk». Tomasz ser ned på den lyseblå Arcteryx-sekken min. 23 liter, fylt med kamkiler, kiler, sele, sko, nøtter, brems, tau og vann. Blikket hans sier egentlig alt. Med bakgrunn fra Forsvarets Sanitet og St John Ambulanse forventet han nok at jeg skulle nevne noe medisinsk utstyr tilsvarende en sveitsisk lommekniv. Han er tvilende, og det er et uuttalt spørsmål som henger i luften: Er det alt? Er du mer redd for å tråkke over enn å knekke nakken? Er du ikke redd for å blø ihjel?
Nei, er vel egentlig svaret. Jeg er ikke redd for det, fordi sjansen for at spjelken må brukes er drastisk mye høyere enn behovet for å kunne lage en MacGyver-løsning for at noen skal kunne puste. De siste tre årene har 6 av 10 skader registrert i NKF sin ulykkesdatabase vært relatert til brudd- og bløtdelsskader i ekstremiteter. Å stabilisere en skade med spjelking vil være smertelindrende, minimere ytterligere skade når pasienten må flyttes på, og gjør videre transport betraktelig enklere.
Den litt medtatte spjelken nederst i sekken min er en lang SAM splint, 36 tommer med aluminium dekket av skum. Fordi aluminium er enkelt å forme og den blir rigid når den bøyes riktig er det lite du ikke kan spjelke. Samtidig veier den under 140 gram og koster rundt 200 spenn. Lett, billig og effektivt i mange situasjoner. Den hellige treenighet når det kommer til klatreutstyr. Sammen med noe å feste denne med til pasienten så har du altså et førstehjelpskit som kan brukes på omtrent 2/3 av alle rapporterte klatreskader de siste tre årene.
Klatresekken min er omtrent 5% Gorilla-tape. Enkelte av klatrerne i Lofoten har dunjakker med mer Gorilla-tape enn dun. Begge deler funker fjell, bare husk å ta det med.
Det er litt feil å si at jeg har med en teiprull, det er faktisk to. Det ene er hva alle klatrere har med seg, og det er sportsteip. Dette er gull for å fikse alt fra pulleys til lette overtråkk. Den andre er en rull med Gorilla-tape. Med mottoet «for the toughest jobs on planet Earth» legger gorilla-tape lista høyt, og de lever opp til det. Det finnes ikke noe denne ikke kan brukes til. Klatresekken min er omtrent 5% Gorilla-tape. Enkelte av klatrerne i Lofoten har dunjakker med mer Gorilla-tape enn dun. Begge deler funker fjell, bare husk å ta det med.
Så hvordan bruker du dette utstyret? De grunnleggende prinsippene er faktisk printet på selve SAM-splinten. Youtube er en gullgruve for flere kreative løsninger og instruksjonsvideoer fra produsenten. Generelt kan vi allikevel si dette om en spjelk:
1. Om du lurer på om du burde sette på en spjelk så er svaret at det sjeldent er feil. Et tips er å grovtilpasse spjelken til uskadd ben eller arm først for å unngå unødig bevegelse og smerte. Så kopierer du bare den stillingen på den uskadde siden. Finjusteringen må du ta på riktig side og da er det bare å holde en god dialog med kameraten din. Pass på at spjelken dekker godt over og under skadestedet slik at det er godt stabilisert. Når du teiper eller strammer til spjelken skal den ikke sitte for hardt eller løst. Vi er ute etter en «hånd-i-hanske»-følelse, ikke en «fot-i-klatresko»- eller «underkropp-i-pysjbukse»-følelse.
2. SAM-splinten er allerede polstret slik en god splint skal være, og den er stiv nok dersom den brettes riktig. Snakk allikevel med kameraten din for å sørge for at den blir komfortabel å ha på over tid. Dekk over ankelbena med en t-skjorte og ta ting ut av lommene til pasienten slik at det ikke gnager dersom splinten kommer over nøkler eller tilsvarende. Kommunikasjon er viktig. Dere er tross alt to om å sette på spjelken. Kameraten din vil nok ha noen ganske tydelige preferanser på hvordan skadeområdet bør stabiliseres.
Betyr dette minimale førstehjelpskittet at jeg håper å ikke komme ut for andre skader? Selvfølgelig! Jeg vil klatre, ikke plastre. Men det betyr ikke at jeg ikke har en plan for når uhellet er ute. I mellomtida finnes det mer detaljert informasjon om hvordan spjelke ting og mye annet i Fri Flyt sin bok «Førstehjelp på tur».
Les også: Slik unngår du gnagsår
Les også: Test av klokker med GPS og pulsmåling