Hvorfor er det mer steinsprang på våren og høsten?
På våren og høsten er det større sannsynlighet for steinsprang på klatrefelt, og generelt i fjellet. Det er viktig å være påpasselig og ikke minst ta dine forholdsregler før du drar ut på cragget eller på din neste fjellklatretur.
STEINSPRANG: På våren og høsten er mer sannsynlig for steinsprang. Her fra Hyggen før den inntegnede blokka ble løsrevet av Jan Petter Brenfelt. Foto: Jan Petter Brenfelt.
Lesetid: 3 minutter
Mange har kanskje opplevd at noen tak og blokker er løsere på våren og høsten.
Det er en naturlig årsak til dette hvor mekanismen bak kalles for fryse/tine prosess. Det er da viktig at man tar hensyn og har lav terskel for å bruke hjelm på cragget og i fjellet.
Jeg måtte ta en prat med en av mine venner som er ingeniørgeolog, Sondre Wenaas, for å komme til bunns i dette (og ikke minst for å unngå å drive med vranglære).
Hvorfor er det mer sannsynlig for steinsprang på våren og på høsten?
Rent overordnet er det fordi det skjer fryse/tineprosesser. Ved temperaturer over 0 grader, typisk på dagen, vil vannet sige ned i sprekker. Dersom temperaturen faller til under 0 grader i løpet av natten vil vannet i sprekkene fryse. Når vann fryser til is utvides volumet med omtrent 9 %. Dette fører da til at trykket på sprekkene økes, slik at sprekken blir større, og stabiliteten til den potensielle løse blokken blir svekket. Disse fryse/tine-prosessene foregår over dager måneder og år, og vil gradvis svekke fjellet.
I sin helhet fører dette til at sprekker utvides, og blokker blir stadig mer ustabile, for så å til slutt komme ned for en dag. Dette betyr at blokker og steiner som var stabile i fjor ikke nødvendigvis trenger å være det i år. Det er viktig å poengtere at dette er prosesser som skjer over tid, og ikke bare i løpet av noen dager.
De samme prosessene vil som regel skje på høsten, for da har man også større temperaturforskjeller mellom dag og natt enn midt på sommeren eksempelvis.
Det er som regel ikke plussgrader på vinteren, og dermed vil disse prosessene i større grad skje på våren og høsten.
Hvorfor er det mindre sannsynlig med steinsprang på sommeren?
På sommeren vil det som regel være plussgrader på natta også, og da vil ikke disse prosessene skjer i like stor grad i lavlandet. Men hvis du er i høyfjellet og i kaldere omgivelser, er det større sannsynlighet for steinsprang. Det er fordi det kan være minusgrader på natta og plussgrader på dagen selv i juli og august.
For å ta et eksempel var det en stor blokk på hovedfeltet på Hyggen som var løs nå. Det ble varslet på flere FB-grupper om at man måtte ikke gå under deler av hovedfeltet fordi det skulle bli ryddet.
Jan Petter Brenfelt fikk ryddet vekk denne store blokka, og poengterer at klatring må stort sett skje på eget ansvar.
Jan Petter bor på Hyggen selv, så han er jevnlig der og inspiserer. Han forteller at han brukte tre dager på å splitte blokken, og er nå ferdig med å rydde nå. Denne blokken var på 2x2,5 meter.
Her er video fra da blokken ble praktisk talt løsrevet fra fjellet:
Så nå som vårsesongen er i gang; vær forsiktig med steinsprang og løse blokker på craggene. I høyfjellet må du alltid være påpasselig med det spesielt på sommeren. Ha lav terskel for å bruke hjelm, også på cragget.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.