Ja, den bør jo det, fordi det kan oppstå såkalte «mikrosprekker» i metallet. Eller?
Det finnes faktisk ingen beviser for at mikrosprekker kan oppstå, i følge denne saken fra Rock & Ice.
Les også: Så raskt ryker tauet
Snarere tvert imot; Utstyr som har falt i bakken er angivelig enda sterkere enn det var før.
En gruppe studenter ved universitetet i Colorado slapp utstyr ned i betong fra 21, 40 og 109 fot (ca 7, 13 og 35 meter) , og testet utstyret i etterkant.
Det de fant var at utstyret var like sterkt som før. Les deres rapport her: outdoorsafetyinstitute.com.
Utstyrsprodusenten Omega Pacific testet også utstyr som de fant under 1000-metersveggen El Capitan i Yosemite. Fra hvilken høyde utstyret hadde falt var uvisst. Resultatet viste at ustyret var enda sterkere enn bruddstyrken skulle tilsi.
Dette kan forklares ved å se på prosessen kaldbearbeiding, hvor man for eksempel valser eller stanser ut utstyr uten å varme det opp. Dette gjør at metallet blir enda hardere, på grunn av at det oppstår spenninger i metallet. Harde slag medfører også økte spenninger, som igjen kan øke bruddstyrken. Oppvarming til høy temperatur gjør at spenningene forsvinner. Herdingen kan igjen tilføres ved å kaldbearbeide metallet. Her og kan du lese om prosessen knyttet til aluminiumslegeringer.
Vi i magasinet Klatring testet også utstyr i fjor høst, og alle de gamle karabinerne fra 80-tallet, kassert for lenge siden, holdt mer enn de skulle – opp mot tre tonn.
Det er altså ikke beviser for at utstyret bør kasseres etter en flytur mot bakken. Men det er ditt valg. Om utstyret har synlige skader bør du nok vurdere å pensjonere det.