Nettsiden og appen Skadefri har nylig tatt klatring inn i varmen, blant annet med en drøss videoer som forteller hvordan unngå skader i forbindelse med klatring og buldring.
KLATRING INNE I VARMEN: Nettsiden Skadefri.no forklarer hvordan du unngår skader under klatring. Foto: Skadefri
Lesetid: 2 minutter
Oppvarming er nøkkelen. Selv om det ikke er forska på hvor nøye norske klatrere er med å varme opp og forberede seg til klatreøkta, så tror Kjersti Gausvik i Klatreforbundet at de fleste dropper oppvarminga. Dermed øker sjansen for å pådra seg skader betydelig.
– Hehe, ja jeg vet det er ganske vanlig å varme opp med prosjektet sitt. Øktas vanskeligste og tyngste bevegelser med andre ord. Nå fins det ingen forskning på dette, men at det ikke er så lurt er vel ganske klart, sier Gausvik.
Hun er prosjektansvarlig for kompetanseløftet og fagkonsulent for paraklatring i Norges Klatreforbund (NKF), og har jobbet med å få klatring inn i Skadefrisiden sporten ble OL-gren.
– Skadefri er et prosjekt underlagt Senter for idrettsskadeforskning, og målet er å ha med alle olympiske øvelser. Da Klatring ble OL-gren starta prosessen. Men det koster penger, og vi søkte Sparebankstiftelsen om penger fra Kompetanseløftet, og kostnadene til Skadefri tok vi fra den potten, sier Gausvik.
Øvelsene er delt inn i tre nivåer, som hver har en drøss filmer som viser de viktigste metodene for å varme opp og unngå skader. De kan også lastes ned skriftlig på pdf.
– Dette er kvalitetssikra øvelser som er et veldig fint verktøy både for individuelle klatrere og klubber, sier Kjersti Gausvik, som for øvrig anslår antallet klatrere i Norge til rundt 60 000.
– Hvordan har kvalitetssikringen foregått?
– Vi har laget øvelsene og filmene i samarbeid med Stian Christophersen, som er klatrer og fysioterapeut, i tillegg til Skadefris egne eksperter. Også vi i forbundet og landslaget har vært involvert.
– Hvor vanlig er skader i klatring, og hvilke skader er det mest av?
– Det fins ingen statistikk, men at det skjer belastningsskader i forbindelse med klatring er åpenbart. Særlig skuldre og fingre er utsatt. Selv om klatrere kanskje ikke har så veldig sterk tradisjon for å varme opp, så er det en endring på gang nå, særlig blant yngre klatrere. Det er bra, ikke bare for å unngå skader men også for å prestere bedre.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.