/ Ulykker

Ny klatreulykke på Rjukan

Britisk mann i 20-årene berget etter at han falt under klatring på Håkalandsfossen.

Sist oppdatert: 10. februar 2019 kl 17.06
Dagens klatreulykke på Rjukan er den tredje så langt i 2019.
Dagens klatreulykke på Rjukan er den tredje så langt i 2019.
Lesetid: 3 minutter

Politiet fikk melding om ulykken like etter klokka 12 i dag. To og en halv time senere var klatreren hentet ut med helikopter. Det var redningsklatrere fra Røde Kors og brannvesenet som fikk den uheldige klatreren ut av fossen. De kom til ulykkesstedet rett før klokka 14. 

– Vi fikk han ut med Seeking-helikopter i løpet av en times tid. Vi vet ikke hvor omfattende skadene er, men han hadde veldig vondt, sier Gjermund Geirsta i Tinn og Notodden SAR til Fri Flyt. 

Mannen var i følge med to andre klatrere, og det var kameratene hans som meldte fra til politiet om ulykken. Politiet melder på Twitter at isklatreren har skader i hofta og ett bein.

Denne helgen arrangeres det en isklatringsfestival på Rjukan, men ifølge NRK er mannen som ble skadet i dag ikke en av deltakerne på festivalen. 

Les også: Innesnødd 

Tre ulykker allerede i vinter
Dagens ulykke er den tredje isklatreulykken på Rjukan i år. 13. januar falt en isklatrer 30 meter da han rappellerte ut av tauet sitt. Klatreren, som er fra Sør-Korea, klatret i Kyllingtrappa. I slutten av januar falt en utenlandsk klatrer i Tjønnstadberget, en isfoss midt i Rjukan sentrum. 

– Normalt er det fire-fem klatreulykker på en sesong, og nå har vi allerede hatt tre og det er fortsatt mye igjen av sesongen, sier Geirsta.

Les også: Ulykke på Rjukan  

Opprettet lokalt beredskapsteam
Rjukan er generelt kjent som et trygt sted for isklatring og populært både nasjonalt og internasjonalt. Det er imidlertid flest utlendinger som skader seg, sier Geirsta.

Han er en del av et lokalt spesialistteam som det kommunale brannvesenet i Tinn har opprettet i samarbeid med Notodden kommune for å kunne respondere fortest mulig på denne typen ulykker så vel som utforkjøringer og andre trafikkulykker. 

– Vi har tatt konsekvensen av at vi bor i et område med mye bratt og ekstremt terreng som tiltrekker seg folk som vil drive med aktiviteter som klatring og frikjøring på ski. Vi har mye dårlig flyvær, og det er ikke alltid at ekspertberedskapen med seeking-helikopter og mannskapet fra Langfjella alpine redningskorps kan komme fram, sier Geirsta. 

Mens brannmannskapene fra Tinn er spesialister på klatring, er de fra Notodden drillet for operasjoner som tar lang tid. 

– Gruppa fra Notodden er utstyrt for å være ute under dårlige forhold i over ett døgn, forteller Geista. 

Beredskapsgruppa har vært operativ i fire-fem år nå, og skal snart gjøre en evaluering av prosjektet. Ett område Geirsta antyder vil vies mer fokus framover, er informasjon. 

– Vi opplever ofte at de som melder fra om ulykker ikke vet hvor de er. Derfor tenker vi å sette opp plakater på en del av de mest aktuelle stedene, slik at folk kan merke seg navnet på området de befinner seg i. 

Les mer om sikkerhet 

Publisert 10. februar 2019 kl 17.06
Sist oppdatert 10. februar 2019 kl 17.06

Relaterte artikler

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen